Vaderdag gescheiden tips

In eenoudergezin komt men niet los van klassiek rollenpatroon

De klassieke rolverdeling zet zich door in eenoudergezinnen. Kinderen hebben in 3 van de 4 gevallen hun hoofdverblijf bij de moeder. Terwijl 9 op de 10 van de alleenstaande vaders werk heeft, is dat slechts bij 6 op 10 alleenstaande moeders het geval. De helft van de mannen zoekt hulp in het huishouden, tegenover slechts 1 vrouw op 5.

Scheiding

Na een scheiding ontstaat er een nieuwe gezinsstructuur. Deze nieuwe structuur van het eenoudergezin verandert mogelijk de klassieke rolverdeling. Er is maar één ouder voorhanden en er zijn dus geen rollen te verdelen. Niets is minder waar.

Dat blijkt uit het doctoraat een Belgische sociologe.

Traditionele rol

Alleenstaande vaders werken meer betaalde uren, zijn vaker deeltijds alleenstaande ouder, besteden meer huishoudelijk werk uit dan moeders. Dat zijn enorme verschillen die helemaal in de lijn liggen van de rolpatronen bij huishoudens met twee ouders. Beide seksen blijven hun traditionele rol spelen.

Schuldig

Een opvallende vaststelling is dat alleenstaande vaders de druk in de hand houden door het huishouden en de kinderzorg uit te besteden. Alleenstaande moeders door het zelf te doen méér stress krijgen. Waarom? De traditionele rolpatronen blijven doorwerken in de hoofden. Als je daar tegenin gaat, dan is de kans groot dat je je slecht voelt of schuldig. En dus blijft iedereen zoveel moglijk zijn rol spelen, ondanks werkende vrouwen, ondanks eenoudergezinnen.

Rolpatroon

Uit ervaring weet de sociologe dat het niet eenvoudig is. Zij is zelf ook alleenstaande moeder en het eerste wat ze vriendinnen in dezelfde situatie aanraadt is: ‘Laat die schuldgevoelens varen! Rationaliseer zoveel mogelijk, kies voor praktische oplossingen, net zoals mannen doen.’ Tegelijk merkt zij echter bij zichzelf hoe ze, als hoogopgeleide, goed geïnformeerde vrouw, ertegen moet vechten om zelf niet in die oude patronen te belanden.

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.