maak een narcist niet boos

In conflict toont narcist zijn ware aard

Jij zou jaren geleden mogelijk ook nee hebben gezegd op de vraag of jouw partner een narcist is. Zeker als hij helemaal niet de kenmerken vertoont die daarbij horen. Grootsheid, de behoefte het middelpunt te zijn, afgunstig zijn, hooghartig, arrogant, competitief, zelf ingenomen, manipulerend en geen gevoel voor empathie. 

In conflict toont narcist zijn ware aard

Leidt je partner helemaal niet aan grootsheid, is hij helemaal niet zelf ingenomen en lijkt hij ook sympathiek? Zo iemand lijkt juist het tegenovergestelde te zijn en dan ga je niet vermoeden dat er narcisme in het spel is. Het is blijkbaar niet raar dat je dat niet opgemerkt hebt. Een narcist toont zijn ware aard eigenlijk pas als hij in conflict is.

Narcist bekent kleur in conflict

Het feit dat een narcist kleur betuigt wanneer hij in conflict situatie zit, komt duidelijk naar voren in twee nieuwe boeken over dit onderwerp. Re-thinking Narcissism (Nadenkend over Narcisme) door Dr. Craig Malkin en The Narcisst You Know (De narcist die jij kent) door Dr. Oseph Burgo. Beide schrijvers gaan uit van de positie van de narcist als iemand die emotioneel is aangedaan, en dat het gedrag dat hij of zij vertoont pogingen zijn om de pijn van het van het zelf aangedaan zijn te maskeren of te verhullen.

Gebrek aan empathie volledig zichtbaar

Het is tijdens een conflict, waarin zelfs de gezondste onder ons defensief en zelfbeschermend worden, dat de narcist zichzelf volledig bloot geeft. Haar of zijn gebrek aan empathie, de hoeksteen van de narcist, wordt volledig zichtbaar, wanneer de narcist zich bedreigd voelt en ongeacht de consequenties wil winnen of volharden is het enige dat telt. De oppervlakkigheid van hun emotionele connecties, richting jou en alle anderen, is volledig ondermijnd door de focus van een narcist en zijn besluit boven alles te winnen.

Soort conflicten die ware aard tonen

Wat voor soort conflicten tonen de ware aard van de narcist? Eigenlijk van alles wat, van oppervlakkig ruzietje, over het doen van de afwas, onenigheid op kantoor, tot scheidingszaak. Wanneer je in de laatste beland bent, laat dan alle hoop op redelijke onderhandeling of mediation maar varen.

Alles vernietigend gedrag

Om een militaire term te gebruiken, het beleid van de narcist is verschroeide aarde te bewerkstelligen, alles vernietigen en niks achter laten wanneer hij of zij verder gaat of zich terugtrekt. Je zult niets zien van enige verbinding of herinnering, respect voor voorbije verbindingen of relaties, of het welbevinden van anderen die betrokken zijn in het conflict.

“Wat jij van me denkt, is niet mijn zaak”

De bereidheid van de narcist om te liegen is niet vreemd en hij of zij maken zich ook geen zorgen of deze leugens ooit uit zullen komen. Het motto van de narcist is: “Wat jij van me denkt, is niet mijn zaak”, en het erge is dat hij dat nog meent ook.

Sympathie en empathie

Het gebrek aan empathie is het grootste kenmerk van narcisme. Het is vaak niet goed begrepen. Sommige van de problemen kunnen te maken hebben met een onvolledig onderscheid tussen sympathie en empathie. Wanneer we sympathiek zijn, maken we grotendeels verbinding via intellect en via begrip en voelen we ons slecht over een situatie waarin een ander persoon zich bevindt. Empathie is een emotionele reactie waarin we letterlijk andermans pijn voelen, in tegenstelling tot het begrijpen van zijn of haar echte pijn.

Empathie in wijde range

De waarheid is dat de meesten van ons zijn niet volledig empathisch zijn. Er is een grote range tussen empathisch zijn en afwezigheid van enige empathie. Er is iets wat de narcist net anders maakt. Bepaald gedrag kan een narcist ontmaskeren.

Meer te weten komen over narcisme? Lees eerder artikel.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.