de juiste date vinden

Ken jij het geheim van “de klik” al?

Door Hans Gierkink en Meinou Lambeck van singlecoaching.nl

Als we het hebben over wat iemand belangrijk vindt bij een toekomstige partner dan krijgen we vaak als eerste te horen dat er een “klik” moet zijn. Oftewel: het moet goed voelen, je vindt elkaar aantrekkelijk en de onderlinge sfeer is goed. Of nog sterker: je voelt dat hij of zij de ware is. En vervolgens is het idee dat je daar maar weinig aan kan doen: de liefde overkomt je immers?

Dat is dus gelukkig niet zo! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er diverse factoren zijn die er voor zorgen dat die befaamde “klik” er wel of niet is. En die factoren zijn voor een belangrijk deel nog te beïnvloeden ook!  Lees hier het geheim van de goede klik.

Openheid en kwetsbaarheid op als belangrijkste factor voor een goede klik

“De klik” heeft voor een belangrijk deel te maken met het voelen van verbinding. Er is dan een gevoel van “samen”, je voelt je veilig bij de ander, je voelt je gehoord en begrepen. Maar hoe komt dit gevoel tot stand? Belangrijke onderzoekers op dit vlak zoals dr. Sue Johnson en Brené Brown Ph.D. geven aan dat de sleutel tot verbinding “kwetsbaarheid” is. Dit betekent dat je beiden je gevoel laat zien en erover vertelt, dat je toont wat je behoeftes en verlangens zijn en wat je raakt.

“Maar ik kan de ander niet zomaar vertrouwen”

“Maar ik moet wel zeker weten dat ik die ander kan vertrouwen,” is dan al snel de reactie, “dus dat doe ik pas op de derde date of zo”. Als je dat doet, is je kans vaak al lang weer voorbij en heb je al een vriendelijke afwijzing te pakken. De ervaring is dat als jij je kwetsbaar opstelt, de ander dat ook eerder doet. Probeer het maar eens. Ook zal de ander hier bijna nooit misbruik van maken is de ervaring. En als dat wel het geval is, weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Die persoon is zeker niet wat je zoekt!  Vaak is kwetsbaar durven zijn juist het begin van een intiem samen zijn.

“Maar ik ga toch niet op de eerste date al mijn intiemste geheimen vertellen!”

Veel mensen denken dat je kwetsbaar opstellen hetzelfde is als alles vertellen over je verleden of al je eigen slechte kanten over de ander uitstorten. Dat is beslist niet het geval. Kwetsbaar opstellen betekent dat je je pantser laat zakken, en je gevoelens en behoeftes aan anderen durft te laten zien. Vaak ontwikkelen mensen een zogenaamd masker, waarvan ze denken dat de omgeving dat van ze wil zien. Ze proberen zich bijvoorbeeld altijd groot te houden, willen laten zien dat ze succesvol, krachtig en perfect zijn. Toch houden we zelf eigenlijk helemaal niet van perfecte mensen.

Door bijvoorbeeld te zeggen dat je best zenuwachtig was voor de date, laat je je ware gevoelens zien en zorg je dat de ander ook gemakkelijker zijn gevoelens uit. Kwetsbaarheid tonen is niet meer en minder dan dat.

Weg met de muurtjes

Zelf bij de eerste seconden van de kennismaking kun je je al open en kwetsbaar opstellen. Dat doe je door je te ontspannen, je hart te openen (beeld jezelf in dat het “muurtje” dat je om je heen hebt verdwijnt) en de ander goed aan te kijken. De kans op een klik neemt dan enorm toe. Het is niet voor niets dat een “ongelukje” regelmatig het begin is van een relatie. Denk aan de man die in het wegrestaurant per ongeluk met zijn dienblad tegen een vrouw oploopt. Op dat moment zijn ze beide zo uit hun doen dat alle muurtjes wegvallen. De ideale omstandigheden voor een goede klik, of beter nog, om de vonk over te laten slaan. Overigens, voor iedereen die dit nu wil uitproberen: “het ongelukje” werkt helaas niet als je het expres doet, omdat de noodzakelijke spontaniteit en kwetsbaarheid dan ontbreekt.

