intimiteit in relatie

Intimiteit en seksualiteit in een relatie

Ieder mens is anders, zo is ook iedere relatie tussen mensen anders. Wanneer kun je spreken van een goede of juiste relatie? En heeft dit überhaupt wel zin? Wat van belang is of de relatie voor beide partners goed is. Elke partner beleeft op zijn eigen manier tevredenheid aan de ander en aan het samenzijn met die ander. Intimiteit en seksualiteit is van groot belang.

Negen domeinen

Hoe weet je nu of je een vruchtbare, plezierige relatie hebt of niet? Gevoelsmatig weet je natuurlijk of je relatie prettig voelt. Je kunt jullie relatie ook ontleden in een aantal domeinen en per domein bekijken hoe jullie het doen en of je daar over dat onderdeel wel of niet tevreden mee bent. Te onderscheiden domeinen zijn (1) communicatie en interactie, (2) veiligheid en geborgenheid, (3) zorgen voor elkaar en onbaatzuchtigheid, (4) intimiteit en seksualiteit, (5) verbinding en hechting, (6) macht en autonomie, (7) dromen, (8) liefde voor elkaar, (9) het onderhoud van de relatie.

Het zijn de kanten die aan elke relatie zitten en die we altijd tegenkomen in onze omgang met die ander. Met je partner samen moet jullie binnen elk domein een evenwicht vinden. Niet alleen nu, maar telkens opnieuw, de hele relatie lang. Een prettige relatie werkt stimulerend bij ieders aparte ontwikkeling en bij een gezamenlijke verandering.

Intimiteit en seksualiteit in een relatie

Uit de negen domeinen uit het oorspronkelijke artikel heb ik nummer 4 gekozen. Intimiteit en seksualiteit. Alle andere domeinen kun je in iedere soort relatie treffen en aan werken. In een liefdesrelatie maakt intimiteit en het hebben van seks echt het grote verschil.

Een relatie zonder seksualiteit en intimiteit heeft geen richting en doel. Voortplanting en intimiteit zijn het belangrijkste motief om een relatie aan te gaan. Als het slecht gaat in de relatie, merk je het direct aan de intimiteit. In een vruchtbare en plezierige relatie voelen de partners zich in hun intimiteit en seksualiteit op hun gemak. Ze krijgen daarin wat ze nodig hebben. Knuffels, een gesprek, een luisterend oor, warmte en seks. Ze kunnen en willen daarin ook geven wat de ander nodig heeft. Partners weten dat intimiteit en seksualiteit soms samenvallen maar in het algemeen deels overlappende domeinen zijn die beiden, elk op zijn tijd, nodig hebben. Ze kunnen daarin schuiven en zwak en sterk zijn, juist wat nodig is.

Intimiteit kun je vertalen door het samenzijn met de ander om het samenzijn zelf. Intimiteit kun je zien ze als de kern van de relatie. In deze intimiteit durven de partners zichzelf te zijn en de ruimte in te nemen die ze nodig hebben. Ze durven dom te zijn, slim, te zeuren, te klagen, boos te worden, en weg te zinken in gewoon zijn.

Bron: Idee-pmc

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.