kerst feest
2 December 2018

Kerst als gescheiden ouders: hoe regel je het met de kinderen?

De feestdagen staan voor de deur. Dé tijd van het jaar om gezellig met de hele familie door te brengen. Maar de kerstdagen kunnen ook de nodige problemen met zich meebrengen, bijvoorbeeld wanneer je gescheiden bent. Want je wil natuurlijk graag Kerstmis vieren met je kinderen, maar je ex-partner ook. En misschien wil je in de kerstvakantie op skivakantie of een mooie reis maken met je kinderen. Kan dat? Hebben jullie goed geregeld bij wie de kinderen de kerstdagen doorbrengen?

Ouderschapsplan en de omgangsregeling

Als jij en je partner uit elkaar gaan, moet er veel geregeld worden, zeker als jullie kinderen hebben. Zijn er minderjarige kinderen in het spel, dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een onderdeel hiervan is de omgangsregeling. Hierin leggen jij en je partner vast bij wie de kinderen wanneer verblijven. Vaak zullen de kinderen de meeste tijd bij één van de ouders doorbrengen, en is er een omgangsregeling met de andere ouder. Het kan ook zijn dat jullie voor co-ouderschap hebben gekozen. In dat geval geldt er een 50/50-regeling waarbij de ouders de zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen.

Afspraken over feestdagen en vakanties

In de omgangsregeling kun je dus ook vastleggen hoe jullie de feestdagen en vakanties verdelen. Zo kun je afspreken dat de kinderen Eerst Kerstdag bij de moeder doorbrengen, en Tweede Kerstdag bij de vader. Of de kinderen vieren Kerstmis bij de ene ouder en oud en nieuw bij de andere. De kerstvakantie kun je bijvoorbeeld 50/50 verdelen, één week bij de moeder en één week bij de vader. Ook kan afgesproken worden dat in de even jaren de kinderen naar de vader gaan, en in de oneven jaren naar de moeder.

Dezelfde regeling

Als er geen afspraken zijn gemaakt in de omgangsregeling over Kerstmis en de kerstvakantie, dan geldt dezelfde regeling zoals die buiten de vakantieperioden ook van toepassing is. Wanneer dit bijvoorbeeld een co-ouderschapsregeling is, dan loopt deze regeling dus gewoon door tijdens de kerstvakantie.

Op vakantie naar het buitenland

Als jij graag met je kinderen naar het buitenland wilt, heb je om te beginnen toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitsbewijs. Zonder een reisdocument kan er geen buitenlandse reis worden gemaakt. Ook over de duur van de vakantie zullen afspraken gemaakt moeten worden. Daarnaast is het verstandig om schriftelijke toestemming te hebben van de andere ouder, waarin staat dat hij of zij akkoord gaat met de vakantie in het buitenland. Als de douane bij het uitreizen een controle uitvoert, kun je aantonen dat de thuisblijvende ouder toestemming heeft gegeven voor deze reis. Er kan dan geen verdenking ontstaan van kinderontvoering.

Moet ik me houden aan de omgangsregeling?

Je bent verplicht je te houden aan de omgangsregeling. Jij en je ex-partner hebben dit samen opgesteld, het is natuurlijk de bedoeling dat jullie je hier ook aan houden. Hebben jullie bijvoorbeeld vastgelegd dat de kinderen in de kerstvakantie bij je ex-partner verblijven, dan moeten jullie je aan deze afspraak houden. Je mag in ieder geval niet zomaar zonder overleg hiervan afwijken en besluiten dat dit jaar toch graag de kinderen bij jou hebt. Wil jij of je ex-partner dit jaar toch graag afwijken van de regeling, doe dit dan in goed overleg. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat jij of een van jullie bijvoorbeeld geen verlof kan krijgen op de dag dat de kinderen eigenlijk bij diegene zijn. Als ouders kunnen jullie dan in goed overleg andere afspraken maken. Dit kan bijvoorbeeld ook als er niks specifieks geregeld is voor de vakanties of feestdagen.

Mijn ex-partner werkt niet mee

Weigert je ex-partner zich aan de afspraken te houden, ga dan altijd eerst het gesprek aan en probeer er samen uit te komen. Lukt dit niet, dan kun je in het uiterste geval naar de rechter stappen. De rechter bepaalt dan of het noodzakelijk is de omgangsregeling af te dwingen, en kan daarbij een dwangsom opleggen aan de ouder die niet meewerkt. Dit betekent dat als je ex-partner de regeling nog steeds niet nakomt, hij of zij een geldbedrag moet betalen.

Bron: HelloLaw

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker...

Vakanties voor singles en eenoudergezinnen

Die ooit zo vanzelfsprekende vakanties zijn niet meer. Je moet goed...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie