narcist in je leven

Is er een narcist in je leven?

Omdat we zo graag willen geloven in een goed moraal, kun je eenvoudigweg niet geloven dat er daadwerkelijk types zonder geweten bestaan. We worden opgevoed met het idee dat alle mensen iets goeds in zich hebben. Toch kan er, zonder dat je het weet iemand in je omgeving zijn die lijdt aan de narcistische stoornis en die gedrag vertoont wat schadelijk voor je kan zijn.

Kwaad bestaat

Of je nu wilt of niet, niemand kan ontkennen dat er naast al het ‘goede’ ook ‘kwaad’ in de wereld bestaat. En dat er kwaadaardige mensen bestaan is ook niet moeilijk te erkennen, we zien ze immers dagelijks in de media in vorm van moordenaars, verkrachters en gewetenloze criminelen.

Dichtbij

Dat er ook, dichtbij huis dit soort kwaadaardige mensen in je leven kunnen zijn, is echter vaak veel moeilijker te zien. Dat deze ‘kwaadaardige misbruiker’ ook, je buurman, werkgever, oom, je vader en zelfs je geliefde kan zijn, is al helemaal moeilijk te bevatten.

Narcisme kenmerken

Vaak zijn narcisten gedreven en ambitieus.
Mensen die lijden aan buitensporig narcisme kunnen aan de buitenkant volledig normaal lijken, zelfs met normale waarden en doelstellingen.
Narcisten zullen zijn, hoe jij wilt dat ze zijn – zolang het hen uitkomt en meestal alleen wanneer ze iets van je nodig hebben.
Is dat niet meer het geval, of indien je kritiek op hen hebt, dan zul je ineens merken dat ze in woede uitbarsten en je verbijsteren door je vals te beschuldigen van iets onzinnigs van wat je blijkbaar verkeerd hebt gedaan.
Het ene moment kunnen ze je aanbidden, het andere moment vervloeken, maar veel vaker nog zul je door narcisten op een ongemerkte, geniepige manier worden ondermijnd.
Tegelijkertijd, zullen ze je ongeacht jouw persoonlijke eigenschappen, gebruiken – en dus misbruiken voor hun eigen belangen.
Het belangrijkste gebrek van narcisten zit in de hersenen, het is een gebrek aan geweten.

Om de narcist echt te herkennen, moet je alles negeren wat hij zegt en alleen observeren wat hij werkelijk doet. Op die manier ondervind je al snel dat hij dingen doet die ‘niet kloppen’. Wanneer je dit eenmaal doorziet zal zijn perfecte en charmante masker al snel scheuren gaan vertonen.

Zelfbescherming tegen narcisten

Deze mentale misbruikers zijn niet te veranderen en ze kunnen niet effectief behandeld worden in therapie, maar dat betekent nog niet dat je jezelf niet kunt beschermen. De beste zelfverdediging tegen deze psychopathische narcisten is om veel kennis op te doen zodat je deze gestoorde personen kunt leren herkennen. Daarnaast is het belangrijk om te accepteren dat ‘het kwaad’ bestaat.

We moeten leren accepteren dat we soms echt te maken hebben met iemand met een andere structuur in de persoonlijkheid, met een gestoorde ziel, zonder geweten. Pas indien we kunnen zien dat er, een diep zwarte laag in de bevolking bestaat, dan pas kunnen we ook echt beginnen onszelf als mensheid hiertegen te beschermen.

Buitensporig narcisme

Narcisme kan wanneer het extreme vormen aanneemt enorm destructief zijn voor iedereen eromheen. Narcisten spelen subtiele, lange termijn psychologische spelletjes, in de vorm van emotioneel misbruik wat is echt dodelijk is voor de psyche van personen in de directe omgeving. Slachtoffers worden vaak achtergelaten vol twijfel aan zichzelf, verwarring, stress, angst, schuld en depressie.

Buitensporig

Als er iemand in je leven is die buitensporige niveaus van narcisme laat zien zul je ongetwijfeld meer informatie nodig hebben. Misschien is het je partner, je ouder of werk je wel met een narcist – hoe dan ook – je hebt dan te maken met een bijzonder uitdagende situatie.

Als je in een relatie zit met een van deze moeilijke mensen, lees dan verder in het E-boek over “Narcisme en Relaties“.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.