gelukkig zijn alleen

Kiezen voor jezelf of voor je relatie

Iedereen die ooit in zo’n situatie heeft gezeten kan erover meepraten: blijf je in een getroebleerde, ingewikkelde relatie, of kies je voor jezelf? Niemand heeft de wijsheid in pacht en ook wij kunnen je niet vertellen wat het beste is voor jou en in jouw leven. Maar… we kunnen je wel vertellen waarom het belangrijk is om voor jezelf te kunnen kiezen. Mocht je daartoe besluiten.

  1. Omdat alleen jij jouw leven kunt leiden

Het is jouw leven en van jou alleen. Alleen jij bent er verantwoordelijk voor. Ze zeggen niet voor niets: “Je wordt alleen geboren en je sterft alleen.” En tussendoor is het aan jou om je leven vorm te geven. Een ander doet het niet voor je. Als je een ander dat wel toestaat, leef je het leven van die ander, niet dat van jou.

  1. Omdat je dan pas écht van een ander kunt houden

Het lijkt zo’n dooddoener, het klopt echter wel. Van een ander houden en daarmee willen dat de ander je compleet maakt, is geen liefde geven, maar liefde claimen. Als je van jezelf houdt en de ander houdt ook van zichzelf, dan vul je elkaar aan in plaats van in.

  1. Omdat je je niet meer laat beïnvloeden door wat anderen van je vinden en zeggen

Als je kiest voor jezelf en van jezelf houdt, dan weet je wat je waard bent. Wat een ander dan zegt of vindt, dat raakt je niet meer. Het doet namelijk niets af aan je waarde, aan wie je bent. Sterker nog, het zegt over het algemeen veel meer over die ander. Het maakt het veel makkelijker grenzen te stellen.

  1. Omdat je kunt stoppen met claimen van een ander

Door te verbinden met jezelf verbind je je met anderen. Door dichter bij jezelf te komen, kun je meer van jezelf op aan, ben je minder afhankelijk van anderen, claim je minder. Je bent je eigen schouder om op te huilen, je eigen steun en toeverlaat, je eigen sterke arm om je schouder. Je kunt altijd op jezelf terugvallen. Dat betekent niet dat je alles alleen moet doen, het betekent dat je niet van een ander afhankelijk bent.

  1. Omdat het goed is af en toe bij jezelf stil te staan

Als je even uit de hectiek van het leven stapt, letterlijk even stil staat bij jezelf, dan helpt je dat om te voelen wat je nu eigenlijk wilt, waar je behoefte aan hebt. Wat is belangrijk voor mij? Dat maakt dat je weer weet wat er voor je toe doet, zodat je nog beter voor jezelf kan kiezen. En grenzen kunt stellen.

  1. Omdat jezelf wegcijferen niet goed voor je is

Vrouwen zijn van oudsher geprogrammeerd om voor anderen te zorgen, waardoor ze volledig aan zichzelf voorbij kunnen gaan. Onbewust, maar soms ook bewust. Druk bezig blijven houdt je tegen om te voelen, bijvoorbeeld het verdriet of de pijn van je scheiding. Als het je niet lukt om daarbij stil te staan komt er geen rust in je lijf. Dan lukt het je niet bij te tanken en dat gaat ten koste van je energie en gezondheid.

  1. Omdat anderen weten wat ze aan je hebben

Hoe vaak gebeurt het niet dat je al ‘ja’ op een verzoek hebt gezegd, voor je je realiseert dat het je helemaal niet lekker zit, dat je eigenlijk helemaal niet wilt of kunt. Als je verbonden bent met jezelf, leeft vanuit jezelf, vanuit jouw waarden, dan kun je kiezen vanuit wat belangrijk is voor jou. Dan geef je een eerlijk ‘nee’ en weten anderen wat ze aan je hebben.

Uit de relaties stappen

Natuurlijk is het makkelijker gezegd (of geschreven) dan gedaan. Voor jezelf kiezen is en blijft voor velen een levenslang proces. Soms is het zelfs zo dat kiezen voor jezelf op de lange termijn betekent dat je iets moet doen wat minder leuk is op de korte termijn. Denk maar aan kiezen voor jezelf door uit je relatie of huwelijk te stappen. Een boek dat je kan helpen in dit ingewikkelde keuzeproces is “Scheiden of Blijven”.

Egoïstisch?

Kiezen voor jezelf is niet heel egoïstisch doen waar je zin in hebt. Het is leven vanuit jezelf, vanuit je eigen wensen, behoeftes en verlangens. Met respect voor anderen. En zo weer jezelf worden en blijven.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.