gelukkig zijn

Je zelfvertrouwen vergroten voor na de lockdown: 7 tips

Het voelt misschien nog niet zo, maar er komt echt (ooit) een einde aan de lockdown. De pandemie heeft velen van ons veel gedaan en op zoveel verschillende manieren beïnvloed. Het heeft onze ‘normale’ routine van dag tot dag beëindigd en heeft het zelfvertrouwen kunnen verstoren. En als dat zo is, lees dan hier 7 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten.

1. Jij bent nog steeds jij!  
Neem de tijd om jezelf voor de lockdown te visualiseren. De zelfverzekerde persoon die met een gerust hart elke zakelijke bijeenkomst kon binnenlopen en die zich helemaal op zijn gemak voelde bij het ontvangen van vrienden of sociale bijeenkomsten. De persoon die graag met iemand praat, van de barista tot de CEO van het bedrijf. Wat je ook voelt, vertrouw erop dat je nog steeds die persoon bent.

Visualiseer nu een tijd waarin je je het meest zelfverzekerd en op je gemak voelde bij jezelf. In welke omgeving was je? Wat was je aan het doen? Met wie was je? Probeer de factoren te identificeren die hebben bijgedragen aan het gevoel van empowerment en kijk of je ze kunt recreëren terwijl je jezelf geleidelijk terugbrengt naar je normale routine. Visualiseren is een van je krachtigste tools. Probeer het elke dag een paar minuten.

2. Jezelf met anderen vergelijken is niet gezond
Jezelf vergelijken met anderen zal je zelfvertrouwen alleen maar ondermijnen. Dit kan een zeer moeilijke gewoonte zijn om te doorbreken, vooral omdat sociale media ons veel mogelijkheden bieden om ons te meten met andere mensen, van wie we velen nog nooit hebben ontmoet. Ben je ooit op sociale media geweest om contact te maken met de buitenwereld, alleen om te ontdekken dat het je alleen maar naar beneden haalt als je al die mensen met een schijnbaar perfect leven ziet die door lockdown zijn gegaan in een wirwar van creatieve of positieve bezigheden? En dat geeft je dan het gevoel dat je jezelf in de steek hebt gelaten?

Stop hier!!!! Verander je focus en verschuif je denkpatronen om je te concentreren op wat je al hebt en hoeveel geluk je hebt.

3. Je bent het waard om in te investeren
Investeren in jezelf is de beste investering die je ooit zult doen. Door nieuwe vaardigheden te leren en je kennis uit te breiden, kun je je zelfvertrouwen vergroten. Zelfs kleine, positieve veranderingen kunnen je inspireren om nieuwe dingen te proberen en uit je comfortzone te komen.

Hier zijn enkele ‘jij’-investeringstips:

• Probeer een cursus te volgen om iets nieuws te leren. Er zijn veel goedkope online cursussen beschikbaar.
• Investeer in je gezondheid door regelmatig te bewegen en voedzaam voedsel te eten.
• Investeer in je creatieve vaardigheden door een nieuwe hobby te beoefenen, zoals een instrument bespelen, schilderen, tuinieren of koken.

4. Zelfvertrouwen en rechtop staan
Probeer rechtop te staan, houd je hoofd hoog en je zult je beter voelen. Kijk omhoog en je voelt je meteen positiever en zelfverzekerder. Hoe iets dat onbeduidend lijkt, zo’n onmiddellijk en positief effect kan hebben op hoe je je voelt, weten we niet. Maar we beloven dat het zo is!

Je houding en postuur zijn van invloed op je humeur en hoe je je voelt, dus probeer te experimenteren. Als je merkt dat je je neerslachtig voelt, controleer dan je houding, til je hoofd op en probeer je lichaam recht te trekken. Want laten we eerlijk zijn, als je je kijk kunt veranderen en je zelfvertrouwen kunt vergroten door dat te doen, dan is het simpel!

5. Probeer een ander perspectief
Neem even de tijd om over je eigen gedachten na te denken. Zijn ze blij of verdrietig? Positief of negatief? Heffen ze je op of brengen ze je naar beneden? Onze gedachten zijn krachtig en kunnen een groot effect hebben op hoe we ons voelen. Hoe we onze geest voeden, is net zo belangrijk als de manier waarop we ons lichaam voeden, en we kunnen onze gedachten op dezelfde manier selecteren als we zouden kiezen uit een menu. Zou je iets bestellen als je wist dat je je er niet goed door zou voelen?

Maar je moet ook je gevoelens eren. Dit gaat niet over het proberen om kunstmatig gelukkig te zijn. Onze gevoelens geven ons waardevolle informatie over onze behoeften en verlangens en of we wel of niet in overeenstemming zijn met onszelf en onze waarden. En dat betekent dat ze erkend moeten worden.

Het lijkt een beetje op het spel van warm en koud uit de kindertijd. Hoe dichter je bij de waarheid bent over wie je bent, hoe beter je je voelt. Hoe verder je wegkomt, hoe slechter je je voelt. Als je eenmaal je gevoelens hebt erkend, wordt hoe je erop reageert, bepaald door je gedachten, en daar moet je je vandaag op concentreren.

6. Gebruik positieve affirmaties
Er zijn veel positieve affirmaties op internet, maar kies ze zorgvuldig en verander ze zodat ze bij jou passen en bij wat je wilt en nodig hebt. Gewoon een affirmatie herhalen zonder dat er gevoelens bij horen, zal niets doen. Denk na over wat je wilt en maak dat je affirmatie.

Dit kan in het begin een beetje vreemd aanvoelen, maar blijf erbij en je zult de vruchten plukken. Begin met 2 en werk door tot 10! Het gebruik van positieve zinnen zal negatieve gedachten uitdagen en kan een geweldig wapen zijn voor een beter leven.

7. Wees vriendelijk voor jezelf
Het opnieuw opbouwen en verbeteren van je zelfvertrouwen na een zware lockdown kan enige tijd duren, dus wees aardig voor jezelf en geef jezelf wat speling. Als je leven erg druk en stressvol was voor de lockdown, is het misschien een goed moment om de balans op te maken en te beslissen wat je wel en niet dient.

Terwijl het leven langzaam weer normaal wordt, hebben we een unieke kans om na te denken over de lessen die we hebben geleerd over ons levenstempo en welzijn. Maak tijd vrij voor rust en herstel, omring jezelf met een ondersteunend netwerk van vrienden en wees niet streng voor jezelf als je het moeilijk vindt om weer in een routine te komen.

Bron: womenonline

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!