hoge hakken

Japanse vrouwen in verzet tegen hoge hakken

Pak jij ook liever je sneakers dan je high heels wanneer je de deur uit gaat? In Japan hebben vrouwen het gehad met de ongeschreven regel dat ze hoge hakken moeten dragen op de werkvloer. Als protestactie heeft een groep vrouwen de regering een petitie aangereikt. Die werd door meer dan 19.000 mensen ondertekend.

#KuToo

Na de hashtag #Metoo is in Japan de hashtag #KuToo in opmars. De naam verwijst niet enkel naar zijn voorloper, maar is ook een woordspeling van de Japanse woorden ‘kutsu’ (schoenen) en ‘kutsuu’ (pijn). De campagne werd gelanceerd door schrijfster Yumi Ishikawa. Zij kreeg veel reacties op een tweet waarin ze kloeg over de pijnlijke hoge hakken die ze moet dragen op het werk.

Petitie

De tweet werd massaal gedeeld met als gevolg dat al meer dan 19.000 mensen een petitie hebben ondertekend. Veel Japanse bedrijven verlangen dat hun werknemers goed voor de dag komen. Voor de vrouwelijke collega’s betekent dat jammer genoeg dat ze niet ontsnappen aan een paar hoge hakken.

Druk ook bij mannen

“Ik hoop dat deze campagne de sociale normen zal veranderen zodat vrouwen zonder onbeleefd over te komen ook gewoon platte schoenen kunnen dragen, net zoals mannen”, aldus Ishikawa in de Japanse media. Volgens haar hadden de regeringsfunctionarissen van het ministerie van Gezondheid, Werk en Welvaart wel oor naar haar voorstel.

Dresscode

Op sociale media roepen mensen intussen op om ook de formele dresscode voor mannelijke werknemers aan te passen. Vaak zijn mannen die een bureau job hebben in een stedelijke regio verplicht om strak in het pak op kantoor te verschijnen. Of het ministerie daarmee akkoord zal gaan, is nog maar de vraag.

Bron: Metro

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.