seks soa

Jonge vrouwen vrijen vaak onveilig

Minder dan een derde van de jonge Nederlandse vrouwen vrijt altijd veilig. Het overgrote deel gebruikt niet altijd een condoom, zo blijkt uit een onderzoek onder lezeressen van weekblad Viva.

Met een nieuwe partner gebruiken jonge vrouwen eerst meestal nog wel een condoom. Ruim een kwart wil minstens een paar keer het bed met elkaar hebben gedeeld voordat het zonder kan en 21 procent wacht er een paar maanden mee.

Zo’n 17 procent doet het echter meteen de eerste keer al zonder en 3 procent gaat de tweede keer overstag. Een kwart van de ondervraagde vrouwen wacht ermee tot zij en haar partner allebei getest zijn op soa’s en hiv en 7 procent doet het altijd met condoom.

Dat blijkt uit onderzoek dat weekblad hield onder 1.607 lezeressen van gemiddeld 33 jaar oud, in samenwerking met Aids Fonds Nederland.

Oraal

Van de vrijgezelle vrouwen zegt 59 procent tijdens de laatste vrijpartij geen condoom te hebben gebruikt. Ruim driekwart gebruikt nooit een condoom tijdens de orale seks, 12 procent doet dat af en toe. Slechts 4 procent gebruikt altijd een condoom en 5 procent heeft nog nooit iemand oraal bevredigd.

Ook voor vrouwen die vreemdgaan (9 procent deed dat het afgelopen jaar) lijkt veilige seks geen prioriteit te hebben. Bijna driekwart van de vrouwen die vreemdgaan zegt het minimaal een keer onveilig te hebben gedaan. Ruim een kwart van de ondervraagde vrouwen gebruikt de pil of een ander voorbehoedsmiddel en vindt een condoom daarom overbodig. Bijna 20 procent vertrouwt erop dat de partner geen soa heeft en 15 procent vindt seks met condoom minder lekker.

Zo’n 12 procent gebruikt geen condoom omdat ze zichzelf en haar partner heeft laten testen op soa’s en hiv,  6 procent wil graag een kind en 4 procent vindt het een hinderlijke onderbreking van de seks.

Taboe
Van de vrouwen met een partner durft iets meer dan de helft aan het begin van de relatie niet voor te stellen om een hiv-test te doen. Dat praten over hiv een groot taboe is in Nederland onderschrijft maar liefst 79 procent. Praten over soa’s noemt 72 procent een taboe.

De helft van de ondervraagde vrouwen heeft zich ooit laten testen. Zo’n 15 procent deed dat het afgelopen jaar. Van de vrouwen die een hiv-test lieten doen, bleek minder dan 1 procent ook daadwerkelijk geïnfecteerd.

Jaarlijks horen 1.200 mensen in Nederland dat ze hiv hebben, 40 procent van de mensen met hiv weten niet dat ze geïnfecteerd zijn. Mensen die net geïnfecteerd zijn en het nog niet weten, dragen veel bij aan het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland.

Bron: Nu

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.