vreemdgaan

Is een affaire altijd het einde van een relatie?

Misschien ben je zelf single omdat je ex-partner je bedrogen heeft met een ander of ben je zelf degene die een scheve schaats heeft gereden waarop je besloot dat daarmee maar einde relatie moest zijn. Maar is dat altijd nodig? 

Borsato

De affaire die Marco Borsato (52) had met pianiste Iris Hond heeft de relatie met zijn vrouw Leontine ‘sterker gemaakt dan ooit’. Daar hebben ze, volgens relatietherapeuten, heel hard aan gewerkt, want vanzelfsprekend is het niet. ,,Ontrouw maakt een eind aan je relatie zoals die was.”

Gevoelens na ontrouw

Boosheid, verlatingsangst, onzekerheid en knagende jaloezie, maar ook schaamte, spijt- en schuldgevoelens: door ontrouw belandt een relatie in een ‘emotionele rollercoaster’, weet expert Blanca van den Brand. Zij helpt stellen met zogeheten ‘cheat retreats’ in Italië het vreemdgaan te boven te komen. Marco en Leontine Borsato hadden zomaar bij haar kunnen aankloppen: vandaag werd duidelijk dat Neerlands bekendste zanger 10 jaar geleden een affaire heeft gehad met pianiste Iris Hond (nu 32). Het lukte hem en zijn vrouw Leontine om hun huwelijk overeind te houden. ‘We zijn elkaar soms even kwijt geweest, maar gelukkig nooit echt verloren’, laten ze weten in een verklaring.

Relatietherapie

Leontine Borsato (51) vertelde al eens veel te hebben gehad aan relatietherapie, toen ze sprak over de periode rond het faillissement (2009) van het artiestenbureau van Borsato, The Entertainment Group. Met de kennis van nu was dat ook de tijd waarin het overspel speelde. ,,We gingen ook samen in therapie, omdat er nog veel ‘houden van’ was. Sinds die crisis begrijp ik goed dat mensen elkaar kunnen kwijtraken na een verlies – op zakelijk of persoonlijk vlak. Dat ze, ondanks dat ze veel van elkaar houden, het niet redden samen”, zei ze in Beau Monde.

Knap ingewikkeld

Is therapie het geheim om zo’n crisis te boven te komen? Nou, zegt relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven, het is knap ingewikkeld om een affaire te verwerken, met alle emoties die erbij komen. Een buitenstaander die gesprekken in rustige banen kan leiden, is in zo’n geval geen overbodige luxe.

Vreemdgaan doe je niet omdat je relatie slecht is

Hij wil direct een belangrijke mythe over vreemdgaan ontzenuwen: het komt niet omdat je een slechte relatie hebt. ,,Nee, vreemdgaan is een beslissing die je maakt omdat je geil bent, je verveelt of wanneer je jezelf herkent in een andere persoon. Meestal is er weinig aan de hand in een relatie”, zegt Van de Ven. ,,Maar omdat je thuis een geheim met je meedraagt, je schuldig voelt, zie je het als een relatieprobleem. Het is erkenning voor je partner als je zegt: ik ben zelf vreemdgegaan, dat komt niet door mijn relatie.”

Verder lezen doe je hier..

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.