menopauze seksleven

Invloed van menopauze op je seksleven

Menopauze kan een flinke domper zetten op je relatie en op je zin in seks. Je kunt er berusten maar je kunt ook de last van je klachten aanpakken.

Wat is menopauze?

Menopauze is de naam voor een periode waarbij je eierstokken stoppen met oestrogeen en progesteron aan te maken. Je menstruele cyclus wordt onregelmatig, om na een aantal jaren (gemiddeld vier, maar het kan erg variëren) volledig weg te vallen. In die periode kun je last krijgen van verschillende klachten: plotse opstoten van warmte, zweten, slaapproblemen, verminderde zin in seks, pijn bij het vrijen, prikkelbaarheid.

Negatieve spiraal

Bijkomend probleem is dat die klachten elkaar meestal versterken. Nachtelijk zweten maakt dat je nog slechter slaapt, waardoor de stress toeneemt, en je al wankele humeur helemaal de diepte in gaat. Met wat pech kom je in een negatieve spiraal terecht. Heel die toestand kan ook een serieuze domper zetten op je relatieleven en je zin in seks.

Ga de last te lijf

Aan de menopauze zelf is niks te doen, maar aan de last die je hebt van de klachten wel. Je kunt de zaak globaal aanpakken, en niet alleen de seksuele problemen. Als je je beter in je vel voelt en emotioneel stabieler, dan is het ook gemakkelijker om je seksleven weer aan te zwengelen.

Enkele adviezen:

1. Ga gezonder eten en meer bewegen.

Vermijd voedsel dat een warmtegevoel kan opwekken, zoals koffie, thee, alcohol en scherpe kruiden. Vervang synthetische kleding en lakens door katoen, en kleed jezelf in laagjes zodat je gemakkelijk je kleding kunt aanpassen aan je temperatuur.

2. Werk aan meer intimiteit

De menopauze kan voor een relatie een lastige fase zijn die lang kan duren. Besteed daarom bewust meer aandacht aan intimiteit (ook niet seksuele) binnen je relatie. Creëer momenten dat jullie ongestoord samen kunnen zijn. Raak elkaar meer aan op een liefdevolle manier. Doe meer leuke dingen samen. Laat de ander weten wat je aan hem of haar graag ziet.

3. Neem tijd om na te denken over betreffende levensfase

Neem regelmatig de tijd om stil te staan bij wat er in je omgaat en hoe je je voelt. Je sluit een belangrijke fase van je leven af. Hoe kijk je daarop terug? Zijn er onopgeloste zaken die je nog wilt aanpakken? Hoe kijk je naar de toekomst? Wat vind je belangrijk voor de komende jaren?

4. Stimuleer je seksuele verlangens

Geef aandacht aan je seksuele verlangens en gevoelens. Als ze niet meer spontaan komen, ga er dan wat actiever mee om. Fantaseer over een ideaal scenario. Lees erotische literatuur. Denk terug aan momenten in je leven dat je passionele seks had.

5. Vrij rustig

Als je vrijt, doe het dan rustig aan. De hormonale veranderingen maken dat je vagina minder doorbloed is, en dat kan droogheid veroorzaken en pijn bij aanraking of penetratie. Een glijmiddel van goede kwaliteit kan vrijen een stuk aangenamer maken.

Samenvattend:

Eigenlijk komt het erop neer dat je goed voor jezelf en voor je relatie zorgt. Deze problemen gaan uiteindelijk over, en veel hangt af van je instelling. Houd jezelf voor dat wat je meemaakt vreselijk en onuitstaanbaar is, en je voelt je waarschijnlijk nog ellendiger. Je kunt ook denken: ‘Dit is erg vervelend, maar het duurt niet eeuwig en het is niet altijd even erg.’

Dus niet alleen er over denken maar ga actie ondernemen om de last te beperken. Een dagboek bijhouden van de klachten en wat je probeert om eraan te verhelpen, geeft je meer zicht op wat werkt.

Bezoek gerust je huisarts

Ik zou zeker ook eens langsgaan bij je huisarts. Die kan informatie geven op maat van jouw specifieke klachten. Als bovenstaande adviezen onvoldoende effect hebben, dan zijn er nog een aantal soorten medicatie die een oplossing kunnen bieden.

En ook: het zou kunnen dat een aantal van je klachten een andere oorzaak heeft dan je menopauze. Als dat zo is, dan is het goed om dat te weten en die ook te behandelen.

Bron: Nieuwsblad

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.