kerst feest

Kerst als gescheiden ouders: hoe regel je het met de kinderen?

De feestdagen staan voor de deur. Dé tijd van het jaar om gezellig met de hele familie door te brengen. Maar de kerstdagen kunnen ook de nodige problemen met zich meebrengen, bijvoorbeeld wanneer je gescheiden bent. Want je wil natuurlijk graag Kerstmis vieren met je kinderen, maar je ex-partner ook. En misschien wil je in de kerstvakantie op skivakantie of een mooie reis maken met je kinderen. Kan dat? Hebben jullie goed geregeld bij wie de kinderen de kerstdagen doorbrengen?

Ouderschapsplan en de omgangsregeling

Als jij en je partner uit elkaar gaan, moet er veel geregeld worden, zeker als jullie kinderen hebben. Zijn er minderjarige kinderen in het spel, dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een onderdeel hiervan is de omgangsregeling. Hierin leggen jij en je partner vast bij wie de kinderen wanneer verblijven. Vaak zullen de kinderen de meeste tijd bij één van de ouders doorbrengen, en is er een omgangsregeling met de andere ouder. Het kan ook zijn dat jullie voor co-ouderschap hebben gekozen. In dat geval geldt er een 50/50-regeling waarbij de ouders de zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen.

Afspraken over feestdagen en vakanties

In de omgangsregeling kun je dus ook vastleggen hoe jullie de feestdagen en vakanties verdelen. Zo kun je afspreken dat de kinderen Eerst Kerstdag bij de moeder doorbrengen, en Tweede Kerstdag bij de vader. Of de kinderen vieren Kerstmis bij de ene ouder en oud en nieuw bij de andere. De kerstvakantie kun je bijvoorbeeld 50/50 verdelen, één week bij de moeder en één week bij de vader. Ook kan afgesproken worden dat in de even jaren de kinderen naar de vader gaan, en in de oneven jaren naar de moeder.

Dezelfde regeling

Als er geen afspraken zijn gemaakt in de omgangsregeling over Kerstmis en de kerstvakantie, dan geldt dezelfde regeling zoals die buiten de vakantieperioden ook van toepassing is. Wanneer dit bijvoorbeeld een co-ouderschapsregeling is, dan loopt deze regeling dus gewoon door tijdens de kerstvakantie.

Op vakantie naar het buitenland

Als jij graag met je kinderen naar het buitenland wilt, heb je om te beginnen toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitsbewijs. Zonder een reisdocument kan er geen buitenlandse reis worden gemaakt. Ook over de duur van de vakantie zullen afspraken gemaakt moeten worden. Daarnaast is het verstandig om schriftelijke toestemming te hebben van de andere ouder, waarin staat dat hij of zij akkoord gaat met de vakantie in het buitenland. Als de douane bij het uitreizen een controle uitvoert, kun je aantonen dat de thuisblijvende ouder toestemming heeft gegeven voor deze reis. Er kan dan geen verdenking ontstaan van kinderontvoering.

Moet ik me houden aan de omgangsregeling?

Je bent verplicht je te houden aan de omgangsregeling. Jij en je ex-partner hebben dit samen opgesteld, het is natuurlijk de bedoeling dat jullie je hier ook aan houden. Hebben jullie bijvoorbeeld vastgelegd dat de kinderen in de kerstvakantie bij je ex-partner verblijven, dan moeten jullie je aan deze afspraak houden. Je mag in ieder geval niet zomaar zonder overleg hiervan afwijken en besluiten dat dit jaar toch graag de kinderen bij jou hebt. Wil jij of je ex-partner dit jaar toch graag afwijken van de regeling, doe dit dan in goed overleg. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat jij of een van jullie bijvoorbeeld geen verlof kan krijgen op de dag dat de kinderen eigenlijk bij diegene zijn. Als ouders kunnen jullie dan in goed overleg andere afspraken maken. Dit kan bijvoorbeeld ook als er niks specifieks geregeld is voor de vakanties of feestdagen.

Mijn ex-partner werkt niet mee

Weigert je ex-partner zich aan de afspraken te houden, ga dan altijd eerst het gesprek aan en probeer er samen uit te komen. Lukt dit niet, dan kun je in het uiterste geval naar de rechter stappen. De rechter bepaalt dan of het noodzakelijk is de omgangsregeling af te dwingen, en kan daarbij een dwangsom opleggen aan de ouder die niet meewerkt. Dit betekent dat als je ex-partner de regeling nog steeds niet nakomt, hij of zij een geldbedrag moet betalen.

Bron: HelloLaw

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.