Veel koppels piekeren over hoe gezond of ongezond hun seksleven is. Volgens seksuologen is de schrik om niet voldoende te vrijen heel menselijk, maar tegelijkertijd ook schadelijk. Dergelijke kopzorgen kunnen namelijk rake klappen uitdelen aan je zelfbeeld. De stress en negatieve emoties verscheuren bovendien relaties die – los van het fysieke – zeer succesvol zijn.
Statistieken
Wie de grote online zoekmachines even raadpleegt, krijgt al snel een waaier aan statistieken te zien, die helaas zelden wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo zouden jonge koppels volgens de laatste cijfers ongeveer 111 keer per jaar vrijen, goed voor een gemiddelde van iets meer dan 2 keer per week. Hoe langer de relatie duurt dan daalt de seksfrequentie elke 10 jaar met ongeveer 20%.
De norm
Wie dit leest en denkt “Oeps, er is iets mis met mij/ons”, is niet alleen. Het goede nieuws is dat je die statistieken met een gerust hart overboord mag gooien, want afwijken van de gefabriceerde “gemiddeldes” betekent niet noodzakelijk dat je over- of ondersekst bent. De waarheid is dat er eigenlijk helemaal geen norm gesteld kan worden voor seksuele opwinding.
Goed zelfbeeld
Los van geaardheid en persoonlijke voorkeuren, wordt ons libido beïnvloed door zoveel factoren. Denk maar aan leeftijd, fysieke en emotionele gezondheid, relatiestatus, levensomstandigheden, medicatie, de aan- of afwezigheid van kinderen, hormonale stoornissen, stress, drug- of alcoholmisbruik, trauma’s, gebrek aan vertrouwen, … Zolang je seksueel gedrag niet illegaal is, je zelfbeeld niet verstoord is en die je relatie niet dreigt te vernielen, hoef je dus niet te piekeren.
Te weinig
Mensen die veel vrijen, hebben daar doorgaans weinig problemen mee, tenzij ze neigen naar een seksverslaving en hun lustgevoelens voor problemen beginnen te zorgen. Het is vooral een tekort aan intimiteit waar we schrik voor hebben. Men spreekt van een seksloze relatie als koppels minder dan 10 keer per jaar vrijen. Ongeveer 15 tot 20 procent van langetermijnrelaties vallen onder deze noemer. Hoewel er mensen zijn, vooral ouderen, die perfect gelukkig, verliefd en monogaam leven in een relatie met bitter weinig seks, is het binnen veel relaties wel degelijk een groot struikelblok.
Ontevreden seksleven
Een ontevreden seksleven kan al snel leiden tot relatieproblemen en breuken. Niet-compatibele seksdriften hebben uiteraard meerdere oorzaken, waaronder een gebrek aan emotionele intimiteit, aanslepende wrevel, verminderde fysieke aantrekkingskracht, botsende seksuele interesses en uiteraard affaires en pornoverslavingen. Wie zijn genot elders haalt, geeft het zelden ook nog thuis.
(On)gezond?
Volgens experts betekent minder seks niet noodzakelijk minder liefde en geluk. Koppels die al jaren samen zijn, koesteren het gezelschap en het vertrouwen vaak meer dan massa’s zweterige seks. Op enkele uitzonderingen na, takelt ons libido mee af met onze ouder wordende lichamen. Ook de hormoonproductie wordt met de jaren afgeremd. Wie zich echter maar moeilijk kan neerleggen bij dit lot, kan een aantal strategieën aangrijpen om samen opnieuw intiemer te zijn.
Emotionele intimiteit
Om te beginnen is er meer dan seks. Knuffelen, lepeltje liggen, masseren en strelen, bouwen allemaal mee aan emotionele intimiteit, wat dan weer een goede basis is om elkaar opnieuw fysiek te ontdekken.
Bron: HLN