Nog een paar dagen dan begint het kerstfeest. Het wordt niet door iedereen als een feest ervaren, maar laten we proberen voor degenen die het wel leuk vinden er een positieve bijdrage aan de te leveren. Blijf je dit jaar thuis en krijg je mensen om te eten en te drinken, dan brengt dat altijd een extra drukte met zich mee.  Wat daarbij helpt is een optimale voorbereiding. Een eerste uitgangspunt is dat je het je zelf niet te moeilijk moet maken. Het samen zijn is toch waar het om gaat.

Net als bij ieder ander feestje is het goed organiseren heel belangrijk om op de dag van het feestje zelf ook te kunnen genieten. Laat het dus niet afhangen van toeval, maar zie het als een project, dat wat organisatie talent behoeft. De volgende tips kun je daarvoor mooi gebruiken.

Tip 1: Boodschappen

Bestel met kerst je boodschappen via internet en laat ze thuisbezorgen. Een boodschappenlijst moet je toch maken. Scheelt een hoop tijd.

Tip 2: Feestkleding

Trek gewoon aan wat je vorig jaar ook aan had. Doe een leuke ketting om of trek een nieuw overhemd erbij aan in een andere kleur en je bent weer als nieuw. Er bestaat zelfs een strijkservice, voor als je echt in tijdnood komt of prioriteiten wilt stellen. Voor minder dan € 1,50 kun je al een mooie rok of jurk laten strijken .

Tip 3: Menu

Kook een eenvoudig 4-gangen menu als je geen keukenprins of -prinses bent. Dek  de tafel met veel kaarsjes en de toon van de avond is gezet. Culinaire hoogstandjes zijn niet het belangrijkste. De folders van alle supermarkten staan vol met vaak vrij simpele op elkaar afgestemde menu’s.

Tip 4: Recepten

Wanneer je dit nog niet gewend was dan is dit mogelijk een tip om nu mee te beginnen. Het bewaren van recepten die je ooit gemaakt hebt en waarvan je denkt, dit ga ik nog vaker maken. Bewaar deze recepten in een (digitaal) mapje, zo heb je snel bij de hand wat je lekker vond en wat je goed kunt bereiden. Zet er anders ook je eigen aantekeningen bij.Dan eet je tenminste wat je lekker vindt. Bovendien heb je het al een keer gemaakt, dus het moeilijke is eraf.

Tip 5: Kerstboom

Persoonlijk kies ik voor een echte Kerstboom. Maar een kunstkerstboom is wel gemakkelijk. Geen uitvallende naalden, praktisch vanuit de doos op te bouwen en niet te vergeten duurzaam. Ook de dennengeur hoef je dan niet te ontberen. Je koopt gewoon een spray met dennengeur.

Tip 6: Cadeaus

Ben je te laat begonnen met het koopje van cadeautjes? Geen stres. Met cadeaubonnen doe je iedereen een plezier. Pak ze in met een persoonlijke noot, dat stelt iedereen op prijs.

Tip 7: Persoonlijke boodschap

Dit is misschien een tip voor het volgend jaar. Want als het goed is heb je je kerstkaarten al verstuurd. Neem ook hier de tijd voor een persoonlijk berichtje. Een persoonlijk bericht raakt mensen en geeft je vrienden een warm gevoel. Je kunt natuurlijk ook nieuwjaarskaarten versturen, dan heb je nog een beetje meer tijd.

Tip 8: Menukaarten

Online zijn talloze menukaarten te vinden. Bij Lidl helpen ze je dit jaar met zes menukaarten. In een handomdraai ingevuld en geprint.

Alles nog onder controle. Nog enkele dagen, relax en ga ervan genieten. Is het je dit jaar niet gelukt om op tijd te beginnen en alles met rust te kunnen opzetten? Volgend jaar beter. Dan blijft kerst echt een fijn feest.