moederdag

Je lijkt op zijn moeder

Afgelopen zondag was het Moederdag waar je vast iets van gemerkt hebt. Misschien ben je wel voor het eerst met je nieuwe vriend even bij zijn moeder langs geweest met een bloemetje. Had je niet, ook al was het maar een moment, de gedachte van enige gelijkenis tussen zijn moeder en jou? Je zal niet de eerste zijn.

Lijken op zijn moeder is geen toeval

Lijken op je (toekomstige) schoonmoeder, dat lijkt misschien toeval, maar dat is het niet. Het is namelijk geen geheim dat mannen vaak voor een vrouw kiezen die op hun moeder lijkt. Het is prettig dat wetenschappers zich daarover gebogen hebben en er voor dit fenomeen vanaf nu een wetenschappelijke verklaring is.

Dus de vaststelling dat je verdacht veel lijkt op de moeder van je lief is een veel voorkomend gegeven. Mannen kiezen met regelmaat voor een vrouw die op hun moeder lijkt. Onderzoekers uit Finland gingen aan de slag met dit gegeven. Zij nodigden 70 koppels uit voor een studie. Daarin maakten ze de vergelijking met de gezichten van respectievelijk hun schoonvader (bij de mannen) en hun schoonmoeder (bij de vrouwen). Het resultaat gaf te zien dat de mannelijke partner van de vrouwen vrijwel nooit op haar vader leken, terwijl de vrouwen betrekkelijk vaak veel van hun schoonmoeder weg hadden.

Moeders aan basis voor eerste innige contact

Is dit slecht nieuws? Nee toch, het is gewoon een feit. Het is toch niet erg en het is ook niet onnatuurlijk dat mannen op vrouwen vallen die op hun moeder lijken. Evolutie en natuurkunde toont immers aan dat mensen voorbestemd  zijn om een partner te zoeken die uit dezelfde bevolkingsgroep komt. Wanneer het eerste innige contact van een man dat met hun moeder is, wordt zij het voorbeeld waaraan ze hun toekomstige partner zullen spiegelen. Vaders laten simpelweg niet diezelfde indruk achter bij hun dochters, hoe betrokken en aanwezig ze ook zijn gedurende die cruciale eerste maanden.

Omgang met jou bepaald door moeder

Het stopt echter niet bij het uiterlijk alleen. De relatie die een man met zijn moeder heeft, speelt een belangrijke rol in de manier waarop hij zijn vrouw later zal behandelen. De beste basis voor een gezonde liefdesrelatie is een close en liefhebbende band tussen de man met zijn moeder. Als een man een turbulente relatie had met zijn moeder, en die afstandelijk was of hem verwaarloosde tijdens zijn jeugd, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor zijn liefdesleven. Onbewust zal hij ook zoek gaan naar een soortgelijke type. Kiest hij toch voor een ander type vrouw, dan zal zij onbewust proberen om de band tussen moeder en zoon te herstellen, wat vaker misloopt dan dat het goed komt.

Zijn moeder blijft belangrijk

Hopelijk heeft jouw vriend een fijne relatie gehad met zijn moeder. Het is nu ook wel duidelijk waarom je nooit over zijn moeder moet zeuren en waarom je jouw partner nooit voor de keuze moet zetten om te kiezen. Ik denk dat jij als partner of vriendin het nooit kan winnen van de moeder. Accepteer dat zijn moeder belangrijk blijft ook al ben jij erbij gekomen. Doe er juist je voordeel mee dat hij een goede band heeft met zijn moeder. Zij zal jou ook in haar hart sluiten.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.