eerste indruk

Iedereen heeft een type waar hij of zij op valt

Heb jij een bepaald type waar je helemaal warm voor loopt? Blauwe ogen, donkere krullen, een grote baard? Zo oppervlakkig zijn onze voorkeuren voor een partner meestal niet, maar we hebben wel degelijk een bepaald type waar we op vallen.

Eigenschappen

Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben 12.000 Duitse mensen en hun relatieperikelen 9 jaar lang gevolgd. Daaruit bleek dat de diverse partners die de deelnemers hadden wel degelijk een aantal overeenkomstige eigenschappen hebben. Dat kwam zowel naar voren uit de omschrijving van de partners als uit hoe de geliefden zichzelf beschreven. Klinisch seksuologe en psychologe Chloé De Bie verklaart tegen Het Laatste Nieuws: “We weten al heel lang dat mensen vallen op iemand die op hen lijkt. Soort zoekt soort. Dat geldt zowel voor het uiterlijk als voor de karaktertrekken.”

Love map

Ze legt uit: “Volgens onderzoeken maken we van jongs af aan een love map, een soort blauwdruk van hoe de ideale levenspartner eruitziet. Die blauwdruk wordt voor een deel bepaald door je biologie en je genen, maar ook door alle ervaringen die je hebt opgedaan. En heel wat ervaringen heb je meegemaakt met je eigen familie”, stelt De Bie. “Hoe je het ook wendt of keert: je gezin lijkt vaak op jou, want je deelt dezelfde biologische kenmerken. Omdat je je veilig voelt bij je familie, word je ook verliefd op mensen met dezelfde herkenbare trekken.”

Zekerheid

Bovendien houden mensen van zekerheid. “Hierdoor voel je je onmiddellijk veilig bij iemand die erg op je lijkt. Het is dan ook logisch dat je je aangetrokken voelt tot mensen met dezelfde karakters, waarden, normen en sociale achtergrond. Dat maakt je leven ook gemakkelijker: dat zijn geen zaken waar je over gaat discussiëren. Je zit vaker op dezelfde golflengte. Dus dan wordt de kans groter dat je langer bij elkaar blijft.”

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam