lippenstift kleuren

Je lipstick kan je dommer maken

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat 55 procent van 22 onderzochte lipstickmerken sporen van lood bevatten. Het hoogste niveau van deze giftige substantie was 3,22 deeltjes per miljoen.

Professor Sean Palfrey waarschuwde dat zelfs een blootstelling aan een laag niveau een enorm gezondheidsrisico betekent, dit kan zelfs de mentale gezondheid treffen. “Zelfs het laagste niveau van lood kan al je IQ, je gedrag en je leercapaciteiten schaden. Ook is het belangrijk dat kinderen en zwangere vrouwen beschermd worden tegen lood.”

Betere resultaten
Deze laatste resultaten tonen echter wel aan dat er vooruitgang geboekt wordt. Een studie uit 2010 toonde aan dat het hoogste niveau van lood in lipstick 7 delen per miljoen was. Een ander onderzoek bracht aan het licht dat 400 tinten van populaire cosmetica sporen van lood bevatten. Onder meer merken als L’Oreal, Maybelline en Cover Girl belandden in de top 10 van loodhoudende producten.

Geen limieten
Professor Halyna Breslawec voegt daaraan toe: “Als wetenschappers zich echt zorgen maken over loodvergiftiging moeten ze niet naar lipstick kijken, maar naar locaties waar kinderen leven. Wonen ze bijvoorbeeld dichtbij gevaarlijke vuilnisbelten?”

Momenteel heeft de overheid geen limieten opgesteld voor het niveau van lood in lipsticks, het is aan de fabrikanten om hierover te beslissen. Lood wordt niet bewust aan lipstick toegeoegd maar veel kleuradditieven gebruiken mineralen als basis en bevatten sporen van lood die je van nature in aarde, water en de lucht aantreft.

Ook zonder mogelijk
Janet Nudelman van de organisatie ‘Campaign for Safe Cosmetics’: “Het verontrustende is dat meer dan de helft van de lipsticks lood bevatten, maar de helft niet. Dat bewijst dat het mogelijk is om cosmetica te maken zonder dit giftige bestanddeel.”

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.