Het onderwijs is aan het digitaliseren. Vinden we dat als ouders prettig en wat vinden onze kinderen ervan? Na een onderzoek van online lerentool Snapput onder 500 middelbare scholieren tussen de 12 en 18 jaar en onder 500 ouders met kinderen in diezelfde leeftijd, kan met zekerheid gesteld worden dat het voor alle betrokken partijen een prettige ontwikkeling is.
Huiswerk leidt tot ruzies
Van de ondervraagden middelbare scholieren vindt 67% dat hun school inspeelt op de trend van digitaal onderwijs. Volgens scholieren wordt het onderwijs daardoor makkelijker (78%) en ook leuker (66%). Voor de ouders is het ook een prettige verbetering omdat ruim de helft van hen, 56%, aangeeft namelijk niet in staat te zijn om hun kind inhoudelijk goed te begeleiden tijdens het maken van het huiswerk. Vooral de vakken Wiskunde, Scheikunde, Frans en Natuurkunde vormen voor de ouders een struikelblok. Opmerkelijk is dat in 82% van alle huishoudens met middelbare scholieren het te maken huiswerk leidt tot ruzies.
Opkomst online uitlegvideo’s
Eén van de trends binnen digitaal onderwijs is de opkomst van online uitlegvideo’s. Van alle middelbare scholieren is 83% bekend met uitlegvideo’s en verwacht 71% er in de toekomst vaker gebruik van te gaan maken. De reden voor de populariteit van de praktische video’s, waarin de lesstof door een docent in beeld wordt uitgelegd, is dat deze het onderwijs volgens leerlingen makkelijker (78%) en ook leuker (66%) maken. Online uitlegvideo’s zouden mede om die reden volgens 65% van alle middelbare scholieren een vast onderdeel van het lesmateriaal moeten zijn.
Moeders behulpzamer dan vaders
In 82% van alle huishoudens met middelbare scholieren in het gezin leidt het maken huiswerk weleens tot ruzies. Desondanks zijn ouders toch bereid hun kind te helpen bij het maken van huiswerk. Van alle ouders met schoolgaande kinderen tussen de 12 en 18 jaar helpt 84% hun kind bij het maken van huiswerk. Opvallend is wel dat moeders meer tijd besteden aan het begeleiden bij schoolopdrachten dan vaders (75 minuten per week vs. 62 minuten per week).
Moeder moeite met Wiskunde, vader met Frans
Het begeleiden bij het maken van huiswerk gaat ouders niet altijd makkelijk af. Helpen bij de vakken Nederlands, Aardrijkskunde en Engels lukt qua kennisniveau nog goed, maar vanaf het 4e leerjaar wordt de lesstof hen te lastig. Daarnaast hebben zouders over het algemeen moeite met de vakken Wiskunde, Scheikunde, Frans en Natuurkunde. Uit het onderzoek van Snapput blijkt verder dat vaders vooral moeite hebben om hun kind(eren) te begeleiden met Frans (35%) en moeders zich met name verkijken op Wiskunde (48%).
Top 5 moeilijke vakken vaders:
Frans (35%)
Wiskunde (28%)
Scheikunde (27%)
Duits (19%)
Natuurkunde (17%)
Top 5 moeilijke vakken moeders:
Wiskunde (48%)
Scheikunde (38%)
Natuurkunde (29%)
Frans (29%)
Economie (23%)
Mentaliteit leerling hangt van docent af
Het kennisniveau van hun ouders is niet bepalend of leerlingen het aankomende schooljaar succesvol doorstaan. Het heeft vooral te maken met de docenten van wie zij les krijgen. Voor 89% van alle middelbare scholieren tussen de 12 en 18 jaar geldt namelijk dat hun mentaliteit in de klas wordt bepaald door de manier waarop de docent lesgeeft of inspireert. Van de leerlingen zegt 90% zelfs dat de inbreng van de leraar direct invloed heeft op de cijfers die zij halen. Een slecht gevoel voor humor onder docenten of andere afkeurende eigenschappen zouden dus fataal kunnen zijn voor de schoolresultaten van leerlingen. Als het aan de leerling ligt kiest 91% dan ook het liefst zelf de docent, zoals dat ook mogelijk is bij het raadplegen van uitlegvideo’s.
Overige onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek onder 1.000 Nederlanders komt ook volgende naar voren:
1. Middelbare scholieren besteden gemiddeld 6 uur per week (368 minuten) aan het maken van huiswerk;
2. Kinderen van wie de ouders nog bij elkaar zijn, besteden bijna twee keer zoveel tijd aan het maken van huiswerk dan kinderen uit een gebroken gezin (7 uur per week vs. 4,5 uur per week);
3. Van alle leerlingen geeft 33% aan dat hun ouders niet de tijd vrij maken om hun te helpen bij het maken van het huiswerk;
4. Van alle leerlingen wil 45% voor een bepaald vak bijles.
Over Snapput
Snapput is hét platform waar leerlingen, ouders, docenten en scholen terecht kunnen voor uitlegvideo’s die aansluiten op de vakken en boeken van het voortgezet onderwijs. De video’s bevatten oefenvragen waarmee de leerling kan controleren of hij de lesstof heeft begrepen. Alle uitlegvideo’s worden gemaakt door ervaren docenten. Zij leggen de lesstof stap voor stap op een visuele manier uit.
Snapput is een goed en voordeliger alternatief voor bijles en huiswerkbegeleiding. Docenten kunnen gratis gebruik maken van Snapput. Ouders kunnen voor thuisgebruik een abonnement nemen.
Voor de volledigheid:
Dit onderzoek van online lerentool Snapput is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau NovioData.