geluk is een keuze

Ik heb geen kinderwens. Nou en?

Zeggen dat je nooit van je leven kinderen wilt, krijgt ook in onze moderne samenleving nog godlasterende eigenschappen toegeschreven. Zeker wanneer je daar geen geneeskundige, financiële of relationele redenen voor hebt. “Ga en vermenigvuldig u”, luidt de boodschap.

Het grimmige toekomstbeeld over een te volle planeet, met te veel armoede, ziekte en geweld, wordt bovendien ondersteund door (pseudo)wetenschappers die hun theorieën over onvermijdelijke Marsmissies, dramatische klimaatveranderingen en een vernielde aardkloot verkopen als zoete broodjes.

Kinderwens? Geen kinderwens?

In die stroom van deprimerende berichtgeving leeft de meerderheid van de mensheid nog steeds met een biologisch en/of cultureel gevormde kinderwens. Als de natuur niet meezit, helpt de wetenschap wel een handje. Met ivf werden bijvoorbeeld al 5 miljoen baby’s op de wereld gezet. En dan is er de trend van de oudere moeders, die na een bevredigende carrière hun tikkende klok willen sussen. En nu komt de prangende vraag: Wat is er eigenlijk mis met geen kinderwens te koesteren?

Bewust kinderloos

De aanleiding voor deze vraagstelling is een artikel in de Huffington Post van een dame die het gehad heeft met de banale replieken die volgen wanneer ze opbiecht dat kinderen niet op haar planning staan. “Ik ben getrouwd en we beseffen best dat we geluk hebben om zelf te kunnen kiezen kinderloos door het leven te gaan. Mijn man zou misschien wel de beste papa ter wereld kunnen zijn, maar hij wil geen kinderen en ik wil niet de moeder worden die ik nooit heb willen zijn. Mijn bord ligt al vol”, klinkt het.

Herkenbaarheid

Helaas stoten dergelijke progressieve stellingen anno 2013 nog steeds op heel veel onbegrip. Wie zich als lezer aangesproken voelt en zelf absoluut geen kinderwens heeft, zal ongetwijfeld een vlaag van herkenbaarheid over zich heen krijgen bij de volgende opsomming van cliché antwoorden. Voor het volledige plaatje volgt ook een vrije vertaling van de bedenkingen die de auteur maakte bij elke stelling.

Je weet niet wat je mist, het is fantastisch!

“Ik gok dat een hond hebben ook geweldig kan zijn, maar ik wil zelfs niet de verantwoordelijkheid om voor een viervoeter te moeten zorgen. Je zou me wellicht weerhouden van te zorgen voor een dier waar ik eigenlijk helemaal niet voor wil zorgen, dus waarom probeer je me dan te overtuigen om verantwoordelijk te zijn voor een mensenleven?”

Wat als je spijt krijgt van je kinderloos bestaan?

“Ik zou eerlijk gezegd liever spijt hebben van het feit dat ik geen kinderen heb, dan wel kinderen krijgen en me dat beklagen.”

Je verandert nog wel van gedachte

“Dit impliceert dat mensen me beter kennen dan dat ik mezelf ken, iets waar ik graag op zou willen antwoorden: Hoera! Een echte, levende en vooral gratis waarzegger. Wat kan je me nog vertellen dat ik nog niet weet? Ga ik de lotto winnen? Gaan die koppige vijf kilo te veel ooit verdwijnen? Hoe eindigt het allerlaatste seizoen van ‘Mad Men’? Welke andere universele geheimen gaan er schuil in jouw magische brein?”

Maar wat ga je doen als je oud bent?

“Hopelijk het geld dat ik niet uitgegeven heb aan kampen, beugels en hogere studies in een wereldreis pompen.”

Je weet pas echt wat geluk is als je een moeder bent

“Ik zal ook nooit weten wat het is om een penis te hebben, of Cubaans te zijn. Ik zal nooit ervaren wat het is om een stinkende pamper te vervangen of een tiener te ondersteunen die maanden, zoniet jaren wijdt aan mij te haten, om me daarna jaren zwijgzaam en passief te hekelen. Bedankt voor de bezorgdheid, maar ik ben het levende bewijs dat het ouderschap geen monopolie heeft op geluk.”

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!