estelle cruijff nieuwe liefde

Is jouw seksleven ongezond?

Veel koppels piekeren over hoe gezond of ongezond hun seksleven is. Volgens seksuologen is de schrik om niet voldoende te vrijen heel menselijk, maar tegelijkertijd ook schadelijk. Dergelijke kopzorgen kunnen namelijk rake klappen uitdelen aan je zelfbeeld. De stress en negatieve emoties verscheuren bovendien relaties die – los van het fysieke – zeer succesvol zijn. 

Statistieken

Wie de grote online zoekmachines even raadpleegt, krijgt al snel een waaier aan statistieken te zien, die helaas zelden wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo zouden jonge koppels volgens de laatste cijfers ongeveer 111 keer per jaar vrijen, goed voor een gemiddelde van iets meer dan 2 keer per week. Hoe langer de relatie duurt dan daalt de seksfrequentie elke 10 jaar met ongeveer 20%.

De norm

Wie dit leest en denkt “Oeps, er is iets mis met mij/ons”, is niet alleen. Het goede nieuws is dat je die statistieken met een gerust hart overboord mag gooien, want afwijken van de gefabriceerde “gemiddeldes” betekent niet noodzakelijk dat je over- of ondersekst bent. De waarheid is dat er eigenlijk helemaal geen norm gesteld kan worden voor seksuele opwinding.

Goed zelfbeeld

Los van geaardheid en persoonlijke voorkeuren, wordt ons libido beïnvloed door zoveel factoren. Denk maar aan leeftijd, fysieke en emotionele gezondheid, relatiestatus, levensomstandigheden, medicatie, de aan- of afwezigheid van kinderen, hormonale stoornissen, stress, drug- of alcoholmisbruik, trauma’s, gebrek aan vertrouwen, … Zolang je seksueel gedrag niet illegaal is, je zelfbeeld niet verstoord is en die je relatie niet dreigt te vernielen, hoef je dus niet te piekeren.

Te weinig

Mensen die veel vrijen, hebben daar doorgaans weinig problemen mee, tenzij ze neigen naar een seksverslaving en hun lustgevoelens voor problemen beginnen te zorgen. Het is vooral een tekort aan intimiteit waar we schrik voor hebben. Men spreekt van een seksloze relatie als koppels minder dan 10 keer per jaar vrijen. Ongeveer 15 tot 20 procent van langetermijnrelaties vallen onder deze noemer. Hoewel er mensen zijn, vooral ouderen, die perfect gelukkig, verliefd en monogaam leven in een relatie met bitter weinig seks, is het binnen veel relaties wel degelijk een groot struikelblok.

Ontevreden seksleven

Een ontevreden seksleven kan al snel leiden tot relatieproblemen en breuken. Niet-compatibele seksdriften hebben uiteraard meerdere oorzaken, waaronder een gebrek aan emotionele intimiteit, aanslepende wrevel, verminderde fysieke aantrekkingskracht, botsende seksuele interesses en uiteraard affaires en pornoverslavingen. Wie zijn genot elders haalt, geeft het zelden ook nog thuis.

(On)gezond?

Volgens experts betekent minder seks niet noodzakelijk minder liefde en geluk. Koppels die al jaren samen zijn, koesteren het gezelschap en het vertrouwen vaak meer dan massa’s zweterige seks. Op enkele uitzonderingen na, takelt ons libido mee af met onze ouder wordende lichamen. Ook de hormoonproductie wordt met de jaren afgeremd. Wie zich echter maar moeilijk kan neerleggen bij dit lot, kan een aantal strategieën aangrijpen om samen opnieuw intiemer te zijn.

Emotionele intimiteit

Om te beginnen is er meer dan seks. Knuffelen, lepeltje liggen, masseren en strelen, bouwen allemaal mee aan emotionele intimiteit, wat dan weer een goede basis is om elkaar opnieuw fysiek te ontdekken.

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.