onzeker overkomen

Je mag zeg maar wat minder eh zeggen

Hoe goed opgeleid of hoe betrouwbaar je ook bent, het gebruik van bepaalde woorden bedreigen je imago. Het blijkt namelijk dat je door het veelvuldig gebruik van stopwoorden of opvulwoorden onzeker of onbetrouwbaar overkomt. Je mag zeg maar wat minder eh zeggen eigenlijk. Dat geldt in je werk maar ook als je een date hebt of kennis maakt met nieuwe mensen.

Ja mag zeg maar wat minder eh zeggen

Communicatie is een stuk ongedwongener dan tijden terug. Dat zie je in het dagelijks leven en op kantoren. Vooral tijdens het spreken worden er veel opvulwoorden of stopwoordjes gebruikt. ‘Zeg maar’ of ‘eh’ kun je echt beter mijden. Hier volgt een rijtje aan voorbeelden waar een ieder van ons zich meer of minder in zal herkennen. Ben er iets meer bewust van en je betrouwbaarheid zal toenemen.

Eh

Deze vuller komt wellicht het vaakst voor en kan eh, heel eh, irritant zijn! Waarschijnlijk zeg je het nog veel vaker dan je je realiseert. Onbewust kun je overkomen als een trage denker. Vervang het door: “Hier denk ik even over na.”

Zeg maar

Met dit stopwoord moet je meteen stoppen. Ga er maar eens op letten hoe vaak het gebruikt wordt in gesprekken om je heen of op de radio of tv. Het voegt niets toe, het is totaal overbodig.

Oké

Oké is een tussenwerpsel dat heel vaak, gebruikt wordt. Het is een kort antwoord, lekker makkelijk ook, zeker op Whatsapp, om snel te laten weten dat je akkoord bent of iets prima vindt. Pas op dat het niet onverschillig over komt. Het is makkelijker dan een eigen mening te geven, maar schuw die niet.

Cool en gaaf

Deze woorden mogen best gebruikt worden maar kunnen snel overdreven en onoprecht overkomen. Beter kun je je enthousiasme tonen door een compliment te geven in meerdere woorden.

Eigenlijk

Het woord eigenlijk is vaak onnodig. Het lijkt aan te geven dat wat eerder gezegd is niet waar is. Met het grootst gemak kun je het weglaten zonder dat het afbreuk doet aan wat je wilt zeggen. Je zinnen worden korter en dus sterker en directer.

Sorry

Er is niets mis met oprechte excuses. Maar waarom sorry zeggen als jij er niets aan kunt doen. Vooral voor vrouwen is het een slechte gewoonte geworden. Je komt er verlegen of nerveus door over.

Hopelijk, misschien, in principe

Hopelijk straalt uit dat je geen controle hebt of niet zeker genoeg bent. Nu kan het best zijn dat je ‘hopelijk’ prima kunt gebruiken, want in het leven heb je nu eenmaal niet altijd controle. In werksituaties kun je het beter vermijden. Zo zwakken ook ‘misschien’ en ‘in principe’ je boodschap af.

Bedrijfje

Gebruik geen verkleinwoorden: klusje, halfuurtje. Gebruik zeker geen verkleinwoord als je het over je bedrijf hebt. Je hebt geen bedrijfje, hoe klein dit ook is, je hebt je eigen bedrijf. Maak daarnaast je ‘Ja” groter door er een ‘en’ achter te zetten, in plaats van ‘Ja, maar…’ te zeggen.

Bron: Oorspronkelijk artikel van Lifehack, door Vera Bot vertaald tot eigen versie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.