Is collageen onzin in huidproducten?

Is collageen onzin in huidproducten?

In de cosmetische wereld gebruiken bedrijven verschillende actieve ingrediënten in huidverzorging, meestal om een cellulaire reactie in de huid te veroorzaken. Hoewel sommige actieve ingrediënten alleen worden toegevoegd om een beter verhaal over een product te vertellen en wetenschappelijke woorden te gebruiken om je over te halen je geld uit te geven. Maar hoe zit het met collageen? Is het een onzin ingrediënt?

Wat is collageen?

We weten allemaal dat collageen een belangrijk onderdeel is van de huidconfiguratie. Het is een natuurlijk voorkomend bindweefsel in het lichaam. Er zijn 29 verschillende soorten collageen in het lichaam, afhankelijk van welke aminozuren zich aan elkaar haken.

In principe is collageen een eiwit dat wordt gevormd door aminozuren die aan elkaar zijn gekoppeld tot peptiden. Deze peptiden vormen vervolgens langere ketens die polypeptiden worden genoemd. 3 polypeptiden wikkelen zich om elkaar heen om een bundel te vormen die procollageen wordt genoemd en dan verandert in tropocollageen, een enkele collageenvezel. Dan verandert een bundel in fibrillen en een bundel fibrillen vormt dan een microvezel.

Waarom collageen geen onzin is

Collageen is geen onzin vanwege de cruciale rol die het speelt in de structuur en functie van onze huid, haar, nagels, gewrichten en botten. Het is het meest overvloedige eiwit in het menselijk lichaam en essentieel voor het behoud van de sterkte, elasticiteit en regeneratie van ons bindweefsel.  Naarmate we ouder worden, vermindert onze natuurlijke productie van collageen, wat leidt tot verouderingstekenen zoals rimpels en gewrichtspijn.

Dus zijn collageen supplementen onzin? Nee, want supplementatie met collageen kan helpen deze natuurlijke afname te compenseren, ondersteunt de huidelasticiteit, gewrichtsgezondheid en kan de algehele welzijnsgevoel verbeteren, waardoor het een wetenschappelijk ondersteunde benadering is voor het behouden van jeugdigheid en vitaliteit.

Collageen typen voor de huid

Collageen typen voor de huid

We gaan ons alleen richten op de typen collageen die relevant zijn voor de huid en dat zijn:

  • Collageen I: Dit is de meest voorkomende vorm van collageen in het menselijk lichaam en het is het eindproduct van weefselherstel. Het is een zeer sterke en krachtige versie.
  • Collageen III: Komt voor in snelgroeiend weefsel, vooral in de vroege stadia van wondherstel. Het wordt later meestal vervangen door type I. (Deze twee worden gestimuleerd door huidtherapieën zoals skin needling)
  • Collageen V en VI: Beide worden normaal gesproken naast type I gevonden.
  • Collageen VII: fungeert als anker tussen de lagen van de dermale-epidermale overgang, waardoor je gezicht er niet af valt.
  • Collageen XII: Wordt gevonden bij type I en III.

We zien dus dat collageen een cruciaal onderdeel van de huid is en dat het afneemt naarmate we ouder worden. Wat ik onzin vind, is collageen als ingrediënt dat plaatselijk op het huidoppervlak wordt aangebracht.

Ten eerste kan het meeste collageen niet doordringen in de dermis (diepere lagen van de huid). Het molecuul is gewoon te groot en zelfs als het wordt versneden en verkleind, zoals bij gehydrolyseerd collageen, kan het zich niet binden aan de bestaande collageenvezels.

Het is alsof je metaalschraapsel op een gebarsten veer gooit. Het metaalschraapsel zal zich niet binden aan de veer en hem repareren. Het is dus bewezen dat topische collageenvezels geen effect hebben op bestaande collageenbundels in de huid.

Collageen heeft wel een filmvormende en bevochtigende (waterbindende) eigenschap, dus het kan dienen als vochtinbrengend middel in huidverzorging. Hoewel het niet overdreven effectief is, is iets als hyaluronzuur effectiever en goedkoper in gebruik.

Oplosbaar collageen

Denk aan het proces waarmee collageen wordt gevormd. Als je collageen vroeg in dat proces extraheert, wanneer het nog niet volledig is opgebouwd, krijg je oplosbaar collageen. Dit is meestal afkomstig van jongere dieren. Van oplosbaar collageen wordt gedacht dat het iets beter doordringt in de lederhuid, maar daar heeft het geen werkingsmechanism

Gehydrolyseerd collageen

Tot slot is er gehydrolyseerd collageen, het meest gebruikte type in cosmetica. Het wordt gevormd door rijp collageen chemisch in kleine stukjes te hakken. Het maakt het in wezen onbruikbaar. Een deel ervan kan doordringen in de lederhuid, maar het heeft geen effect op het natuurlijke collageen in je huid.

Ander nieuws: er is geen manier om collageen synthetisch te vormen of op plantaardige basis te maken, dus alle collageen die je gebruikt in huidverzorging komt van dieren of vis.

Dus wat kun je doen om collageen in de huid te stimuleren?

Weet je nog hoe collageen 1 en 2 worden gestimuleerd om zich te vormen tijdens het wondgenezingsproces?  Nou, huidtherapieën zoals chemische peelings, microdermabrasie en skin-needling veroorzaken een gecontroleerde verwonding van de huid om het biologische genezingsproces van de lederhuid te stimuleren, waardoor deze op natuurlijke wijze nieuw collageen aanmaakt.

Het menselijk lichaam is verbazingwekkend in de manier waarop het zichzelf probeert te beschermen. Een litteken is alleen maar strak gebonden collageenvezels die worden gevormd om te voorkomen dat de verwonding zich herhaalt.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Binnenkort op jezelf wonen Dit zijn de beste tips!
By Redactie ·
12 maart 2024

Binnenkort op jezelf wonen? Dit zijn de beste tips!

De kunst van online daten
By danny@db-online-marketing.nl ·
4 maart 2024

De kunst van online daten

Homegym starten Drie must haves!
By Redactie ·
14 februari 2024

Homegym starten? Drie must haves! 

De beste datingapps voor singles in Nederland
By danny@db-online-marketing.nl ·
5 december 2023

De beste datingapps voor singles in Nederland 

Aantal soa’s in Nederland neemt toe moet de campagne 'Vrij Veilig' terugkomen
By danny@db-online-marketing.nl ·
23 oktober 2023

Aantal soa’s in Nederland neemt toe: moet de campagne ‘Vrij Veilig’ terugkomen?

broadway theater
By danny@db-online-marketing.nl ·
20 oktober 2023

Op solo reis naar New York City: dit moet je weten!