De dertigersdip lijkt een typisch stedelijk probleem te zijn. Met name dertigers in de hoofdstad hebben er last van, zo blijkt uit onderzoek van coachingsbureau Gingermood Coachmatchers.

Dertigersdip

Van alle Nederlandse steden blijkt de dertigersdip daar het meest voor te komen. Tweederde (67 procent) van de Amsterdamse dertigers heeft in meer of mindere mate last van de dertigersdip.

Volgens Barbara Martens, oprichtster van dit bureau, is de keuzedruk in de stad hoger dan in de regio. In kleine gemeenschappen zijn de rolpatronen vanwege de onderlinge betrokkenheid en sociale controle een stuk duidelijker, waardoor bepaalde belangrijke keuzes zijn vastgelegd. “In een stad zijn deze rolpatronen in mindere mate aanwezig omdat stedelingen over het algemeen een meer individualistisch leven leiden. Er bestaat onder stedelingen daarom meer onduidelijkheid over de ‘juiste’ keuzes”, aldus Martens.

Populaire woonplaats

Ook komt er voor stedelingen een extra te maken keuze naar boven: die van waar te wonen met kinderen. De stad wordt niet als de ideale plek voor kinderen beschouwd vanwege kleine huizen, meer criminaliteit en drukke wegen. Desondanks blijft de stad een populaire woonplaats voor dertigers.

Landelijk heeft meer dan de helft (62 procent) van de hogeropgeleiden tussen de 25 en 35 jaar last van de dertigersdip of dertigersdilemma, zo blijkt uit het onderzoek. Vrouwen (65 procent) hebben er meer last van dan mannen (56 procent).