moeder en kind

Kind met solomoeder is niet slecht af

Een paar weken terug was er veel commotie over wel of niet ivf behandelen bij single vrouwen. We mogen daar allemaal onze eigen mening over hebben. Maar eerst wat nadenken voor je je ongezouten mening geeft, is altijd goed. Nog enkel overdenkingen uit De Volkskrant van 28 juli die van invloed kunnen zijn op de beeldvorming of het voor een kind wel of niet goed is alleen een moeder te hebben.

Kan single een goede solomoeder zijn?

De discussie tot nu toe ging vooral over het feit dat je als single geen goede alleenstaande moeder kan zijn. In ieder geval lijkt het dat ziekenhuizen die ivf behandelingen doen, dit fenomeen zoveel mogelijk beperken door die betreffende vrouwen te weren bij deze behandeling. Maar of een kind nu met of zonder vader opgroeit, uit onderzoek lijkt dat het voor de ontwikkeling van een kind niets uit maakt.

Wie zijn kandidaat voor solomoederschap?

De vrouwen die kandidaat staan voor het solomoederschap zouden vrouwen zijn die niet voor lange tijd een relatie met een man kunnen behouden, die vooral aan hun carrière en aan zichzelf denken en die psychisch labiel zijn. Niets is minder waar. Vrouwen die via een spermadonor een kind wensen moeten vaak een lange weg afleggen. Mogelijk is die weg ooit ingeslagen met een man, maar is soms het plan gewijzigd naar plan B bij vertrek van die man. Deze vrouwen hebben over het algemeen gemeen dat ze hoogopgeleid zijn, goede partnerrelaties achter zich hebben, vaak goed sociaal en familienetwerk hebben en bovenal prima functioneren. Het is niet dat ze niet met een partner een kind willen krijgen, maar zolang de geschikte partner er niet is, wil dat niet zeggen dat het kind er ook niet al mag zijn. De klok tikt door.

Zeker geen persoonlijk falen

Kiezen van solomoederschap is dus niet uit labiel zijn of persoonlijk falen. Het zijn juist de vrouwen die hier goed over na gedacht hebben. Vrouwen die weten dat het alleen opvoeden van een kind lastiger is dan dit samen met iemand te kunnen doen. Het bewust zijn hiervan doet deze vrouwen er juist toe aan zetten hier goed over na te denken en te investeren in belangrijke derden die een actieve bijdrage kunnen leveren aan hun gezinsomgeving.

Geen verschil in kwaliteit van leven

Uit onderzoek naar niet traditionele gezinsvormen blijkt dat kinderen van bewust alleenstaande moeders niet verschillen met kinderen uit twee oudergezinnen. Hun emotionele en sociale ontwikkeling, hun kwaliteit van leven,  hun schoolprestaties lopen gelijk met die van kinderen met een vader. Volwassen kinderen van solomoeders rapporteren zelfs betere relaties met hun moeder.

Deze groep moeders is prima in staat hun boontjes te doppen en ook de boontjes van hun kind. Het is wel nodig dat ze correct en volledig geïnformeerd worden over alle aspecten van deze nieuwe gezinsvorm. Het is duidelijk dat het zelfs discriminerend is deze groep te testen op hun moederlijke vaardigheden. Dat zou mogelijk in vele andere gezinssituaties wel goed zijn en voorkomen dat er veel kinderen wél met twee ouders maar géén goede opvoeding genieten.

Kind is meer dan welkom

Zoals net al vermeld is, weet iedereen dat het samen opvoeden van kinderen mogelijk makkelijker is.  Wanneer de gezinssituatie echte niet vlekkeloos is, kan het samen opvoeden zeer problematisch zijn. Met de vele  scheidingen is er daarnaast al lang bewezen dat vele (onbewuste) solomoeders goed in staat zijn hun kinderen alleen op te voeden. Die hebben er meestal niet bewust voor gekozen, maar krijgen het ook voor elkaar. Ik kan me voorstellen dat je als zelfstandige, positieve vrouw, die financieel voor zichzelf kan zorgen, meer dan goed kunt zorgen voor een kind waar je bij voorbaat al van houdt, omdat dit kind meer dan welkom is.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!