Jonge moeders en laagopgeleide singles gaan snelst werken

Jonge moeders en laagopgeleide alleenstaanden gaan het gemakkelijkst aan het werk als de overheid ze financieel prikkelt. Dat staat in een donderdag verschenen onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Als de arbeidsparticipatie omhoog moet, zo stellen CPB-onderzoekers, kunnen beleidsmakers het best inzetten op deze groepen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die samenwonen minder sterk reageren op prikkels, zoals fiscale kortingen, dan alleenstaanden. Het verschil in prikkelbaarheid tussen samenwonenden en alleenstaanden is groter bij vrouwen dan bij mannen. Daarin zien de onderzoekers een bevestiging van het traditionele kostwinnersmodel.

Datzelfde rollenpatroon is te zien wanneer het loon van de man omhooggaat: de vrouw gaat dan minder werken. Omgekeerd is dat niet zo. Vooral bij stellen met jonge kinderen zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen groot.

Als politici de arbeidsparticipatie willen vergroten, zo betogen de onderzoekers, kunnen ze het best inzetten op fiscale kortingen voor werkende jonge moeders en laagopgeleiden. Ze zien in de bijstand en de overdraagbare heffingskorting een belangrijke rem op de arbeidsparticipatie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?