vakantie tips facebook

Jonge singles ongevraagd met foto op Facebook vrijgezellenpagina gezet

Tientallen jongeren uit de provincie Utrecht zijn zonder toestemming op de populaire Facebookpagina ‘Vrijgezellen uit Utrecht’ geplaatst. Met foto en met een door de beheerder verzonnen tekst werden zij aangeboden als date.

Slachtoffers van de site zijn woedend. Volgens advocate Femke Vos, gespecialiseerd in privacyrecht en auteursrecht, overtrad de – vandaag offline gehaalde – site de wet. “De pagina is in strijd met zoveel dingen. Je mag sowieso niet zonder toestemming foto’s van een ander gebruiken.”

Zo werd Willemijn Schoemaker in de aanbieding gezet met een vakantiefoto waar ook haar moeder op staat. Volgens de site zou ‘Willemijn (16) uit Bilthoven’ op zoek zijn naar een date om een drankje mee te drinken. Via een vriend kreeg zij te horen dat zij op de pagina staat. “Het kan toch niet dat zij foto’s plaatsen zonder toestemming? Helemaal niet met verzonnen teksten”, zegt Schoemaker. Onder de foto van Willemijn boden jongens zichzelf of een vriend aan, maar er werden ook nare opmerkingen over Willemijns moeder geplaatst. “Ik ben echt heel boos. Het is écht niet oké dat er zulke reacties over mijn moeder staan.”

Foutjes

Ook Menno Bijleveld (18) uit De Meern was verrast zijn gezicht op de pagina te zien. “Mijn ex vertelde me lachend dat ze me op ‘Vrijgezellen uit Utrecht’ zag staan. Ik had nog nooit van deze pagina gehoord.” Volgens de vrouwelijke beheerder van de site, die haar naam liever geheimhoudt, zijn dit foutjes die er in de drukke tijd tussendoor zijn geglipt. “Als mensen eraf willen, dan halen wij de foto er direct af”, zei de vrouw gisteren tegen het Algemeen Dagblad.

Heel blij

“Wij zijn een ontzettend goedlopende site. Het idee is om eenzame jongeren in contact te laten komen met andere jongeren. Vaak worden de mensen op onze site opgegeven door vrienden. Ik vind het niet gek dat wij foto’s plaatsen zonder toestemming. De mensen die erop staan, zijn er allemaal heel blij mee. Als zij echt niet willen, dan horen we dat wel. Het is niet onze bedoeling om mensen te kwetsen”, zegt de beheerder.

Advocate Vos ziet dat anders: “Ergens denk ik dat je hier aangifte van moet doen, maar ik weet niet of de politie er iets tegen onderneemt. Bij een proces zou ik het gooien op schending van portretrecht, maar eigenlijk kan het auteursrecht en privacyrecht ook. Deze site gaat veel boeken te buiten.”

Gemeen

Willemijn Schoemaker en Menno Bijleveld deden er alles aan om hun privéfoto’s van de Facebookpagina verwijderd te krijgen. De beelden zijn daar ongevraagd geplaatst. Ondanks enkele berichten naar de site bleven beide foto’s erop staan. Advocate Femke Vos: “De beheerder gebruikt zonder toestemming persoonsgegevens. Dat is absoluut niet toegestaan.”

Behalve de soms kwetsende bijschriften worden er ook gemene en seksueel getinte reacties door jongeren onder de foto’s geplaatst. “Over mij zijn dit soort opmerkingen niet geplaatst, maar onder een jongen met rood haar stonden echt vervelende dingen. Eigenlijk is het gewoon pesten”, zegt Willemijn.

Bron: HLN.be

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

woede gezondheid
By Margret ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
daten met klein budget
By Moniek ·
17 november 2021

Daten met een klein budget

Heb je het in je uppie niet al te breed en niet veel geld om dure, spectaculaire dates te plannen? Geen nood, we hebben een paar tips voor je verzameld zodat jij je datingbudget onder controle houdt en toch optimaal geniet!
By Tijmen ·
16 november 2021

Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.