mannen nieuwe relatie

Huishoudelijke taken maken Vlaamse mannen depressief

De man in Vlaanderen is nog niet nieuw te noemen. Een onderzoek aan de universiteit van Gent heeft aangetoond dat de meeste mannelijke Vlamingen ongelukkig zijn doordat hun partner werkt. Als de heren hierdoor meer huishoudelijke taken moeten uitvoeren, kunnen ze zelfs depressieve klachten ontwikkelen.

Problemen met werkende vrouw

De Gentse onderzoekers ondervroegen 1.054 heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 18 en 65 jaar, dat meldt de nieuwsdienst van de openbare omroep VRT. Ze vergeleken de mentale toestand van koppels waarbij de vrouw thuis blijft met die van koppels waarbij beide partners de kost verdienen. Daaruit blijkt dat mannen onbewust nog steeds problemen hebben met een vrouw die ook werkt. Nog ongelukkiger zijn ze wanneer zij meer verdient dan hijzelf.

Vrouwen niet aangedaan

Ook bij tweeverdieners gaat de voltijdse baan van de vrouw samen met een minder goede mentale gezondheid van hun partner, maar dan enkel wanneer de vrouw een loon heeft dat hoger is dan dat van haar partner. Voor vrouwen daarentegen lijkt een disbalans in inkomen hun mentale gezondheid niet zichtbaar te beïnvloeden.

Huishouden

Uit het onderzoek blijkt verder dat mannen meer depressieve klachten rapporteren naarmate ze een groter deel van het huishouden op zich nemen, terwijl vrouwen juist minder klachten vertonen wanneer zij het grootste deel op zich nemen.

“Dit laatste is vooral het gevolg van het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor de mentale gezondheid van hun partner. Er is immers een sterke associatie in het voorkomen van klachten van depressiviteit bij beide partners. Mannen die meer huishoudelijke taken op zich nemen dan hun partner melden meer klachten en dit maakt dat ook hun partner zich minder goed in haar vel voelt.”

De onderzoekers besluiten dat beide bevindingen duidelijk maken dat mannen in hun relaties gevoelig zijn voor een verlies van status, zeggenschap en autonomie.

Klachten en oplossingen

Onderzoeker aan de universiteit van Gent Piet Bracke: “We gingen bij de aanvang van het onderzoek uit dat we tegenwoordig in een maatschappij leven waarbij mannen en vrouwen op gelijke voet staan. Nu blijkt dat toch niet zo te zijn. De moderne variant van het traditionele gezin is een man die voltijds werkt en een vrouw met een parttime baan. Ook binnen dit model zijn mannen vaker depressief.

De klachten van mannen die moeten helpen in het huishouden zijn gespannenheid, rusteloosheid en een verminderde eetlust. Hoe meer taakjes ze voor hun rekening nemen, hoe slechter ze zich voelen.”

De problemen zijn groter bij de hogere leeftijdscategorieën omdat deze personen in de jaren 70 met andere verwachtingen aan hun relatie zijn begonnen. Maar ook jonge mannen ervaren deze problemen; zij voelen zich slecht door een werkende vrouw.

Hoe kunnen koppels nu dit soort problemen oplossen?

Bracke meent dat ze niet veel meer kunnen doen dan de strijd op te geven en te leren leven met een vrouw die meer verdient en meer competent is. De onderzoekers baseerden zich op een dataset uit 2001, maar benadrukken dat hun analyse in 2014 standhoudt. Ze merken op dat het aantal gezinnen waarin zowel de man of vrouw deeltijds of voltijds werken, nog steeds blijft toenemen.

De resultaten van het onderzoek verschijnen binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift Health Sociology Review.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.