vakantie tips facebook

Jonge singles ongevraagd met foto op Facebook vrijgezellenpagina gezet

Tientallen jongeren uit de provincie Utrecht zijn zonder toestemming op de populaire Facebookpagina ‘Vrijgezellen uit Utrecht’ geplaatst. Met foto en met een door de beheerder verzonnen tekst werden zij aangeboden als date.

Slachtoffers van de site zijn woedend. Volgens advocate Femke Vos, gespecialiseerd in privacyrecht en auteursrecht, overtrad de – vandaag offline gehaalde – site de wet. “De pagina is in strijd met zoveel dingen. Je mag sowieso niet zonder toestemming foto’s van een ander gebruiken.”

Zo werd Willemijn Schoemaker in de aanbieding gezet met een vakantiefoto waar ook haar moeder op staat. Volgens de site zou ‘Willemijn (16) uit Bilthoven’ op zoek zijn naar een date om een drankje mee te drinken. Via een vriend kreeg zij te horen dat zij op de pagina staat. “Het kan toch niet dat zij foto’s plaatsen zonder toestemming? Helemaal niet met verzonnen teksten”, zegt Schoemaker. Onder de foto van Willemijn boden jongens zichzelf of een vriend aan, maar er werden ook nare opmerkingen over Willemijns moeder geplaatst. “Ik ben echt heel boos. Het is écht niet oké dat er zulke reacties over mijn moeder staan.”

Foutjes

Ook Menno Bijleveld (18) uit De Meern was verrast zijn gezicht op de pagina te zien. “Mijn ex vertelde me lachend dat ze me op ‘Vrijgezellen uit Utrecht’ zag staan. Ik had nog nooit van deze pagina gehoord.” Volgens de vrouwelijke beheerder van de site, die haar naam liever geheimhoudt, zijn dit foutjes die er in de drukke tijd tussendoor zijn geglipt. “Als mensen eraf willen, dan halen wij de foto er direct af”, zei de vrouw gisteren tegen het Algemeen Dagblad.

Heel blij

“Wij zijn een ontzettend goedlopende site. Het idee is om eenzame jongeren in contact te laten komen met andere jongeren. Vaak worden de mensen op onze site opgegeven door vrienden. Ik vind het niet gek dat wij foto’s plaatsen zonder toestemming. De mensen die erop staan, zijn er allemaal heel blij mee. Als zij echt niet willen, dan horen we dat wel. Het is niet onze bedoeling om mensen te kwetsen”, zegt de beheerder.

Advocate Vos ziet dat anders: “Ergens denk ik dat je hier aangifte van moet doen, maar ik weet niet of de politie er iets tegen onderneemt. Bij een proces zou ik het gooien op schending van portretrecht, maar eigenlijk kan het auteursrecht en privacyrecht ook. Deze site gaat veel boeken te buiten.”

Gemeen

Willemijn Schoemaker en Menno Bijleveld deden er alles aan om hun privéfoto’s van de Facebookpagina verwijderd te krijgen. De beelden zijn daar ongevraagd geplaatst. Ondanks enkele berichten naar de site bleven beide foto’s erop staan. Advocate Femke Vos: “De beheerder gebruikt zonder toestemming persoonsgegevens. Dat is absoluut niet toegestaan.”

Behalve de soms kwetsende bijschriften worden er ook gemene en seksueel getinte reacties door jongeren onder de foto’s geplaatst. “Over mij zijn dit soort opmerkingen niet geplaatst, maar onder een jongen met rood haar stonden echt vervelende dingen. Eigenlijk is het gewoon pesten”, zegt Willemijn.

Bron: HLN.be

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.