teveel alcohol ongelukken

Kijk uit met alcohol

Jij bent een harde werker en je weet van je zelf dat je meer uren maakt dan menig ander. Wie meer dan 48 uur per week werkt, grijpt eerder naar de fles. Het is bewezen dat riskant alcoholgebruik vaker voorkomt bij workaholics.

Verband tussen hard werken en alcoholgebruik

Een grote overzichtsstudie wijst op een duidelijk verband tussen lange werktijden en alcoholgebruik. Dit onderzoek is uitgevoerd onder ruim 330 duizend mensen in veertien landen.

Na een lange stressvolle werkdag kan een drankje even ontspanning geven. Blijft het niet bij dat ene drankje dan kan dat oplopen tot  riskant alcoholgebruik, wat  juist vaak tot problemen leidt op bij het werk. Denk maar aan slechtere prestaties, een groter ziekteverzuim en arbeidsongevallen. Bovendien verhoogt overmatig drinken de kans op gezondheidsproblemen als leverziekten, kanker, beroerten, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen.

Meer dan 21 drankjes per week bij man riskant

Drinkt een vrouw meer dan 14 drankjes per week of een man meer dan 21, dan valt dat onder riskant alcoholgebruik. Langere werktijden blijken de kans daarop te verhogen vergeleken met een normale werkweek van 35-40 uur, ongeacht leeftijd, regio of sociaal-economische status van de werknemer. Harde werkers hebben ongeveer 11 procent meer kans om gevaarlijk drankgebruik te ontwikkelen, concluderen de Finse onderzoekers na een analyse van 61 gepubliceerde studies naar werktijden en alcoholgebruik.

Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg bij het AMC, is het er mee eens dat je er niet omheen kunt dat meer dan 48 uur per week werken samenhangt met een grotere kans op riskant alcoholgebruik. Toch wijst hij erop dat de absolute verschillen tussen de onderzochte groepen klein zijn. Ook van de groep die minder dan 48 uur per week werkt, bleek 6,3 procent gevaarlijk alcoholgebruik te ontwikkelen.

Meer factoren die meespelen bij alcoholgebruik

De relatie tussen lange werktijden en overmatig alcoholgebruik is duidelijk, maar waarschijnlijk complex. Een deel is wellicht te wijten aan persoonlijkheidskenmerken. Bepaalde mensen hebben zowel een neiging om lang te werken, de ‘workaholics’, en ook veel te drinken. Bij hen zullen kortere werktijden niet automatisch leiden tot minder drinken.

Werk is plek om je te verschuilen

Is het het lange werken op zich wat funest is voor je manier van leven? Waarschijnlijk is het lange werken ook al een manier om je te verschuilen achter iets. Misschien heb je een relatie maar loopt die niet meer zo goed. Wil je liever na etenstijd dan voor etenstijd thuis zijn, dan maar langer werken. Misschien heb je geen relatie en heb je geen zin om thuis in je eentje te gaan zitten, dus stort je je maar op het werk. Misschien heb je iemand verloren en heb je nog veel verdriet daarover.

Zo kan het leven niet bedoeld zijn

Alcohol kan psychische problemen geven, maar andersom kunnen psychische problemen ook er voor zorgen dat je je alcohol gebruik niet meer binnen de perken kunt houden. Ben eerlijk naar je zelf. Zoek hulp. Schakel iemand in die je vertrouwt en professionele hulp kan echt een begin betekenen van het einde van een moeilijke periode.

Een drankje voor de smaak, voor de gezelligheid, is prima, maar drank om te drinken, drank om te vergeten, zo kan het leven nooit bedoeld zijn.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.