stress
21 July 2015

Je mag me altijd bellen

 “Wij weduwen en weduwnaars zijn een lastig volkje, ik kan niet anders zeggen. Maar ja, we zijn er wel – tegen wil en dank.”  Dit is een zin uit een boek met de titel “1001 dagen rouw” en met de ondertitel “Je mag me altijd bellen.” Niet dat ik zelf weduwe ben, maar gescheiden zijn vind ik ook voelen als weduwe. Je partner is niet dood, maar je mag er niet meer van houden.

Voor buitenstaander niet voelbaar

Het boek is geschreven door Karin Kuiper. Zij neemt je mee in haar gevoelens net na de dood van haar man Karel. Karel was ziek en ze wisten dat de dood er aan zou komen. Als achterblijvende partner krijg je veel ervaringen te verwerken die voor anderen, voor buitenstaanders niet na te voelen zijn. Je verandert ongewild en die veranderingen zijn niet tegen te houden. Je kunt je niet voorbereiden op je nieuwe leven. Het is namelijk onvoorstelbaar wat de dood van je partner met een mens kan doen.

Verlies vreet door als zoutzuur

Tijdens het ziektebed van Karel had Karin het druk met de praktische zaken die komen kijken bij afscheid nemen en met het regelen dat het voor Karel goed was om zijn gezin achter te laten. Hoe het toen met haar eigen gevoel gesteld was, daar was ze niet mee bezig. Zij had dan ook geen idee dat het verlies als zoutzuur zou doorvreten en dat de pijn elke dag intenser zou worden.

Je geliefde is dood

Toen ze eenmaal ervaren had hoe gruwelijk de dood ingrijpt, kon ze opmerkingen van gescheiden mensen moeilijk verdragen over dat de betreffende ex ook maar beter dood had kunnen zijn, dan zou al dat gedoe er niet meer zijn. Gek wordt Karin ervan als mensen dus niet begrijpen dat het ook nogal gedoe is als de vader van je kinderen dood is, en dat het een gedoe is om alles weer op de rails te krijgen als de liefde niet dood is maar je geliefde wel.

Je moet het zelf doen

Karin beseft dat ze een lastig mens geworden is. In het begin kon ze alleen nog grote emoties voelen en veel kleine zaken onbelangrijk vinden. Maar ze kon zich vooral ergeren aan onschuldige, goedbedoelde opmerkingen en adviezen van mensen om haar heen. “Als ik wat voor je kan doen, dan moet je het zeggen hoor.” “Ik zou willen dat ik wat voor je kan doen, maar je moet het toch zelf doen he.” Het kan zo zijn dat je het zelf moet doen, maar niemand redt het zonder hulp. Je moet mensen die in deze positie er zeker niet op gaan wijzen dat ze er alleen voorstaan, dat weten ze zelf als geen ander.

Je mag me altijd bellen

De opmerking die volgens haar de lijst van ergernissen aanvoert is “Je mag me altijd bellen.” Hoe goedbedoeld dit ook kan zijn, het laat de ander achter met lege handen. Wanneer je midden in de nacht niet kunt slapen met ogen van het huilen en je ligt eenzaam in je grote tweepersoonsbed dan ga je niet een vriendin bellen. Dat doe je ook niet in de ochtend want je vriendin zit gewoon op haar werk en je moeder ontzie je want die lijdt al te veel onder jouw verdriet. In de avond neemt je vriendin die net een nieuwe vriend heeft ook niet op. Karin bedenkt dan mismoedig “Zij moeten bellen”.

Verdriet mag maar niet te veel

Wanneer je man overlijdt mag je huilen en huilen en huilen. Dan mag je verdriet hebben, verdriet hebben en nog meer verdriet hebben. Wanneer  je man weggaat bij jou en de kinderen dan mag je ook huilen en dan mag je ook verdriet hebben, maar niet te veel. Bij een scheiding wordt al vaak gedacht dat waar er twee vechten er twee schuld hebben, maar wat als je eigenlijk nooit ruzie had, maar je man gewoon gelukkiger denkt te worden met een ander.

Als de liefde dood is

Veel van wat Karin schrijft is heel herkenbaar ook al leeft mijn ex nog. Zoals Karin zegt dat het een gedoe is als de geliefde dood is maar de liefde niet, het is ook een gedoe als bij één van de twee de liefde dood is maar de geliefde niet. Ook met je kinderen kun je moeilijk je verdriet delen omdat de liefde tussen kinderen en ex blijft.  Juist dat maakt het nog moeilijker, dat je richting je kinderen je verdriet ook niet te veel kunt tonen.

Minder betrokkenheid bij scheiding

“Je mag me altijd bellen.” Dat is een zin die ik me goed zou kunnen voorstellen dat mensen die zeggen. Uit eigen ervaring wordt die bij een scheiding nog minder uitgesproken. Alle mensen kunnen zich namelijk nog wel iets bedenken bij de dood. Bij het echt niet meer zijn van iemand. Niet iedereen blijkt in staat te bedenken hoe het voelt na een scheiding. Het is natuurlijk veel meer dan het feit dat jouw man niet meer na het werk bij jullie aanschuift aan tafel, maar een paar steden verder zijn avondmaal geniet.

Zij moeten bellen

Heb je een vriendin of familielid die in een dergelijke situatie zit, bedenk dan dat je af en toe kunt bellen. Gewoon om de ander te laten praten. Natuurlijk moet zij of hij zelf zijn leven weer op de rails krijgen, maar een luisterend oor of een betrokken vriendin helpen daarbij. Wat Karin dacht, “Zij moeten bellen,” dat is soms een kleine moeite, maar kan je de ander net even een duwtje vooruit geven.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...