vaderschap en werk

Is vaderschap en carrière te combineren?

En of de combinatie aan onderwerpen werken én moederschap niet maatschappelijk genoeg is? Zo werd het mogelijk jaren geleden niet gezien, maar nu langzamerhand wel. Tanja Jess maakt zich daar al jaren hard voor en wordt in Vrouw hierover gehoord.

Onafhankelijkheid vrouw groot goed

Het is nog steeds een ingewikkelde spagaat als je als vrouw kinderen wilt en tegelijkertijd je onafhankelijkheid wilt bewaken. Dit komt vooral doordat de zorgtaak nog steeds standaard bij de vrouw ligt. “De traditionele rolverdeling zit diepgeworteld in ons DNA, cultuur en opvoeding,” zegt Tanja Jess die er zich al jaren hard voor maakt. In tijden dat een relatie goed gaat, is er niets aan de hand. Maar in slechtere tijden is de onafhankelijkheid van een vrouw een groot goed.

Vaderschap en werk, hoe doe je dat?

“Begrijp me niet verkeerd als je kiest voor een traditionele rolverdeling, prima,” gaat Tanja verder. Voor iedereen moet de keuze vrij zijn. Werken én kinderen krijgen, als vrouw doe je dat als vanzelf en regel je dat het kan. Maar heeft er ooit iemand aan een man gevraagd hoe hij zijn vaderschap combineert met  een carrière?

Wél een carrière en tegelijkertijd moeder

Waar het in deze discussie om moet gaan is dat er mogelijkheden moeten zijn om het anders te doen als vrouw. De keuze moet er zijn om wél een carrière en tegelijkertijd moeder te zijn. Damoet dan net zo makkelijk zijn als het voor mannen is. Vrouwen onderling kunnen elkaar daarin al een behoorlijk handje helpen door elkaar niet te bekritiseren maar samen sterk te staan. De veranderingen die nu in ouderschapsverlof voor vaders door komen is voor Nederlandse begrippen vernieuwend maar stelt in het geheel nog niet veel voor.

Vuile was buiten hangen

“We leven in een tijd van perfectionisme. Alles moet maar perfect: je relatie, je vriendschappen, het moederschap. Maar dat is niet haalbaar, want we zijn niet perfect. En doen alsof is enorm vermoeiend.” Lukt het af en toe niet, ben daar dan open over. Falen vind ik een groot woord, voor iets waar je je best voor doet, maar wat gewoon te hoog gegrepen is. So what, dan moet je een stapje terug. Laten we vooral stoppen de schone schijn op te houden. Laten we gewoonde vuile was af en toe eens buiten hangen, dan weten we dat het in andere gezinnen ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Laten we leren van elkaar, omdat we min of meer allemaal in het zelfde soort schuitje zitten.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.