morning after pil

Huiselijk geweld wordt door 3 op de 10 Nederlanders acceptabel gevonden

Ben jij van mening dat geweld tegen je partner nooit en te nimmer mag gebeuren? Drie op de tien Nederlanders denken hier anders over. Zij vinden dat geweld tegen een partner in bepaalde omstandigheden best mag. Dat is een van de opvallende bevindingen van een onderzoek door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en Blijf Groep in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction.

Geweld binnen relatie

Volgens de onderzoekers zijn negen op de tien Nederlanders (90 procent) het erover eens dat geweld binnen een relatie niet kan. Maar als geënquêteerden concrete situaties voorgelegd krijgen, verschuiven de grenzen. “Omstandigheden die volgens de ondervraagden partnergeweld kunnen billijken, zijn vooral situaties waarin de ander geweld heeft gebruikt: ‘als de partner de kinderen slaat’ en ‘als de ander begint met slaan’ rechtvaardigen het voor veel respondenten om met geweld te reageren”, meldt het rapport.

Enkele andere bevindingen uit het onderzoek:

 

  • De helft van de Nederlanders kent iemand die te maken heeft gehad met partnergeweld
  • Eén op de twintig jongeren vindt verkrachting van een vrouwelijke partner aanvaardbaar
  • Mannen zijn toleranter ten aanzien van partnergeweld dan vrouwen

Nederlanders met een niet-westerse achtergrond verschillen nauwelijks in hun acceptatie van partnergeweld. Alleen als de ander begint met slaan of als de emoties hoog oplopen bij een scheiding, vinden iets meer Nederlanders met een niet-westerse achtergrond partnergeweld acceptabeler dan autochtonen.

Meer deskundigheid en voorlichting

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral jongeren tolerant staan tegenover seksueel geweld binnen een relatie. Zo vindt een op de twintig Nederlanders onder de 25 jaar verkrachting (‘met lichamelijk overwicht dwingen tot geslachtsgemeenschap’) van een vrouwelijke partner acceptabel. Van de 55-plussers vindt nog maar een op de honderd Nederlanders verkrachting van een vrouwelijke partner acceptabel. Atria en Blijf Groep noemen de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk en pleiten voor meer deskundigheid en voorlichting.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.