Stel je bent al jaren samen met iemand, waar je heel happy mee bent. Jij krijgt een nieuwe collega, die je erg leuk gaat vinden. Eigenlijk meer dan leuk. Wat nu? Een vrouw heeft dit probleem voorgelegd aan een seksuoloog.
De probleemstelling
Ik ben een vrouw van 38 en al twaalf jaar samen met mijn vriend. Een jaar geleden kreeg ik een nieuwe collega. Het duurde niet lang voor onze relatie ‘meer dan professioneel’ werd. We belden en sms‘ten elkaar regelmatig, ook ‘s avonds en in het weekend. Toen mijn vriend er achter kwam, heb ik mijn overplaatsing gevraagd. Sindsdien heb ik alle contact vermeden.
Probleem is: ik kan niet stoppen met fantaseren over seks met die collega. Het zit de hele dag in mijn hoofd. Zelfs wanneer mijn vriend en ik vrijen. Ik vind het vreselijk, want ik wil mijn vriend helemaal niet mentaal bedriegen. Maar hoe ik het ook probeer te stoppen, de beelden blijven komen.
Gedachten zijn niet te kiezen
We kunnen niet kiezen welke gedachten en gevoelens in ons hoofd en lichaam opkomen. Dat geldt niet alleen voor jou, maar voor iedereen. Er wordt zelden over gepraat, maar zowat iedereen heeft gedachten die – als ze publiek zouden worden – verbazing en afgrijzen zouden opwekken in hun omgeving. Onze hersenen produceren voortdurend allerlei associaties en houden zich daarbij niet aan wat politiek of moreel correct is.
Geobsedeerd door verliefdheid
Meestal duren die rare gedachten maar even en zijn ze snel verdwenen. Waarom zijn die van jou dan zo hardnekkig? Wel, het klinkt alsof je stevig verliefd was op die collega van je. En dat doet iets met je hersenen. Verliefde mensen zijn sowieso altijd wat geobsedeerd door degene waarvoor ze zijn gevallen. Normaal gezien gaat zoiets over na verloop van tijd. Voldoende blootstelling aan de ander, vooral aan zijn of haar mindere kanten, volstaat meestal om je hersenen opnieuw te normaliseren. In jouw geval is die blootstelling er niet. Je hebt niet de gelegenheid om dat fantasiebeeld van je collega bij te stellen, dus dat maakt alles wat moeilijker. Bovendien doe je heel hard je best om de automatische gedachten te onderdrukken. Dat is begrijpelijk, maar helpt niet. Sterker nog: het maakt het probleem alleen maar erger. Je kunt jezelf nu eenmaal niet opleggen om iets niet te denken.
Hersenen handje helpen
Wat wel mogelijk is, is je hersenen een handje helpen om heel dit gegeven achter je te laten. Dat doe je zo. Kies een moment van de dag uit waarop je een periode van twintig minuten vrij hebt. Kies ook een locatie waar je kunt gaan zitten, zonder gestoord te worden.
Zet bij het begin van de twintig minuten een wekker, zodat je niet op de tijd moet letten. In die twintig minuten doe je het omgekeerde van wat je gewend bent: je probeert uit alle macht alleen maar te denken aan opwindende seks met je collega. Als er gevoelens opkomen, van opwinding, schaamte of frustratie, laat die er dan gewoon zijn, zonder ze te analyseren of te veroordelen. Wanneer de wekker afloop, verlaat je de locatie en ga je iets actief doen, bijvoorbeeld een wandeling maken.
Als je dit enkele weken doet, zul je al snel merken dat het niet zo eenvoudig is om de twintig minuten vol te maken met de beelden die je kwijt wilt. Je aandacht zal afdwalen naar andere onderwerpen. Breng ze dan terug bij de les: je mag alleen denken aan seks met je collega. Hoe moeilijk dat ook wordt.
Deze techniek heeft een aantal effecten. Ten eerste train je jezelf om controle te krijgen over de gedachten: wanneer je begint met er aan te denken en wanneer je stopt. Ten tweede zal je na een tijdje merken dat je hersenen het beu raken. Het wordt vervelend en de beelden verliezen hun aantrekkingskracht. Dat is wat je nodig hebt.
De meeste mensen zijn bang dat deze oefening er voor zal zorgen dat de rest van de dag nog meer geplaagd zullen worden door hun vervelende gedachten. Het omgekeerde is waar. Als je de vermijding op deze manier doorbreekt, dan zal je merken dat je er juist minder last van hebt en dat ze hun emotionele lading verliezen.
Schouderklopje
Tot slot nog dit. Je zit momenteel in een vervelende situatie. Maar denk eraan dat je het zwaarste werk al achter de rug hebt, door het contact met je collega volledig te verbreken. Heel wat mensen in jouw situatie zouden daar niet in slagen en toch contact houden, achter de rug van hun partner. Jij niet. Daar mag je jezelf best een schouderklopje voor geven.
Advies Seksuoloog Alexander Witpas
Bron: Nieuwsblad