asperges steken

Iedereen vindt asperges lekker

Asperges moeten bij jongeren meer onder de aandacht komen, vinden verschillende asperge-experts in Nederland. Donderdag 14 april start het aspergeseizoen. Tot 24 juni kunnen er verse asperges gegeten worden. Ouders zorg dat je kinderen asperges gaan eten omdat het geen elitaire groente mee is.

Iedereen vindt asperges lekker

“Als ouders hun kinderen geen asperges laten eten, dan wordt het moeilijker om ze uiteindelijk aan de groente te laten wennen”, zegt Roger Smits van Hostellerie de Hamert in het Limburgse Wellerlooi, dat is gespecialiseerd in asperges.

Volgens hem moeten de asperges, die jaarlijks zo’n tien tot twaalf weken te eten zijn gedurende het aspergeseizoen, terugkomen in de voedselketen bij de jongeren. Vaak zeggen jonge mensen dat ze het niet lusten, waarop geantwoord wordt dat ze het gewoon moeten proberen. Uiteindelijk vinden ze het allemaal lekker.

Populair met luxe karakter

Asperges zijn al jaren een populaire groente in Nederland. Dat komt volgens directeur van het Nederlands Asperge Centrum Richard Wilms doordat de groente al decennialang een luxe karakter heeft en één van de weinige overgebleven seizoensproducten is in Nederland. Vroeger waren asperges alleen bestemd voor de “gegoede” burger. Gelukkig is dat nu veranderd en zijn asperges betaalbaar voor iedereen, maar het gevoel van exclusiviteit is nog steeds aanwezig.

Asperge moet vers van de boer komen

De asperge is een meerjarige plant, die zo’n acht tot tien jaar lang op hetzelfde veld wordt geteeld. In de praktijk is het mogelijk om het hele jaar asperges te eten, bijvoorbeeld door ze te importeren uit het buitenland. Toch komt dit weinig voor in Nederland. “De versheid van de asperge is belangrijk”, zegt Smits. “Uit het buitenland zit er 48 uur tussen qua versheid. Hij moet vers van de boer komen, en dan vers in de pan.

Grillen asperges dé trend

Harold Kok, die al ruim twintig jaar aspergekok is bij Hostellerie de Hamert, verklaart de populariteit van de asperges onder meer door de vele bereidingsmogelijkheden. “Je kunt ze bakken, grillen, koken, er ijs van maken, konfijten. Dat spreekt mensen aan.” Kok denkt dat grillen dé trend gaat worden dit aspergeseizoen. “Ook worden asperges ziltiger gemaakt met meer kruiden. In ons restaurant gaat bijna 80 procent voor het traditionele recept; beenham, eieren, aardappels. Daarnaast probeer ik ze toch vaak ook nog te bakken en te grillen.”

Asperges op de barbeque

Ook Wilms ziet dat mensen thuis steeds vaker experimenteren met de groente. “Het traditionele is nog een hele goede combinatie, maar mensen gaan de groente op andere momenten gebruiken. Ze gaan de asperges vaker grillen, salades van maken, maken er soep van en bij mooi weer gaan ze zelfs op de barbecue.”

Asperges op het menu

Je moet eens op de menu kaart kijken van Hostellerie De Hamert, om te zien wat zij zoal met asperges doen. Zo kom je mogelijk op leuke ideeën voor in je eigen keuken. Voor een mooi diner met je partner of met een nieuwe date. Kun je indruk maken.

Ook wij hebben een heel bijzonder aspergerecept waarbij je je vingers aflikt!

Bron: NU.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.