vreemdgaan
22 October 2019

Is een affaire altijd het einde van een relatie?

Misschien ben je zelf single omdat je ex-partner je bedrogen heeft met een ander of ben je zelf degene die een scheve schaats heeft gereden waarop je besloot dat daarmee maar einde relatie moest zijn. Maar is dat altijd nodig? 

Borsato

De affaire die Marco Borsato (52) had met pianiste Iris Hond heeft de relatie met zijn vrouw Leontine ‘sterker gemaakt dan ooit’. Daar hebben ze, volgens relatietherapeuten, heel hard aan gewerkt, want vanzelfsprekend is het niet. ,,Ontrouw maakt een eind aan je relatie zoals die was.”

Gevoelens na ontrouw

Boosheid, verlatingsangst, onzekerheid en knagende jaloezie, maar ook schaamte, spijt- en schuldgevoelens: door ontrouw belandt een relatie in een ‘emotionele rollercoaster’, weet expert Blanca van den Brand. Zij helpt stellen met zogeheten ‘cheat retreats’ in Italië het vreemdgaan te boven te komen. Marco en Leontine Borsato hadden zomaar bij haar kunnen aankloppen: vandaag werd duidelijk dat Neerlands bekendste zanger 10 jaar geleden een affaire heeft gehad met pianiste Iris Hond (nu 32). Het lukte hem en zijn vrouw Leontine om hun huwelijk overeind te houden. ‘We zijn elkaar soms even kwijt geweest, maar gelukkig nooit echt verloren’, laten ze weten in een verklaring.

Relatietherapie

Leontine Borsato (51) vertelde al eens veel te hebben gehad aan relatietherapie, toen ze sprak over de periode rond het faillissement (2009) van het artiestenbureau van Borsato, The Entertainment Group. Met de kennis van nu was dat ook de tijd waarin het overspel speelde. ,,We gingen ook samen in therapie, omdat er nog veel ‘houden van’ was. Sinds die crisis begrijp ik goed dat mensen elkaar kunnen kwijtraken na een verlies – op zakelijk of persoonlijk vlak. Dat ze, ondanks dat ze veel van elkaar houden, het niet redden samen”, zei ze in Beau Monde.

Knap ingewikkeld

Is therapie het geheim om zo’n crisis te boven te komen? Nou, zegt relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven, het is knap ingewikkeld om een affaire te verwerken, met alle emoties die erbij komen. Een buitenstaander die gesprekken in rustige banen kan leiden, is in zo’n geval geen overbodige luxe.

Vreemdgaan doe je niet omdat je relatie slecht is

Hij wil direct een belangrijke mythe over vreemdgaan ontzenuwen: het komt niet omdat je een slechte relatie hebt. ,,Nee, vreemdgaan is een beslissing die je maakt omdat je geil bent, je verveelt of wanneer je jezelf herkent in een andere persoon. Meestal is er weinig aan de hand in een relatie”, zegt Van de Ven. ,,Maar omdat je thuis een geheim met je meedraagt, je schuldig voelt, zie je het als een relatieprobleem. Het is erkenning voor je partner als je zegt: ik ben zelf vreemdgegaan, dat komt niet door mijn relatie.”

Verder lezen doe je hier..

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Weinig tot geen sex grootste reden tot vreemdgaan

Eén keer in de twee tot drie maanden, of zelfs helemaal...

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie