Wanneer we onszelf presenteren in een datingprofiel doen we onszelf graag leuker, jonger, mooier en aantrekkelijker voor dan we zijn zo blijkt. Vooral als het gaat om lengte, gewicht en leeftijd liegen en bedriegen we de boel bij elkaar. Maar of dit uiteindelijk in je voordeel werkt….
Opleuken
Uit onderzoek onder elfhonderd singles dat vorig jaar werd uitgevoerd, blijkt dat mannen en vrouwen er flink op los liegen, als het om online daten gaat. En ook uit eerder onderzoek van ons eigen online magazine Singlessite.nl bleek dat je de waarheid op een datingsite toch maar beter met een korreltje zout kunt nemen. Maar mannen en vrouwen liegen wel over andere dingen. De heren schijnen vooral over hun beroep en hobby’s op te pimpen. Vrouwen verdraaien de waarheid vaker over hun gewicht en leeftijd.
Leugentjes om bestwil
Het doel van al deze leugentjes om bestwil is natuurlijk duidelijk: je wilt online een zo goed mogelijke indruk maken op je toekomstige liefde. Maar er is ook een valkuil. Want hoe fraai je jezelf ook online presenteert, bij de allereerste date zijn die extra kilo’s en dat ontbrekende haar slecht te verbergen.
Hier liegen we over online
De meeste leugens op datingprofielen gaan over gewicht, inkomen en verleden, blijkt uit dit artikel van Datingguru.nl. Voor alle drie geldt dat in meer dan 10 procent van de gevallen gelogen is: een paar kilootjes minder, een net wat hoger salaris, een geheim uit het verleden verzwegen. En dat terwijl dat niet eens de dingen zijn waar we anderen op beoordelen: de respondenten geven aan veel meer te kijken naar de afstand die een potentiële date van ze vandaan woont, wat diegene aan hobbies en interesses heeft, en – je verwacht het niet – uiterlijk. Die profielfoto is belangrijk dus, maar helaas is die ook vaak oud – soms wel een paar jaar. Leuk weetjefeitjetrivia: hoe ouder de eigenaar van het profiel, hoe groter de kans dat de foto bij het profiel al van een paar jaar geleden is.
Hoe maak je een datingprofiel dat wel werkt?
Kim Luu van Relatieplanet heeft een paar tips voor online daters.
Foto:
“De meesten mensen gebruiken bij het plaatsen van een profielfoto de beste foto ooit van zichzelf. Deze zijn vaak niet recent meer en geven daardoor een vertekend beeld in werkelijkheid. Gebruik een recente foto in gangbare kleding. Sommige kledingstukken leiden te veel af. Daardoor zal er al een beeld gevormd worden over jou, voordat iemand je gesproken heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tijgerjurkje, of een te laag decolleté. Of mannen in een blote bast of juist strak in het pak, omdat ze de foto van LinkedIn gebruiken. Je bent geen ‘Men in Black’ en ook niet aan het solliciteren.”
Tekst:
“Steek tijd in het maken van een leuke profieltekst. Net zoals je tijd zou insteken in het maken van een sollicitatiebrief. Waarom? Je wilt een juist beeld neerzetten van jezelf.
Uiteindelijk wil je de juiste personen aantrekken. De persoon die jouw profieltekst leuk vindt, is vaak ook echt geïnteresseerd. Daarnaast wil je ook een filter maken voor degenen die je niet wilt aantrekken. Als je bijvoorbeeld het liefst ieder weekend tuiniert, of het weekend liever gaat cruisen op de motor. Benoem het juist in je profieltekst. Hoe specifieker hoe beter. Houd de toon positief