Ieder mens is anders, zo is ook iedere relatie tussen mensen anders. Wanneer kun je spreken van een goede of juiste relatie? En heeft dit überhaupt wel zin? Wat van belang is of de relatie voor beide partners goed is. Elke partner beleeft op zijn eigen manier tevredenheid aan de ander en aan het samenzijn met die ander. Intimiteit en seksualiteit is van groot belang.
Negen domeinen
Hoe weet je nu of je een vruchtbare, plezierige relatie hebt of niet? Gevoelsmatig weet je natuurlijk of je relatie prettig voelt. Je kunt jullie relatie ook ontleden in een aantal domeinen en per domein bekijken hoe jullie het doen en of je daar over dat onderdeel wel of niet tevreden mee bent. Te onderscheiden domeinen zijn (1) communicatie en interactie, (2) veiligheid en geborgenheid, (3) zorgen voor elkaar en onbaatzuchtigheid, (4) intimiteit en seksualiteit, (5) verbinding en hechting, (6) macht en autonomie, (7) dromen, (8) liefde voor elkaar, (9) het onderhoud van de relatie.
Het zijn de kanten die aan elke relatie zitten en die we altijd tegenkomen in onze omgang met die ander. Met je partner samen moet jullie binnen elk domein een evenwicht vinden. Niet alleen nu, maar telkens opnieuw, de hele relatie lang. Een prettige relatie werkt stimulerend bij ieders aparte ontwikkeling en bij een gezamenlijke verandering.
Intimiteit en seksualiteit in een relatie
Uit de negen domeinen uit het oorspronkelijke artikel heb ik nummer 4 gekozen. Intimiteit en seksualiteit. Alle andere domeinen kun je in iedere soort relatie treffen en aan werken. In een liefdesrelatie maakt intimiteit en het hebben van seks echt het grote verschil.
Een relatie zonder seksualiteit en intimiteit heeft geen richting en doel. Voortplanting en intimiteit zijn het belangrijkste motief om een relatie aan te gaan. Als het slecht gaat in de relatie, merk je het direct aan de intimiteit. In een vruchtbare en plezierige relatie voelen de partners zich in hun intimiteit en seksualiteit op hun gemak. Ze krijgen daarin wat ze nodig hebben. Knuffels, een gesprek, een luisterend oor, warmte en seks. Ze kunnen en willen daarin ook geven wat de ander nodig heeft. Partners weten dat intimiteit en seksualiteit soms samenvallen maar in het algemeen deels overlappende domeinen zijn die beiden, elk op zijn tijd, nodig hebben. Ze kunnen daarin schuiven en zwak en sterk zijn, juist wat nodig is.
Intimiteit kun je vertalen door het samenzijn met de ander om het samenzijn zelf. Intimiteit kun je zien ze als de kern van de relatie. In deze intimiteit durven de partners zichzelf te zijn en de ruimte in te nemen die ze nodig hebben. Ze durven dom te zijn, slim, te zeuren, te klagen, boos te worden, en weg te zinken in gewoon zijn.
Bron: Idee-pmc