Informatie over het aanvragen van het eTA Canada

Het eTA Canada is een reisautorisatie die alle reizigers naar Canada verplicht moeten aanvragen indien ze geen visum of Canadees paspoort bezitten. Het eTA dient al voor vertrek te worden aangevraagd. Het controlepunt ligt namelijk al voor vertrek, bij het inchecken van vluchten naar Canada. Niet iedereen komt in aanmerking voor een eTA. Indien reizigers zelf of hun geplande reis niet voldoet aan een van de voorwaarden van het eTA Canada is het enkel mogelijk naar Canada te reizen met een Canadees visum.

Wat is een eTA Canada?

Het eTA Canada is een toestemming om Canada te mogen betreden, die wordt uitgegeven door de Canadese Douane. eTA staat voor Electronic Travel Authorization. Voor elk eTA dat wordt aangevraagd genereert de Canadese douane (deels geautomatiseerd) een risicoprofiel voor de reiziger. Indien verwacht wordt dat de reiziger geen bedreiging vormt voor de veiligheid in Canada, voldoende middelen heeft voor het verblijf in Canada alsmede de terugreis en voldoet aan de overige voorwaarden van het eTA wordt de eTA reisautorisatie digitaal toegekend.

Verplicht voor iedereen?

Een eTA Canada bezitten alvorens naar Canada te vliegen is weliswaar verplicht, maar niet elke reiziger hoeft een eTA Canada aan te vragen. Dat zit zo; het eTA is een toestemming om naar Canada te mogen vliegen die elke reiziger nodig heeft. Meestal is alleen een eTA vereist en zijn geen aanvullende toestemmingen nodig. In enkele gevallen volstaat een eTA echter niet en is tevens een visum of andere toestemming nodig, zoals een Work Permit of Study Permit. Achter de schermen wordt bij alle alternatieven van het eTA, waaronder Canadese visa en Permits tegelijk met de toekenning daarvan ook een eTA toegekend. Een eTA aanvragen is in dat geval dan ook niet meer nodig.

eta canada

Elke passagier die wil inchecken op een vlucht naar Canada wordt gecontroleerd op het bezit van een Canadees paspoort of een geldig eTA Canada. Reizigers die niet aan de basisvoorwaarden van het eTA voldoen hebben daarnaast een visum nodig en bij het aanvragen van een visum Canada zit automatisch ook een eTA. Checks op het visum of andere toestemmingen behalve het eTA vinden pas plaats bij aankomst in Canada. Dat betekent echter niet dat ze ook pas later aangevraagd hoeven te worden; juist de visums en werk/studie vergunningen hebben een langere verwerkingstijd.

De vereisten om in aanmerking te komen voor het eTA

De voorwaarden waarbij enkel een eTA hoeft te worden aangevraagd en geen aanvullende reistoestemmingen, visums of vergunningen nodig zijn, zijn als volgt:

• De reiziger wenst niet langer dan zes maanden in Canada te verblijven
• De reiziger heeft een paspoort dat is afgegeven door een Visa Exempt Country (alle paspoorten uitgegeven door de Nederlandse en Belgische overheid voldoen hieraan)
• De reiziger vliegt naar Canada (een eTA is niet nodig bij aankomst over land of over zee)
• De reiziger gaat geen dienstbetrekking aan bij een Canadese organisatie
• De reiziger gaat geen studie volgen aan een Canadese onderwijsinstelling
• De reiziger heeft geen strafblad
• De reiziger vormt geen bedreiging voor de Canadese bevolking (zoals middels ernstige besmettelijke ziektes, onbehandelde psychische problemen of drugsgebruik, alsmede middels het vertonen van politiek ongewenst gedrag)

Uitzonderingen

In de praktijk voldoen vrijwel alle reizigers die naar Canada vliegen voor een vakantie of zakenreis aan bovenstaande vereisten. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op bovenstaande vereisten, waarbij het toch wel mogelijk is om een eTA aan te vragen, of toch niet.

• Reizigers die een opleiding in Canada gaan volgen hoeven geen eTA aan te vragen omdat bij het voor hen vereiste Study Permit automatisch al een eTA wordt afgegeven. Echter, indien dit automatisch toegekende eTA verloopt voordat de reiziger klaar is met de studie en het Study Permit wel nog steeds geldig is, dan is het noodzakelijk een nieuw los eTA aan te vragen om opnieuw Canada in te mogen vliegen. Het kan zijn dat het eTA eerder verloopt dan het Study Permit, doordat bijvoorbeeld het paspoort verloopt waaraan de geldigheidstermijn van het eTA onherroepelijk is gekoppeld.
• Reizigers naar Canada die in het verleden ooit in Canada hebben gewoond hebben in veel gevallen nog steeds officieel de status van Permanent Resident. Ondanks dat hun Permanent Resident Card al lang is verlopen staan ze, zolang dit niet schriftelijk is overeengekomen, nog steeds in het Canadese bevolkingsregister. Voor eenieder die in dit register is opgenomen is het onmogelijk een eTA aan te vragen. Om alsnog naar Canada te mogen vliegen moet ofwel deze status formeel worden opgezegd, ofwel een nieuwe PR-card (Permanent Resident Card) worden aangevraagd.
• Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen en diplomaten zijn uitgesloten van de verplichting een eTA aan te vragen (het mag wel, maar hoeft niet).

Hoe kan ik het eTA aanvragen?

Reizigers die voldoen aan de hierboven genoemde vereisten en naar Canada wensen te vliegen dienen voor vertrek online een eTA Canada aan te vragen. De procedure is eenvoudig. Allereerst navigeert u naar het Aanvraagformulier eTA Canada . Vervolgens geeft u antwoord op de vragen, zodat de Canadese douane een inschatting kan maken over het risico dat u mogelijk kunt vormen indien u wordt toegelaten tot Canadees grondgebied.

eta

Vervolgens dient u de aanvraag in en betaalt het standaardtarief van €19,95 en eventueel een toeslag van €5,00 indien u uw aanvraag met spoed wilt laten behandelen. Doorgaans wordt het eTA Canada binnen een uur toegekend, maar in bepaalde gevallen kan dit tot 72 uur duren. Spoedaanvragen resulteren doorgaans al binnen een half uur in een toegekend eTA Canada.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.