dumpen

Internet dating leidt tot verrassend andere relaties

Ben jij ook aan het online daten? Dan moet je niet verbaasd zijn als je uiteindelijk aan een andere partner blijft hangen dan je had gedacht.

Volgens een promotieonderzoek, gedaan aan de Rijksuniversiteit van Groningen door Gina Potârca komen mensen via online dating vaker uit op een partner met een hele andere achtergrond dan wanneer ze een relatie krijgen met iemand via het werk, familie of gemeenschappelijke vrienden.

Afwijkend

Volgens de onderzoekster gaan singles online wel op zoek naar iemand met een vergelijkbare achtergrond en selecteren ze wel op afkomst, godsdienst, ras en opleiding maar stuiten ze omdat het aanbod aan singles op datingsites zo enorm is vaker op iemand die daar van afwijkt.

Verschil moet er wezen

Uit een Amerikaanse studie bleek al dat koppels die elkaar via internet dating hebben ontmoet minder op elkaar lijken dan stellen die elkaar op andere manieren hebben ontmoet. De verschillen in ras, religie en opleiding komen vaker voor bij internetliefdes. Ook al zoeken singles op een datingsite wel naar iemand die redelijk op hem of haar lijkt dit blijkt minder belangrijk te zijn dan stellen die elkaar niet via internet hebben ontmoet.

Internationale verschillen

Potârca maakte gebruik van de geanonimiseerde data van een grote internationale datingsite. Daardoor kon ze ook internationale verschillen vaststellen tussen de voorkeuren van internetdaters. Zo blijken gescheiden moeders in landen waar de arbeidsparticipatie van vrouwen hoog is of de kinderopvangfaciliteiten goed zijn, minder belang te hechten aan de opleiding en economische status van een mogelijke partner dan vrouwen in landen die minder vrouwvriendelijk zijn.

M/M en V/V relaties

Een zelfde conclusie kunnen we trekken als het gaat om de voorkeuren van homoseksuele singles en online daters.  Potârca zegt hierover: ‘In landen waar homoseksualiteit sociaal en institutioneel geaccepteerd is, dus waar homo stellen kunnen trouwen, daar zijn homo’s en lesbiennes vaker op zoek naar een duurzame relatie voor de lange termijn en hechten ze meer belang aan monogamie dan in landen waar homoseksuele relaties minder worden geaccepteerd.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.