online dating

Is daten via een app, het nieuwe daten?

De laatste jaren is het gebruik van dating websites en dating apps exponentieel toegenomen. Het onderzoek van Pew Research Center laat zien dat bij jongeren het gebruik van online dating diensten is verdriedubbeld van tien naar 27 procent. Bij oudere volwassen in de leeftijd van 55 tot 64 is het verdubbeld van zes naar twaalf procent (Smith, 2016). Hiermee is het een normale manier geworden om een partner te ontmoeten.

Onderzoek

Er is reeds onderzoek gedaan naar de verschillende motieven en uitkomsten van het gebruik van online dating websites. Deze onderzoeken focussen zich bijvoorbeeld op wie de relatie initieert (Stephure et al., 2009) en wat bijvoorbeeld de impact is van vertrouwen wanneer een online conversatie zich naar de offline wereld verplaatst (Hallam et al., 2019). In het onderzoek van Stephure et al. (2009) speelt leeftijd een grote rol aangezien het invloed heeft op hoe mensen een dating website ervaren.  Zo blijkt dat oudere volwassenen zich meer richten op het vinden van een serieuze relatie via dergelijke platformen ten opzichte van jongere volwassenen.

Trend

Met de huidige trend in het gebruik van mobiele dating apps kan het zijn dat deze motivaties nog steeds leven onder haar gebruikers. Echter is er nauwelijks onderzoek gedaan naar het gebruik van dating apps bij oudere volwassen. Dating apps zijn bijvoorbeeld Grindr, Tinder of Happn. Met deze apps kan je afspreken met mensen die bij je in de buurt zijn aangezien ze naar de locatie van je telefoon kijken.

Verschillen

Het is opmerkelijk dat er weinig onderzoek is naar deze apps, aangezien het gebruik van een dating app een andere ervaring met zich mee brengt dan de dating website. Dating apps kunnen namelijk overal worden gebruikt, verbinden u met mensen die dichtbij zijn en maken het makkelijker om een ontmoeting te regelen. Daarnaast zijn de profielen minder gedetailleerd en bestaan ze meestal uit een aantal foto’s en een korte biografie. Hierdoor zouden de motivaties, uitkomsten en wellicht ook uitdagingen in het gebruik verschillen.
Masterstudent Jenske Vermeulen doet hier onderzoek naar tijdens haar scriptie over het gebruik van dating apps. Zij studeert de master Media, Culture and Society aan de Erasmus University in Rotterdam.

Bijdragen aan haar onderzoek? Dat kan!

Heeft u ooit een dating app gebruikt? Valt u in de leeftijdscategorie 50-64?
Vul dan haar vragenlijst in via deze link

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam