online dating

Incognito surfen niet zo anoniem als je denkt

Denk jij ook weleens ongezien te kunnen browsen op internet? Blijkbaar hebben we massaal een verkeerd beeld van wat ‘anoniem’ of in ‘private modus’ surfen betekent. Pornosurfers opgepast, want zelfs als je incognito online gaat, kan er een en ander teruggevonden worden.

Online privé

Onderzoekers van de universiteiten van Chicago en Leibniz hebben bekeken hoe goed we op de hoogte zijn van wat er met ons online verkeer gebeurt als we surfen in private modus. Daarvoor lieten ze 460 proefpersonen een fictieve browser zien met dertien verschillende mogelijkheden om anoniem te surfen. Ze baseerden zich op bestaande browsers van Chrome, Firefox, Edge en Brave.

Proefpersonen

Aan de hand van de studie concluderen de wetenschappers dat we niet weten wat er al dan niet bewaard wordt als we surfen in private modus. Meer dan de helft van de proefpersonen dacht dat als ze inloggen met hun Google-account, de zoekopdrachten niet wordt bewaart als ze anoniem surfen. Dat klopt voor de duidelijkheid niet.

Browsers informeren fout

Het verraste 46,5% van de proefpersonen dat de bladwijzers die je in private modus opslaat tevens in je standaard browser opduiken. Bovendien wist 40,2% niet dat je locatie nog steeds getrackt kan worden als je anoniem surft. Je IP-adres kan overigens nog steeds getraceerd worden – in tegenstelling tot wat 25,2% dacht. Bijna een derde geloofde dat de private modus hen beter beschermt tegen malware. Ook dat blijkt niet het geval.

De onderzoekers leggen de schuld van de vele misverstanden deels bij de ontwikkelaars van de browsers. In de informatie die zij geven zouden een aantal van de foute ideeën niet gecorrigeerd worden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.