Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
online dating
8 mei 2019

Is daten via een app, het nieuwe daten?

De laatste jaren is het gebruik van dating websites en dating apps exponentieel toegenomen. Het onderzoek van Pew Research Center laat zien dat bij jongeren het gebruik van online dating diensten is verdriedubbeld van tien naar 27 procent. Bij oudere volwassen in de leeftijd van 55 tot 64 is het verdubbeld van zes naar twaalf procent (Smith, 2016). Hiermee is het een normale manier geworden om een partner te ontmoeten.

Onderzoek

Er is reeds onderzoek gedaan naar de verschillende motieven en uitkomsten van het gebruik van online dating websites. Deze onderzoeken focussen zich bijvoorbeeld op wie de relatie initieert (Stephure et al., 2009) en wat bijvoorbeeld de impact is van vertrouwen wanneer een online conversatie zich naar de offline wereld verplaatst (Hallam et al., 2019). In het onderzoek van Stephure et al. (2009) speelt leeftijd een grote rol aangezien het invloed heeft op hoe mensen een dating website ervaren.  Zo blijkt dat oudere volwassenen zich meer richten op het vinden van een serieuze relatie via dergelijke platformen ten opzichte van jongere volwassenen.

Trend

Met de huidige trend in het gebruik van mobiele dating apps kan het zijn dat deze motivaties nog steeds leven onder haar gebruikers. Echter is er nauwelijks onderzoek gedaan naar het gebruik van dating apps bij oudere volwassen. Dating apps zijn bijvoorbeeld Grindr, Tinder of Happn. Met deze apps kan je afspreken met mensen die bij je in de buurt zijn aangezien ze naar de locatie van je telefoon kijken.

Verschillen

Het is opmerkelijk dat er weinig onderzoek is naar deze apps, aangezien het gebruik van een dating app een andere ervaring met zich mee brengt dan de dating website. Dating apps kunnen namelijk overal worden gebruikt, verbinden u met mensen die dichtbij zijn en maken het makkelijker om een ontmoeting te regelen. Daarnaast zijn de profielen minder gedetailleerd en bestaan ze meestal uit een aantal foto’s en een korte biografie. Hierdoor zouden de motivaties, uitkomsten en wellicht ook uitdagingen in het gebruik verschillen.
Masterstudent Jenske Vermeulen doet hier onderzoek naar tijdens haar scriptie over het gebruik van dating apps. Zij studeert de master Media, Culture and Society aan de Erasmus University in Rotterdam.

Bijdragen aan haar onderzoek? Dat kan!

Heeft u ooit een dating app gebruikt? Valt u in de leeftijdscategorie 50-64?
Vul dan haar vragenlijst in via deze link

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

60+ singles wandelen samen in de Hoeksche Waard

Ben je 60+ en single? Dan kun je op 18 oktober...

Datingapp Inner Circle blockt met nieuwe feature het woord ‘Hey’

Denk je dat ‘Hey’ de aandacht van je nieuwe match trekt?...

Leuke singlereizen voor vijftigplussers

Gek op reizen. Je bent een jaar of vijftig, barst van...

Stress voor de ‘echte’ date bij bijna de helft van de 50+ singles

Bij 42% van de Nederlandse vijftig-plus singles zorgt deze onzekerheid over...

Daten tijdens warm weer? Let op de afknappers!

De kans groot dat de singles nu op het terras of...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie

SmartSingles.nl