“Ik zal je het nummer van mijn buurman, collega, vriend… wel even geven, die is écht helemaal jouw type”, is een zin die je als single vast wel vaker hoort. De wetenschap twijfelt echter al jaren aan het bestaan van zo’n type, maar nieuw onderzoek werpt nu een ander licht op de zaak.
Wat is aantrekkelijk?
Het oog wil ook wat, dus bepaalt het uiterlijk van iemand voor een groot stuk of we hem of haar aantrekkelijk vinden. En wat we precies aantrekkelijk vinden, is voor 50 procent hoogstpersoonlijk bepaald, leert een nieuwe studie in het tijdschrift Current Biology ons. Met andere woorden: niet iedereen vindt hetzelfde aantrekkelijk en dus hebben we allemaal wel degelijk een ‘type’.
Psychologie
“Als jij en ik bepaalde gezichten punten moesten geven op schoonheid zouden de resultaten maar voor 50 procent overeenkomen”, aldus Jeremy Wilmer, professor in de psychologie en auteur van de studie. Zijn onderzoek staat een beetje haaks op vorige studies, die onder meer de nadruk legden op de symmetrie van een gezicht. Hoe meer symmetrisch, hoe aantrekkelijker we iemand vinden. “Symmetrie heeft inderdaad zijn invloed”, aldus Wilmer, maar zulke factoren, die voor iedereen hetzelfde zijn, bepalen maar 50 procent van wat we mooi vinden. De rest is persoonlijk.
Gebeurtenissen bepalend
Wilmer kwam tot die conclusie nadat hij identieke tweelingen onderzocht. “Zelfs al zijn ze genetisch gezien identiek en groeiden ze in dezelfde omgeving op, dan nog hadden ze zeer uiteenlopende voorkeuren op esthetisch vlak.” Wetenschappers vermoeden nu dat wat we aantrekkelijk vinden minder te maken heeft met bijvoorbeeld symmetrie of waar je opgroeide, maar meer met gebeurtenissen die heel persoonlijk zijn. “De gelaatstrekken van goede vrienden en mensen waar je een positieve relatie mee had, zal je op termijn aantrekkelijk gaan vinden. Daarnaast is ook frequentie belangrijk: hoe vaker je een gezicht ziet, hoe mooier je het zal vinden.”