Dit wetende, hoe zorg je nu dat jij en de ander zich gemakkelijker kwetsbaar opstelt en dat die klik tot stand komt?

1. Zonder veiligheid geen klik
Om je open en kwetsbaar op te stellen is veiligheid een absolute voorwaarde. Als mensen zich niet veilig voelen zal er dus nooit een klik ontstaan. Veiligheid heeft onder andere te maken met een prettige omgeving. Probeer dus af te spreken met je nieuwe date op een niet te drukke, sfeervolle plek waar je niet te veel gestoord wordt. Maar veel belangrijker nog, veiligheid heeft te maken met jezelf kunnen zijn zonder dat de ander over je oordeelt. Veiligheid gaat over zorg voor de ander. Dat je je gevoel kunt laten zien terwijl de ander daar ontvankelijk en begripvol op reageert. Wacht dus niet tot die sfeer er is, maar zorg zelf dat die sfeer ontstaat! Oftewel: wees er alert op dat je zorgvuldig met de ander en haar of zijn gevoel omgaat en creëer daarmee een gevoel van veiligheid.
 
2. Overeenkomsten geven een extra klik
Datingsites en relatiebemiddelingsbureaus matchen vaak op zoveel mogelijk overeenkomsten. Dat is niet voor niets. Als het om relaties gaat, verlangen we onbewust heel sterk naar herkenning. Dat geeft ons een vertrouwd en veilig gevoel en draagt daardoor bij aan “de klik”. Het helpt dus heel goed als we zo snel mogelijk bij een date op zoek gaan naar overeenkomsten en daarover praten. Dat kan bijvoorbeeld gaan over hobby’s, werk, wonen, sport, reizen of opleiding. Het werkt zelfs als je beide hetzelfde onderwerp haat en daarover praat. En het werkt helemaal krachtig als je overeenkomsten weet te combineren met kwetsbaarheid en gevoel. Dus praat over dezelfde passies, dromen of verlangens die je beide hebt en je hebt een geweldige tijd (en klik) samen.
 
3. Resonantie als klikversterker
Resonantie kun je zien als dat alles weerklinkt, meebeweegt en mee trilt de goede kant op. Bij het daten betekent dit dat alles meewerkt. Als twee mensen in deze flow zitten, dus alles meewerkt en mee zit, ontstaat de klik dan ook veel sneller. Je bent veel meer op elkaar gericht en krijgt een veel beter gevoel dan wanneer alles tegen zit. Als alles mee zit en meewerkt krijg je ook al sneller meer zelfvertrouwen. Dit maakt mensen ook veel aantrekkelijker voor elkaar. Het is natuurlijk fantastisch als deze “resonantie” als vanzelf ontstaat, maar je kunt het lot natuurlijk ook zelf een handje helpen bij je nieuwe date. Zorg voor een goede voorbereiding. Wees ruim op tijd op de plek waar je afgesproken hebt. Ook helpt het als de locatie waar je elkaar ontmoet goed kent. Laat bij een eerste date zo weinig mogelijk aan het toeval over.

Conclusie
Concluderend: haak jij of haakt de ander steeds na een paar dates af omdat “de klik” er onvoldoende is? Grote kans dat je je onvoldoende kwetsbaar hebt opgesteld. Gesprekken blijven oppervlakkig en de ander ziet steeds “je masker” in plaats van degene die je werkelijk bent. En de ander laat misschien andersom evenmin zijn of haar masker zakken. Door zelf het risico te nemen om je kwetsbaar op te stellen en de veiligheid te creëren voor de ander om dat ook te doen, zul je elkaar echt leren kennen en verbondenheid ervaren. De klik heeft dan veel meer kans om te ontstaan!

Wil jij ook sneller een fijne klik?
Wij verzorgen regelmatig workshops waar leert hoe je snel en goed de klik kun maken. Kijk voorbeeld naar de workshop “Wat je danst ben je zelf”. Als je merkt dat je moeite hebt om jezelf te laten zien en kwetsbaar opstellen niet jouw sterke kant is, dan behoort ook individuele coaching  tot de mogelijkheden.

Bron: Singlecoaching

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.