succes eerste date

In drukte stellen ingesteld op elkaars stem

Echtparen vinden het makkelijk om hun partners stem te horen in een overvolle kamer. Dit blijkt uit testen, die werden uitgevoerd bij 23 koppels die langer dan achttien jaar samen zijn. Daarnaast kwamen de onderzoekers erachter dat koppels elkaars stemgeluid makkelijker in de hersenen kunnen negeren, op het moment dat iets anders belangrijker lijkt om naar te luisteren.

Richten op bepaalde stem
De proefpersonen werd gevraagd om te luisteren naar een gesprek van meerdere vreemden. In sommige tests deed hun partner mee aan het gesprek. De luisteraar werd gevraagd zich te richten op een bepaalde stem en zoveel mogelijk specifieke informatie te onthouden.

Stem van partner

Volgens de onderzoekers was het makkelijker om de informatie te onthouden op het moment dat de proefpersonen de stem van hun partner hoorden. De deelnemers waren in staat om de andere stemmen te negeren en zich te concentreren op de stem van hun partner.

Negeren

Ook wanneer hun partner andersom juist niet de belangrijkste informatie gaf, was het voor de proefpersonen makkelijker om het stemgeluid van hun partner te negeren en zich te focussen op de stemmen van de vreemden.

Selectief gehoor

Volgens de wetenschappers benadrukt het onderzoek het cocktailparty-effect, dat inhoudt dat mensen in rumoerige omgevingen toch goed in staat zijn datgene te horen wat ze willen horen. Het effect lijkt het grootst bij stellen die al jaren samen zijn.

Scherpzinnig

Zelfs oudere echtparen met een minder goed gehoor, bleven zeer scherpzinnig als ze het stemgeluid van hun partner hoorden. Zij hadden dan ook meer moeite met het negeren van de stem van hun geliefde.

Verwarren van stemmen

Uit een soortgelijke studie die momenteel nog loopt, blijkt dat koppels die minder dan vijf jaren samen hebben doorgebracht, veel meer kans hebben om de stem van hun partner te verwarren met die van een vreemde.

Bron: Nu

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.