Vanaf de plek waar ik nu achter mijn computer zit, is het hemels breed slechts 10 km naar de Belgische grens. Bij wijze van spreke is het om de hoek. Op de fiets ben ik in een kwartier op de grote markt in Breda, wat ook wel iets weg heeft van de gemoedelijkheid van onze zuiderburen.  Wat je over de grens ook meer ziet dan hier, is het versieren van de straten zo rond de kerstdagen.

Bourgondische kerstmarkten nodigen je uit

Versierde winkelstraten in de maanden november en december en de bourgondische kerstmarkten werken zeer uitnodigend. Voor de grootste kerstmarkten van België moet je traditiegetrouw in Brussel en Antwerpen zijn. Dat zijn ook de enige twee die ik uit eigen ervaring ken. Heerlijk glühwein en een warme kersenwafel, dat smaakt naar meer. Verrassend leuk zijn daarnaast de kerstmarkten in Luik en Hasselt. In Luik verrijst het grootste kerstdorp van België terwijl Hasselt de eer heeft om de kerstman te hosten. Andere leuke kerstmarkten in België kun je ook nog vinden in Leuven en Gent. Youropi heeft weer gezorgd voor een mooi overzicht van de kerstmarkten in België.

Kerstmarkt Brussel

28 november 2014 – 4 januari 2015

Brussel bruist weer helemaal tijdens de kerstperiode! Meer dan een maand vind je zo’n 240 kraampjes verspreid door de hele stad. Een sfeervolle kerstmarkt door de binnenstad van Brussel, zorgt ervoor dat je helemaal in de kerststemming komt! De grote ijsbaan zorgt gedurende de kerstperiode voor veel schaatsplezier voor jong en oud.

Meer informatie over de kerstmarkt Brussel.

Kerstmarkt Antwerpen

6 december 2014 – 31 december 2014

Antwerpen wordt weer geheel omgetoverd tot kerststad! Naast de bekende, grote kerstmarkt met tal van leuke kraampjes, word je verrast met mega kerstbomen, sfeervolle kerstverlichting en een grote kerststal. Neem ook eens een kijkje bij de ijspiste, die ook dit jaar weer voor veel schaatspret zorgt! Antwerpen zorgt voor een bijzondere aanloop naar de kerst!

Meer informatie over de kerstmarkt Antwerpen.

Kerstmarkt Luik

28 november 2014 – 30 december 2014

Luik zorgt voor een onvergetelijke kerst! Luik heeft niet alleen een kerstmarkt, maar wordt compleet omgetoverd tot kerstdorp. kerststraatjes, chalets en zelfs echte bewoners in het kerstdorp maken er een sfeervolle kerst van! De kerstmarkt in Luik heeft niet alleen een enorme ijspiste, maar ook een sleepiste, waar iedereen heerlijk kan sleeën. Op de markt zijn originele kerstartikelen te koop en er worden verschillende kerstactiviteiten georganiseerd, die je helemaal in de kerststemming brengen.

Meer informatie over kerstmarkt Luik.

Kerstmarkt Hasselt

15 november 2014 – 4 januari 2015

Op de kerstmarkt in Hasselt ben je verzekerd van een sfeervolle en bijzondere aanloop naar de kerst. Deze kerststad maakt ook dit jaar weer iets bijzonders van de kerstperiode! De grootste mobiele schaatsbaan van België en een echte kersttrein zijn nog maar enkele voorbeelden. Altijd al op bezoek willen gaan bij de Kerstman in zijn knus huisje? De kerstmarkt in Hasselt maakt het mogelijk!

Meer informatie over de kerstmarkt Hasselt.

Iedereen is welkom

Kerst vieren in één van de Belgische steden betekent dat je op de warm aangeklede stadspleinen geniet van een laagdrempelige kerstsfeer. In België moet iedereen zich zeer welkom voelen. Natuurlijk goed te combineren met een weekendje weg. Zorg dat je na die vele glaasjes glühwein niet meer ver hoeft terug te rijden. Hotels of slaapgelegenheden zijn er in alle prijsklasse te vinden. Kijk daarvoor ook in onze weekendje-weg-gids. Voor singles die in de grensstreek wonen, is het een mooie plek om een vriendelijke Belg tegen het lijf te lopen, of een Nederlander die net als jij daar te gast is.