stop pesten

Jij bent het waard

Een groot deel van je eigenwaarde wordt opgebouwd wanneer je jong bent. Wanneer je op de basisschool of tijdens je middelbare schooltijd vaak gepest bent, dan is de kans groot dat je gevoel voor eigenwaarde ver beneden niveau is. Antipestplatform “Jij bent het waard” gaat daar een stokje voor steken.

Platform “Jij bent het waard” tegen pesten

Een jaar geleden vertelt Miloeska in een bericht op Facebook hoe ze zich al de jaren op school gevoeld heeft, toen ze gepest werd. Lotte die dit leest herkent zich daar volledig in. In de afspraak die ze als gevolg hiervan maken is het een grote herkenning van elkaars situaties. Ze besluiten hier iets mee te moeten. Ze richten het platform “Jij bent het waard” op tegen pesten.

Vanuit maatschappelijke betrokkenheid

Miloeska is student Cultureel maatschappelijke vorming en Lotte is student Maatschappelijk werk en dienstverlening. Allebei hebben ze een studie gekozen in de maatschappelijke sfeer, dat is al niet voor niets, bedenk ik me bij het lezen van het artikel in BN DeStem “Zij zijn het waard” door Kas Galstaun. Miloeska en Lotte richten het platform op en gaan aan de slag. Ze spreken op congressen voor docenten, geven pestslachtoffers een-op-een begeleiding, houden contact met jongeren via sociale media en geven workshops aan scholieren.

Je voelt je vaak eenzaam

Ze praten openhartig over hun pestverleden. Lotte was een meisje met rood haar en sproeten, een perfecte kandidaat voor pesters. Ze kreeg het gevoel waardeloos te zijn, fietste iedere dag 5 km om om die pestmeiden niet tegen te komen. Miloeska was een voetbalmeisje met een jongensachtig uiterlijk, niet passend bij de meisjes die om merkkleding en make-up geven. Ze werd uitgemaakt voor lelijk en soms in elkaar geslagen. Op een gegeven moment ging het pesten over in negeren. Het gevoel krijgen dat mensen je niet eens zien staan, vond Lotte mogelijk nog erger dan gepest worden. Het gevolg van pesten is dat het je hele leven met je mee gaat. Ook al krijg je vriendinnen, je blijft je toch altijd afvragen of ze je wel echt leuk vinden. Je voelt je vaak heel eenzaam.

Jongeren ander perspectief geven

De pestaanpak van onderwijsinstellingen vraagt om een structurele verandering. Het beleid is opgezet door volwassenen zonder inbreng van jongeren.Lotte en Miloeska zouden graag zien dat het kantoor van de zorgcoördinator omgebouwd wordt tot jongerencentrum, onder leiding van studenten uit maatschappelijke en sociale studies. Het moet dan een soort jeugdhonk worden waar jongeren graag naar toe komen. Ook zonder problemen, zomaar voor een praatje. “Ons project hoeft geen vetpot te worden”, zeggen Lotte en Maloeska, “de rijkdom zit hem in het feit dat we jongeren een ander perspectief hopen te geven.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.