De klassieke rolverdeling zet zich door in eenoudergezinnen. Kinderen hebben in 3 van de 4 gevallen hun hoofdverblijf bij de moeder. Terwijl 9 op de 10 van de alleenstaande vaders werk heeft, is dat slechts bij 6 op 10 alleenstaande moeders het geval. De helft van de mannen zoekt hulp in het huishouden, tegenover slechts 1 vrouw op 5.
Scheiding
Na een scheiding ontstaat er een nieuwe gezinsstructuur. Deze nieuwe structuur van het eenoudergezin verandert mogelijk de klassieke rolverdeling. Er is maar één ouder voorhanden en er zijn dus geen rollen te verdelen. Niets is minder waar.
Dat blijkt uit het doctoraat een Belgische sociologe.
Traditionele rol
Alleenstaande vaders werken meer betaalde uren, zijn vaker deeltijds alleenstaande ouder, besteden meer huishoudelijk werk uit dan moeders. Dat zijn enorme verschillen die helemaal in de lijn liggen van de rolpatronen bij huishoudens met twee ouders. Beide seksen blijven hun traditionele rol spelen.
Schuldig
Een opvallende vaststelling is dat alleenstaande vaders de druk in de hand houden door het huishouden en de kinderzorg uit te besteden. Alleenstaande moeders door het zelf te doen méér stress krijgen. Waarom? De traditionele rolpatronen blijven doorwerken in de hoofden. Als je daar tegenin gaat, dan is de kans groot dat je je slecht voelt of schuldig. En dus blijft iedereen zoveel moglijk zijn rol spelen, ondanks werkende vrouwen, ondanks eenoudergezinnen.
Rolpatroon
Uit ervaring weet de sociologe dat het niet eenvoudig is. Zij is zelf ook alleenstaande moeder en het eerste wat ze vriendinnen in dezelfde situatie aanraadt is: ‘Laat die schuldgevoelens varen! Rationaliseer zoveel mogelijk, kies voor praktische oplossingen, net zoals mannen doen.’ Tegelijk merkt zij echter bij zichzelf hoe ze, als hoogopgeleide, goed geïnformeerde vrouw, ertegen moet vechten om zelf niet in die oude patronen te belanden.
Bron: HLN