gelukkig zijn alleen
29 May 2018

Kiezen voor jezelf of voor je relatie

Iedereen die ooit in zo’n situatie heeft gezeten kan erover meepraten: blijf je in een getroebleerde, ingewikkelde relatie, of kies je voor jezelf? Niemand heeft de wijsheid in pacht en ook wij kunnen je niet vertellen wat het beste is voor jou en in jouw leven. Maar… we kunnen je wel vertellen waarom het belangrijk is om voor jezelf te kunnen kiezen. Mocht je daartoe besluiten.

  1. Omdat alleen jij jouw leven kunt leiden

Het is jouw leven en van jou alleen. Alleen jij bent er verantwoordelijk voor. Ze zeggen niet voor niets: “Je wordt alleen geboren en je sterft alleen.” En tussendoor is het aan jou om je leven vorm te geven. Een ander doet het niet voor je. Als je een ander dat wel toestaat, leef je het leven van die ander, niet dat van jou.

  1. Omdat je dan pas écht van een ander kunt houden

Het lijkt zo’n dooddoener, het klopt echter wel. Van een ander houden en daarmee willen dat de ander je compleet maakt, is geen liefde geven, maar liefde claimen. Als je van jezelf houdt en de ander houdt ook van zichzelf, dan vul je elkaar aan in plaats van in.

  1. Omdat je je niet meer laat beïnvloeden door wat anderen van je vinden en zeggen

Als je kiest voor jezelf en van jezelf houdt, dan weet je wat je waard bent. Wat een ander dan zegt of vindt, dat raakt je niet meer. Het doet namelijk niets af aan je waarde, aan wie je bent. Sterker nog, het zegt over het algemeen veel meer over die ander. Het maakt het veel makkelijker grenzen te stellen.

  1. Omdat je kunt stoppen met claimen van een ander

Door te verbinden met jezelf verbind je je met anderen. Door dichter bij jezelf te komen, kun je meer van jezelf op aan, ben je minder afhankelijk van anderen, claim je minder. Je bent je eigen schouder om op te huilen, je eigen steun en toeverlaat, je eigen sterke arm om je schouder. Je kunt altijd op jezelf terugvallen. Dat betekent niet dat je alles alleen moet doen, het betekent dat je niet van een ander afhankelijk bent.

  1. Omdat het goed is af en toe bij jezelf stil te staan

Als je even uit de hectiek van het leven stapt, letterlijk even stil staat bij jezelf, dan helpt je dat om te voelen wat je nu eigenlijk wilt, waar je behoefte aan hebt. Wat is belangrijk voor mij? Dat maakt dat je weer weet wat er voor je toe doet, zodat je nog beter voor jezelf kan kiezen. En grenzen kunt stellen.

  1. Omdat jezelf wegcijferen niet goed voor je is

Vrouwen zijn van oudsher geprogrammeerd om voor anderen te zorgen, waardoor ze volledig aan zichzelf voorbij kunnen gaan. Onbewust, maar soms ook bewust. Druk bezig blijven houdt je tegen om te voelen, bijvoorbeeld het verdriet of de pijn van je scheiding. Als het je niet lukt om daarbij stil te staan komt er geen rust in je lijf. Dan lukt het je niet bij te tanken en dat gaat ten koste van je energie en gezondheid.

  1. Omdat anderen weten wat ze aan je hebben

Hoe vaak gebeurt het niet dat je al ‘ja’ op een verzoek hebt gezegd, voor je je realiseert dat het je helemaal niet lekker zit, dat je eigenlijk helemaal niet wilt of kunt. Als je verbonden bent met jezelf, leeft vanuit jezelf, vanuit jouw waarden, dan kun je kiezen vanuit wat belangrijk is voor jou. Dan geef je een eerlijk ‘nee’ en weten anderen wat ze aan je hebben.

Uit de relaties stappen

Natuurlijk is het makkelijker gezegd (of geschreven) dan gedaan. Voor jezelf kiezen is en blijft voor velen een levenslang proces. Soms is het zelfs zo dat kiezen voor jezelf op de lange termijn betekent dat je iets moet doen wat minder leuk is op de korte termijn. Denk maar aan kiezen voor jezelf door uit je relatie of huwelijk te stappen. Een boek dat je kan helpen in dit ingewikkelde keuzeproces is “Scheiden of Blijven”.

Egoïstisch?

Kiezen voor jezelf is niet heel egoïstisch doen waar je zin in hebt. Het is leven vanuit jezelf, vanuit je eigen wensen, behoeftes en verlangens. Met respect voor anderen. En zo weer jezelf worden en blijven.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie