moeder en kind

Kind met solomoeder is niet slecht af

Een paar weken terug was er veel commotie over wel of niet ivf behandelen bij single vrouwen. We mogen daar allemaal onze eigen mening over hebben. Maar eerst wat nadenken voor je je ongezouten mening geeft, is altijd goed. Nog enkel overdenkingen uit De Volkskrant van 28 juli die van invloed kunnen zijn op de beeldvorming of het voor een kind wel of niet goed is alleen een moeder te hebben.

Kan single een goede solomoeder zijn?

De discussie tot nu toe ging vooral over het feit dat je als single geen goede alleenstaande moeder kan zijn. In ieder geval lijkt het dat ziekenhuizen die ivf behandelingen doen, dit fenomeen zoveel mogelijk beperken door die betreffende vrouwen te weren bij deze behandeling. Maar of een kind nu met of zonder vader opgroeit, uit onderzoek lijkt dat het voor de ontwikkeling van een kind niets uit maakt.

Wie zijn kandidaat voor solomoederschap?

De vrouwen die kandidaat staan voor het solomoederschap zouden vrouwen zijn die niet voor lange tijd een relatie met een man kunnen behouden, die vooral aan hun carrière en aan zichzelf denken en die psychisch labiel zijn. Niets is minder waar. Vrouwen die via een spermadonor een kind wensen moeten vaak een lange weg afleggen. Mogelijk is die weg ooit ingeslagen met een man, maar is soms het plan gewijzigd naar plan B bij vertrek van die man. Deze vrouwen hebben over het algemeen gemeen dat ze hoogopgeleid zijn, goede partnerrelaties achter zich hebben, vaak goed sociaal en familienetwerk hebben en bovenal prima functioneren. Het is niet dat ze niet met een partner een kind willen krijgen, maar zolang de geschikte partner er niet is, wil dat niet zeggen dat het kind er ook niet al mag zijn. De klok tikt door.

Zeker geen persoonlijk falen

Kiezen van solomoederschap is dus niet uit labiel zijn of persoonlijk falen. Het zijn juist de vrouwen die hier goed over na gedacht hebben. Vrouwen die weten dat het alleen opvoeden van een kind lastiger is dan dit samen met iemand te kunnen doen. Het bewust zijn hiervan doet deze vrouwen er juist toe aan zetten hier goed over na te denken en te investeren in belangrijke derden die een actieve bijdrage kunnen leveren aan hun gezinsomgeving.

Geen verschil in kwaliteit van leven

Uit onderzoek naar niet traditionele gezinsvormen blijkt dat kinderen van bewust alleenstaande moeders niet verschillen met kinderen uit twee oudergezinnen. Hun emotionele en sociale ontwikkeling, hun kwaliteit van leven,  hun schoolprestaties lopen gelijk met die van kinderen met een vader. Volwassen kinderen van solomoeders rapporteren zelfs betere relaties met hun moeder.

Deze groep moeders is prima in staat hun boontjes te doppen en ook de boontjes van hun kind. Het is wel nodig dat ze correct en volledig geïnformeerd worden over alle aspecten van deze nieuwe gezinsvorm. Het is duidelijk dat het zelfs discriminerend is deze groep te testen op hun moederlijke vaardigheden. Dat zou mogelijk in vele andere gezinssituaties wel goed zijn en voorkomen dat er veel kinderen wél met twee ouders maar géén goede opvoeding genieten.

Kind is meer dan welkom

Zoals net al vermeld is, weet iedereen dat het samen opvoeden van kinderen mogelijk makkelijker is.  Wanneer de gezinssituatie echte niet vlekkeloos is, kan het samen opvoeden zeer problematisch zijn. Met de vele  scheidingen is er daarnaast al lang bewezen dat vele (onbewuste) solomoeders goed in staat zijn hun kinderen alleen op te voeden. Die hebben er meestal niet bewust voor gekozen, maar krijgen het ook voor elkaar. Ik kan me voorstellen dat je als zelfstandige, positieve vrouw, die financieel voor zichzelf kan zorgen, meer dan goed kunt zorgen voor een kind waar je bij voorbaat al van houdt, omdat dit kind meer dan welkom is.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?