alleen zijn went

Jong en eenzaam: praat erover

Dat eenzaamheid een vreselijk gevoel is, dat hoeven we niemand uit te leggen. Nu blijkt dat jongeren er niet alleen meer last van hebben, maar dat het ook behoorlijk veel problemen kan geven. Onderzoekers raden eenzame jongeren aan om er meer over te praten.

Eenzaamheid onder jongeren

Tot nu toe werd eenzaamheid vooral onderzocht bij ouderen, maar uit een nieuwe studie blijkt dat het probleem bij jongeren veel groter is. King’s College in Londen onderzocht het fenomeen bij 18- tot 25-jarigen.

Niet gezond

Blijkt dat eenzaamheid verschillende grotere problemen in de hand kan werken. Dan hebben we het over een aantal gezondheidsproblemen, maar ook werkloosheid kan een gevolg zijn. Hieronder geven we een gedetailleerd overzicht.

Depressie

Jongeren die vaak eenzaam zijn, maken meer kans op mentale problemen zoals depressie. Ze hebben ook vaker slaapstoornissen. Bovendien lopen ze een hoger risico om verslaafd te raken aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. De jongeren bewegen minder, hebben meer stress en praten amper of niet over wat hen dwarszit.

Help elkaar

De onderzoekers roepen jongeren op om elkaar te helpen als ze merken dat iemand last heeft van eenzaamheid. Door er te zijn voor een eenzame vriend(in), kan je een hele golf van negatieve gevoelens helpen doorbreken. Enkele tips:

Wat kan je doen:

  • Stel je vriend(in) voor om samen ergens naartoe te gaan,
  • Jullie kunnen eventueel samen beginnen sporten,
  • Nodig hem/haar uit om eens te komen eten of kook samen,
  • Organiseer een filmavondje en kijk films die jullie doen lachen,
  • Probeer erover te praten en geef je vriend(in) nooit het gevoel dat zijn/haar emoties niet belangrijk zijn,
  • Merk je dat hij/zij bewust afstand neemt, licht dan de familie of andere vrienden in zodat jullie er samen voor hem/haar kunnen zijn.
  • Heb je zelf last van eenzaamheid, wees dan zeker niet beschaamd om erover te praten met je omgeving. Kan dat in jouw geval niet, wend je dan tot de huisarts. Die heeft geheimhoudingsplicht en heeft de nodige contacten om je te helpen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.