cadeau tips sint kerst

Je eerste Kerst als alleenstaande ouder

Vroeger vond je kerstmis waarschijnlijk een prettige periode in het jaar. Wat meer dagen aanééngesloten vrij. Lekker thuis bij je gezin. Met andere stellen op wintersportvakantie. Bij je familie langs voor een gezellig kerstdiner. Schaatsen op de dichtgevroren plassen. Een weekje naar de winterzon.

Incompleet

Jouw huidige situatie is duidelijk anders. Wat is er dan zo anders? Leg dat maar eens uit aan iemand met een happy family. Dat is namelijk precies wat er anders is, het niet meer hebben van een compleet gezin. Het niet meer doen van de gewone dingen, bij een vast adres je kerstboom kopen, op een bepaalde manier de kerstboom optuigen, de vaste verdeling van de familiebezoekjes op de eerste en tweede kerstdag. Allemaal gewoontes en rituelen die jullie als gezin samen deden.

Voorbij

Maar die tijd is niet meer. Over en uit, voorbij. Kerstmis is echter niet over en uit, dat gaat gewoon door net zoals heel de wereld gek genoeg gewoon doordraait. Je kunt vastblijven steken in gewoontes die er waren en nu dus eigenlijk niet zo leuk meer zijn omdat het niet compleet lijkt of anders is, maar je kunt ook bedenken dat het tijd wordt voor nieuwe mogelijkheden en voor nieuwe rituelen.

Idealiseren

We kunnen natuurlijk alles wat was idealiseren, maar het is natuurlijk niet voor niks fout gelopen in jullie vorige leven. Ja, je ging altijd mee naar je schoonfamilie voor een kerstdiner, maar eigenlijk was je dat na de eerste keer al zat. En het opzetten van de kerstboom in die hoek van de kamer, daar heb je je altijd al aan gestoord. Op vakantie met dat bevriende stel , dat was de laatste jaren ook meer een opgaaf dan een pleziertje.

Tijd voor verandering

Dus grijp je kans. Vanaf nu kun je alles anders doen zoals jij en jouw kinderen het  in jullie nieuwe gezinssamenstelling liever zien. De kerstboom koop je op adres waar je meteen een kop warme chocomel krijgt, op eerste kerstdag mag je allemaal iets langer luieren om daarna samen een gezellig ontbijtje te gaan bereiden, het kerstdiner bij de familie kort je in en je stelt voor om met je eigen familie lekker een wandeling te gaan maken. Daarna samen een glas warme glühwein en de kinderen nog maar een warme chocomel.

Verdrietig

Verandering is niet altijd verkeerd, het is alleen even wennen. Ben je het eerste jaar met Kerst niet zo vrolijk, dan hoef jij je daar niet schuldig over te voelen. Ook voor jouw kinderen en mensen om je heen is er een verlies dat gevoeld wordt. Verdrietig zijn over een periode die ooit mooi was maar die om wat voor reden dan ook beëindigd is, kan in eerste instantie ook alleen als verdrietig ervaren worden. De tijd zal het verdriet verminderen en ruimte maken voor de fijne herinneringen die er natuurlijk zijn. Misschien sluipen naar jaren oude kerstrituelen weer binnen, maar dat gebeurt dan bewuster en zul je er waarschijnlijk om glimlachen.

Mijn eerst Kerst als alleenstaande ouder

“Baby’s eerste Kerst”, een tekst die op de speciale kerstballen stond waarop ik de namen schreef voor mijn kinderen toen zij hun eerste Kerst beleefde.  Zo kwam er ook één voor het tweede jaar en het  derde en terugdenkend is dat na jaren ooit spontaan gestopt. De titel deed me hieraan terugdenken. Zou een net gescheiden ouder ooit bedacht hebben hier een speciale kerstbal voor in het leven te roepen met “Mijn eerste Kerst als alleenstaande ouder”? Ik heb er op dat moment niet aan gedacht.

Maak er het beste van

De komende tijd zullen wij op onze site ideeën en praktische tips opperen om bij te dragen aan een prettige Kerst. Voor alleenstaande ouders, voor alleenstaanden zonder kinderen en singles. Hou ons in de gaten. Wanneer je ons laat weten over welke onderwerpen je meer wilt vinden, dan kunnen wij daar op in spelen.

Redactie Singlessite.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.