Hoe goed opgeleid of hoe betrouwbaar je ook bent, het gebruik van bepaalde woorden bedreigen je imago. Het blijkt namelijk dat je door het veelvuldig gebruik van stopwoorden of opvulwoorden onzeker of onbetrouwbaar overkomt. Je mag zeg maar wat minder eh zeggen eigenlijk. Dat geldt in je werk maar ook als je een date hebt of kennis maakt met nieuwe mensen.
Ja mag zeg maar wat minder eh zeggen
Communicatie is een stuk ongedwongener dan tijden terug. Dat zie je in het dagelijks leven en op kantoren. Vooral tijdens het spreken worden er veel opvulwoorden of stopwoordjes gebruikt. ‘Zeg maar’ of ‘eh’ kun je echt beter mijden. Hier volgt een rijtje aan voorbeelden waar een ieder van ons zich meer of minder in zal herkennen. Ben er iets meer bewust van en je betrouwbaarheid zal toenemen.
Eh
Deze vuller komt wellicht het vaakst voor en kan eh, heel eh, irritant zijn! Waarschijnlijk zeg je het nog veel vaker dan je je realiseert. Onbewust kun je overkomen als een trage denker. Vervang het door: “Hier denk ik even over na.”
Zeg maar
Met dit stopwoord moet je meteen stoppen. Ga er maar eens op letten hoe vaak het gebruikt wordt in gesprekken om je heen of op de radio of tv. Het voegt niets toe, het is totaal overbodig.
Oké
Oké is een tussenwerpsel dat heel vaak, gebruikt wordt. Het is een kort antwoord, lekker makkelijk ook, zeker op Whatsapp, om snel te laten weten dat je akkoord bent of iets prima vindt. Pas op dat het niet onverschillig over komt. Het is makkelijker dan een eigen mening te geven, maar schuw die niet.
Cool en gaaf
Deze woorden mogen best gebruikt worden maar kunnen snel overdreven en onoprecht overkomen. Beter kun je je enthousiasme tonen door een compliment te geven in meerdere woorden.
Eigenlijk
Het woord eigenlijk is vaak onnodig. Het lijkt aan te geven dat wat eerder gezegd is niet waar is. Met het grootst gemak kun je het weglaten zonder dat het afbreuk doet aan wat je wilt zeggen. Je zinnen worden korter en dus sterker en directer.
Sorry
Er is niets mis met oprechte excuses. Maar waarom sorry zeggen als jij er niets aan kunt doen. Vooral voor vrouwen is het een slechte gewoonte geworden. Je komt er verlegen of nerveus door over.
Hopelijk, misschien, in principe
Hopelijk straalt uit dat je geen controle hebt of niet zeker genoeg bent. Nu kan het best zijn dat je ‘hopelijk’ prima kunt gebruiken, want in het leven heb je nu eenmaal niet altijd controle. In werksituaties kun je het beter vermijden. Zo zwakken ook ‘misschien’ en ‘in principe’ je boodschap af.
Bedrijfje
Gebruik geen verkleinwoorden: klusje, halfuurtje. Gebruik zeker geen verkleinwoord als je het over je bedrijf hebt. Je hebt geen bedrijfje, hoe klein dit ook is, je hebt je eigen bedrijf. Maak daarnaast je ‘Ja” groter door er een ‘en’ achter te zetten, in plaats van ‘Ja, maar…’ te zeggen.
Bron: Oorspronkelijk artikel van Lifehack, door Vera Bot vertaald tot eigen versie.