De regering van Iran heeft een eigen datingsite gelanceerd waar alleenstaanden een partner voor een langdurig huwelijk kunnen vinden. Dit is in reactie op alle andere ‘immorele datingsites’ die het land kent.

Dat meldt persbureau AFP op basis van Iraanse berichtgeving. De datingsite wordt ontwikkeld door de regering en wil het langdurig huwelijk bij inwoners onder de dertig jaar promoten.

Seks voor het huwelijk

In Iran is het verboden om seks voor het huwelijk te hebben. Deze regel kan echter worden omzeild door het zogeheten ‘sigheh’, een speciaal tijdelijk huwelijk tussen man en vrouw. Het huwelijk wordt dan na een specifieke tijd, bijvoorbeeld na enkele uren, weer ontbonden.

Immoreel gedrag

Volgens Mahmoud Gholrazi, de Iraanse minister van Jeugd en Sport, zijn er 300 websites die “illegaal en immoreel gedrag aanmoedigen” door mensen via sigheh aan elkaar te koppelen. In Iran wonen 80 miljoen mensen waarvan 55 procent dertig jaar of jonger is.

Datingsite

Bij de nieuwe website kunnen jongeren zich aanmelden en voorstellen. Het blijft echter onduidelijk of de leden, net als bij traditionele datingwebsites, ook een foto mogen uploaden en hun interesses mogen beschrijven. “Met behulp van deze website kunnen wij op een correcte wijze 100.000 huwelijken creëren. Ook wordt het probleem van jongeren die niet willen trouwen gedeeltelijk opgelost”, aldus Gholrazi.

In Iran is het scheidingspercentage 22 procent. In Nederland bedraagt dit percentage 38,1 procent.