kinderen scheiding

Kids en een nieuwe relatie, hoe laat je dat slagen?

Na een scheiding kan er een nieuwe partner in je leven komen. Je voelt je weer gelukkig in de liefde en maakt samen toekomstplannen. Lastiger wordt het als je je nieuwe liefde gaat introduceren bij je kinderen. Sommige kinderen kunnen goed omgaan met een nieuwe relatie van hun vader of moeder. Ze zijn opgelucht en voelen zich minder verantwoordelijk voor jouw welzijn. Maar andersom kan helaas ook.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kinderen moeite hebben met je nieuwe partner. Bijvoorbeeld omdat het persoonlijk niet klikt tussen hen. Maar er kunnen ook andere factoren meespelen waar je gelukkig meer grip op hebt.

Bijvoorbeeld wanneer je kinderen:

•moeite hebben met nog meer veranderingen na de scheiding;
•bang zijn om jou te verliezen aan de nieuwe partner;
•het gevoel hebben dat ze de andere ouder verraden als ze je nieuwe partner accepteren;
•vinden dat het hun hoop verstoort dat jij en je ex-partner weer bij elkaar komen.

Het belangrijkste is dat je je kinderen op een rustige en beheerste manier betrekt bij je nieuwe relatie en dat je rekening houdt met hun gevoelens. Overigens zonder dat je hen de regels of het tempo laat bepalen.

Om de introductie van je nieuwe partner bij je kinderen zo prettig mogelijk te laten verlopen, heeft SEP een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1.Houd je kinderen in de beginfase van je relatie er zoveel mogelijk buiten. Vooral als je nog niet zeker weet of de relatie stand houdt. Voor kinderen kan het ‘verliezen’ van nog een ouderfiguur veel onzekerheid met zich meebrengen.
2.Neem de tijd om de nieuwe partner te introduceren bij je kinderen. Vertel hen verspreid over een aantal weken dat je iemand hebt ontmoet die je aardig vindt. Vervolgens kun je langzaam steeds meer over hem/haar vertellen. Laat je kinderen wennen aan het idee dat je een nieuwe partner hebt.
3.Wanneer je je nieuwe partner daadwerkelijk aan je kinderen wilt introduceren, doe dit dan in de vorm van een uitje. Geef ze de tijd om aan je nieuwe partner te wennen. Het kan zijn dat de eerste keren niet zo’n succes zijn. Wees niet teleurgesteld; onthoud dat het een grote stap voor je kinderen is. Toon hiervoor begrip.
4.Houd gepaste afstand met je nieuwe partner bij de eerste ontmoetingen. Probeer niet te knuffelig te zijn met hem/haar in het bijzijn van je kinderen. Loop niet direct hand in hand. Dit kan in het begin bedreigend en confronterend overkomen. Laat je kinderen wennen aan intimiteiten tussen jou en je nieuwe partner.
5.Probeer een balans te vinden tussen de aandacht die je aan je nieuwe partner en je kinderen geeft.
6.Maak je kinderen duidelijk dat je nieuwe partner geen invloed heeft op jouw relatie met hen. Tussen jou en hen verandert er niets.
7.Benadruk ook dat je nieuwe relatie niet de plaats van de andere ouder inneemt. Hij/zij wordt hooguit een mede-opvoeder, maar geen vervanger voor hun vader of moeder. Laat je kinderen dan ook zelf kiezen hoe ze je nieuwe partner willen aanspreken.
8.Als je nieuwe relatie ook kinderen heeft, kan er een moment aanbreken dat deze kinderen ook in hetzelfde huis komen wonen. Betrek je kinderen ruim van tevoren bij het nieuwe samengestelde gezin. Praat erover, verdeel de kamers in goed overleg en laat je kinderen meedenken over waar de nieuwe spullen komen te staan. Door je kinderen te betrekken bij deze nieuwe verandering in hun leven, krijgen ze meer grip op de situatie.
9.Blijf dingen ondernemen met je kinderen zonder je nieuwe relatie. Geef ze afzonderlijke aandacht.
10.Ga door met leuke uitstapjes en gezellige dingen organiseren met je nieuwe partner en je kinderen.
11.Blijf communiceren met je kinderen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze hun vragen, twijfels en emoties altijd bij jou kwijt kunnen.
12.Tot slot: gun je kinderen de tijd om aan je nieuwe partner en de nieuwe situatie te wennen.\

Bron: SEP

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.