Bijna een kwart van de jonge meisjes dat is opgegroeid zonder vader door een scheiding van haar ouders, kampt in haar tienerjaren met een depressie. Jongens zouden beter omgaan met een scheiding.

Dat blijkt uit onderzoek onder 5.631 tieners gehouden door de Universiteit van Bristol. 23 procent van de meisjes toont vormen van verdriet en ernstige vermoeidheid als haar ouders uit voor haar vijfde uit elkaar gaan en haar vader uit haar leven verdwijnt. Jonge meisjes hebben 50 procent meer kans op psychische problemen dan oudere meisjes. Van de jongens kampt een op de tien met een depressie in zijn tienerjaren.

Jongens
Bij jongens tussen de vijf en tien jaar oud van wie de ouders scheidden kampt 17 procent op latere leeftijd met een depressie. Dat is 10 procent hoger dan bij jongens van wie de ouders bij elkaar bleven. Meisjes die tussen de nul en vijf jaar oud hun vader hebben moeten missen, hebben later de meeste kans op psychische problemen. “”Meisjes van wie de vader afwezig was in de midden kindertijd of jongens in het algemeen hebben minder kans op depressieve klachten”, stelt hoofdauteur Iryna Culpin van de Universiteit van Bristol volgens Daily Mail.

Geen oordeel
“We kunnen geen oordeel vellen over wie er schuldig is, maar we suggereren dat deze meisjes die het op jonge leeftijd zonder hun vader hebben moeten stellen later in het leven meer gevaar kunnen lopen”, zegt Culpin. De hoofdauteur benadrukt dat de studieresultaten afhankelijk zijn van tal van andere factoren, zoals sociale en economische factoren.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Medicine, suggereert ook dat jonge meisjes ‘kwetsbaarder zijn voor negatieve persoonlijke gebeurtenissen’ dan jongens. Ze hebben echter niet per se meer kans om hun hele leven lang te lijden aan een depressie.

Alle ondervraagde tieners maken onderdeel uit van Children Of The 90s project, een groep van bijna 20.000 jongeren geboren in 1991 en 1992 die wetenschappers bestuderen om te kunnen ontdekken wat de oorzaken zijn van toonaangevende gezondheids- en sociale problemen.