lief voor elkaar

Je hoeft niet alles te weten van elkaar

Elkaar het hemd van het lijf vragen als je elkaar net leert kennen, bij een date of in een beginnende relatie, zorgt voor openheid. Je kunt het zien als een teken van vrijheid om onbelemmerd te spreken en om iemand aan te sporen zich ongehinderd te uiten. Met zo’n vrije geest dacht Jannah Loontjes over dit onderwerp, totdat ze het werk van de Franse filosoof Michel Foucault had gelezen. Zijn “Geschiedenis van de seksualiteit” deed Jannah van mening veranderen. Je hoeft niet alles te weten van elkaar.

Ervaringen en herinneringen delen

Zoals de titel aankondigt gaat het boek “Geschiedenis van de seksualiteit” over seks en seksualiteit. Hoe spreken en denken we over seks, hoe benoemen we seksualiteit  en in welk hokje stoppen we het. Maar het gaat ook over de neiging om geheimen, lusten, verlangens en begane daden te bekennen. Het eerste deel van dit werk is getiteld “De wil tot weten”. Jannah neemt haar eigen leven als voorbeeld. Ze is voorbij de 40 heeft een nieuwe relatie. Beiden hebben ze een verleden. Hoe kun je elkaar nu beter leren kennen dan door het uitwisselen van ervaringen en het vertellen van herinneringen?

De wil tot weten

“Ik wil graag zo veel mogelijk van mijn nieuwe geliefde weten; als ik zijn verleden leer kennen, leer ik hém kennen, zo denk ik. Bovendien vind ik het fijn als hij zich vrij voelt om over vroeger te vertellen, inclusief zijn vorige relaties, romances en seksuele verkenningen. Hoe meer je met elkaar deelt, hoe vertrouwder je met elkaar kunt zijn, is de veronderstelling.” Niet dus. Foucault laat zien dat dit een illusie is. In “De wil tot weten betoogt Foucault dat de bekentenis als een van de belangrijkste technieken geldt om tot het ‘ware’ te komen.

Zo veel mogelijk van je geliefde weten

Hoewel sinds de middeleeuwen bekentenissen ook met dwang en folteringen gepaard gaan, worden de meeste bekentenissen vrijwillig gedaan. Foucault toont dat de mens zozeer gewend is geraakt aan de bekenteniscultuur dat de macht en dwang die die uitoefent niet meer opgemerkt wordt. ‘Integendeel’, schrijft hij, ‘het lijkt alsof de waarheid in het diepste geheim van onszelf niets anders vraagt dan aan het daglicht te treden. Wat is er mis je geliefde te overladen met nieuwsgierige, toegewijde vragen? Laat je hier de ander niet door blijken dat je hem tot in elke vezel, tot in het diepst van zijn hart wil leren kennen, dat je al zijn onzekerheden en dwalingen zal omarmen en hem aanspoort om zonder schroom te vertellen, dan is dat toch juist een blijk van liefde? Misschien wel.

Je hoeft niet alles te weten van elkaar

Jannah merkt ook op dat hoewel ze alles wil weten ze over zijn ex niet alle romantische verhalen hoeft te horen. Ze voelt zich hier ongemakkelijk door. Het geeft haar het gevoel inwisselbaar te zijn. Eigenlijk is hij helemaal niet vrij om zomaar te vertellen.  Doordat hij erover vertelt aan Jannah, geeft hij de macht over zijn herinneringen uit handen. Jannah kan erover oordelen, erom lachen, zijn herinneringen benaderen zoals zij dat wil, waarmee zij zijn gevoel over zijn ervaringen beïnvloeden en aantasten. Je hoeft niet alles te weten van elkaar.

Gun elkaar geheimen

Foucault schrijft dan ook dat vertrouwelijkheid ten onrechte wordt begrepen als het delen van een waarheid. Vertrouwelijkheid bestaat er misschien juist wel uit dat je elkaar de ruimte geeft om niet alles te hoeven vertellen en delen. Dat je elkaar geheimen gunt. Dankzij Foucault besefte Jannah dat vrijheid ook gebaat is bij geheimen.  Zodat er iets blijft bestaan van raadselachtigheid en geheimzinnigheid. Vrijheid is tevens het vermogen je niet bedreigd te voelen door wat je niet weet, het niet per se hoeven benoemen van je eigen verlangens of die van de ander.

Jannah Loontjens is schrijver en filosoof. Haar recente boek is een autobiografisch, filosofisch werk getiteld ‘Roaring Nineties. Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd’.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam