Er zijn mensen die alleen maar tot iets in staat zijn als ze de overtuiging hebben dat het perfect is. Op school een proefwerkweek ingaan kan dan alleen als je alles perfect geleerd hebt. Naar een feest kan alleen als je haar perfect zit. Op date? Dat doen we maar niet want ik ben niet perfect, wie wil er nu met mij daten?
Alles moet tot in de perfectie
Perfectie bedenk je met je hoofd. Je vindt er namelijk van alles van, je hebt er een idee bij en waarschijnlijk ook een beeld van hoe dit er uit moet gaan zien. Niks mis mee, maar is er dan nog ruimte om buiten dit kader te gaan? Vind je het leuk om te doen of wordt het iets wat je moet en dan ook nog eens heel goed? Of iets wat je inderdaad gaat laten omdat je niet genoeg zelfvertrouwen hebt dat het perfect is.
Vanuit je hoofd iets doen, is vaak zonder het echte contact met jezelf. De vraag is: “Heb je contact gemaakt met jezelf, input en ervaringen gedeeld vanuit je hart?”. Is het antwoord vaak nee, dan volgen hier een aantal tips.
Alleen maar iets doen als het perfect kan zijn. Misschien herken je het wel, je wilt het zo goed doen, dat er je juist tot geen enkele actie komt. De druk bouwt zich op en er komt gewoon niets uit je handen. Alles wat je bedenkt is fout of niet goed genoeg en daardoor raak je gefrustreerd, geïrriteerd. Niet goed voor jezelf vertrouwen. Maar van wie moet het nu eigenlijk zo goed?
Wat is eigenlijk perfectie?
Laten we eerst eens kijken wat perfectie is. Wanneer vind jij dat iets perfect is? En voor wie moet het dan perfect? Is dit voor jezelf of voor de ander? Wanneer heb je echt die 10 met een gouden griffel bereikt? Perfect zijn blijft een vaag begrip.
Je zit best te denken aan daten, maar je hebt volgens jou niet de perfecte jurk. Maar waar moet de perfecte jurk aan voldoen? De jurk staat je mooi, de jurk maakt het plaatje compleet, de jurk geeft je een warm gevoel, de jurk geeft je zelfvertrouwen. Als dat niet zo is, dan ga je maar liever niet daten. Perfect moet in dit geval toch gewoon zijn, dat jij zelf er erg tevreden over bent.
Zorg voor het juiste gevoel
Hoe kun je er voor zorgen dat je naast het bedenken er ook het juiste gevoel er bij kunt oproepen. Hier 4 tips om het strenge denken los te laten
Tip 1: Neem de tijd om te ontspannen voordat je gaat daten
Maak tijd vrij voor jezelf. Kom tot rust in jezelf. Uiteraard is dit voor iedereen anders, maar denk hierbij aan een middagje een boek lezen op de bank met een kopje thee of die mooie film kijken die je al lang geleden jezelf cadeau had gedaan. Kies iets ontspannends waar jij je lekker bij voelt. Neem vervolgens de tijd om je op te tutten, zodanig dat het goed is voor jou. Maak je niet druk of hij je goed genoeg vindt, jij bent van de hoge norm, hij niet.
Tip 2: Verwacht niet teveel
Je hebt je date al enkele keren gesproken. Mailtjes gaan over en weer, dat klinkt allemaal goed. Wat verwacht je nu bij je date te treffen. Een perfecte verschijning die in alles is wat jij van een partner verwacht? Dan kunnen we meteen zeggen dat het hoogst waarschijnlijk is dat het beeld niet in alles aan je verwachting zal voldoen. Maar goed is goed, perfectie is te vaak te veel. Sta dus open voor een persoon die in jouw ogen imperfect is, maar het natuurlijk niet is. Probeer vooral plezier te hebben.
Tip 3: Zet je hart wagenwijd open
Het maakt niet uit wat je gaat doen met je date, maar verplicht je zelf je hart wijd open te zetten, omdat jouw verstand meestal vooruit loopt op je gevoel. Dus laat je verstand niet meteen oordelen, maar laat je hart spreken. Wees eerlijk en open naar jezelf en doe wat jij leuk vindt. Vraag je niet af of het goed genoeg is voor de ander, maar kijk of jij zin hebt op op een bepaalde manier de date in te richten. Doe iets met volle overtuiging, dan voelt dat voor de ander al plezierig.
Tip 4: Geniet van je inzet
Probeer niet alleen te genieten van het eindresultaat, maar ook van de weg er naar toe. Dus niet alleen van de date op zich, maar ook van de gesprekjes tussen jullie voorafgaande aan de date. Misschien heb je deze keer je oog laten vallen op een hele andere persoon, alleen dat al is al een goede zet. Wie niet waagt, wie niet wint. Natuurlijk blijft daten iedere keer weer spannend, maar het alleen al doen, kun je zien als een prestatie. Je kunt ook in je eentje thuis gaan zitten en je eenzaam voelen. Dat doe jij dus niet. Je doet het en je moet het doen op jouw manier. Soms een nieuwe manier toepassen is goed, omdat je hierdoor nieuwe vaardigheden aanleert. Zo ben je ook sneller in staat te improviseren wanneer je vindt dat iets imperfect is.
Er is een grote range tussen perfect en imperfect. Je hoeft niet in zee te gaan met iemand die jij imperfect vindt, maar alles daarboven gaat de goede kant op, namelijk naar jouw hopelijk iets bijgestelde blik op perfectie.