liefde of lust

In elkaars ogen zie je liefde of lust

Je hebt een leuke date tegenover je zitten. Jij probeert constant oogcontact te maken en te doorgronden hoe leuk hij echt is. Zijn ogen zijn echter niet op jouw gezicht gericht maar op je decolleté.

Ogen spreken boekdelen

Je ogen zijn de toegang tot iemands innerlijk. Ze verraden ook de intentie van de leuke date met wie je op stap bent. Als hij of zij naar je gezicht kijkt, is dat een teken dat er een relatie in zit. Dat er naast liefde ook lust gezocht heeft men wetenschappelijk proberen te onderbouwen met een onderzoek.

Is er onderscheid te maken?

Stephanie Cacioppo van de universiteit van Chicago bekeek in haar onderzoek hoe mensen onderscheid maken tussen liefde en lust. Daarvoor liet ze mannelijke en vrouwelijke studenten zwart-wit foto’s zien. In een eerste test ging het om de interactie tussen heteroseksuele stellen en in de volgende om aantrekkelijke mensen van het andere geslacht. Alle gefotografeerde personen waren daarbij normaal aangekleed en hadden een neutrale houding.

Opwindend of romantisch?

De deelnemers moesten telkens op een computer invoeren of de foto seksuele opwinding of romantische gevoelens bij hen teweegbracht. Dat onderscheid maken de hersenen razendsnel.

Doorgaans werd de aandacht van de ogen eerst naar het gezicht getrokken, zeker als de persoon naar affectie neigde. Maar bij beelden die lust opwekkend waren, richtte de blik zich na een aantal secondes op andere lichaamsdelen. Ja, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Liefde op het eerste gezicht?

“Er is weinig bekend over de wetenschap achter liefde op het eerste gezicht en verleid worden, maar dit soort patronen biedt inzicht in automatische aandachtsprocessen. Staren kan bijvoorbeeld het verschil maken tussen liefde en lust”, aldus Cacioppo.

Houd je eigen ogen vooral goed open

De poppetjes van elkaars ogen, die moet je in de gaten houden. Door je eigen ogen goed te gebruiken door naar die van de ander te kijken, kom je erachter of diegene op zoek is naar liefde of lust. Dan ben jij degenen die kan bepalen of je dat prettig vindt of niet. Op de zelfde golflengte zitten, of het nu liefde is of lust, dat is wel zo plezierig.

Bron: Relatieblog

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.