perfecte man daten

Houthakkers zijn mannelijker dan voetballers

Wij hebben er nooit aan getwijfeld, maar voor de duidelijkheid hebben wetenschappers het onderzocht en bevestigd: houthakkers zijn véél mannelijker dan voetballers. Of ten minste: houthakken is mannelijker dan voetballen.

Rondje houthakken

Antropologen Benjamin Trumble en Michael Gurven van de universiteit van California testten het testosterongehalte van Tsimaneboeren in Bolivië. Na een rondje houthakken was hun testosteronniveau met bijna 50 procent gestegen. Na een voetbalmatch is dit ‘maar’ 30 procent.

Wie had gehoopt om na dit onderzoek te kunnen besluiten dat ‘voetbal echt iets voor mietjes is’, komt er ook bedrogen uit. Maar wat wél kan gezegd worden is dat voetbal (en andere competitiesporten) een luxe is: het is niet noodzakelijk voor overleving, en op een of andere manier weet het lichaam dat.

Noodzaak

“Als je een Tsimaneman van 50 jaar bent, dan heb je zo’n zes kinderen en die moet je allemaal eten geven. Zonder de testosteronpiek, die het mogelijk maakt langer en heftiger hout te hakken, een noodzakelijke vaardigheid daar, heb je geen kans om je familie eten te geven”, legt Benjamin Trumble uit.

Testosteron helpt de spieren om de suikers in het bloed, afkomstig uit voeding, op te nemen. Dit komt de fysieke prestatie ten goede, of het nu gaat om competitiesport of zwaar werk.

Testosteron hangt echter ook samen met de voedselinname: wie een maaltijd skipt, ziet het testosteronniveau al meteen 10 procent dalen. Problematisch dus voor volkeren die afhankelijk zijn van zwaar fysiek werk om eten op de plank te krijgen en niet altijd eten op de plank hebben.

“Als voeding schaars is, moet het lichaam kiezen tussen de algemene weerstand of je spiermassa.”

Testosteron heeft niet alleen een positieve impact op fysieke prestaties, het weert ook depressies af. Voor je een bijl ter hand neemt en je de kerstboom in stukken hakt: de testosteronstijging door sport is ruim voldoende voor een positief effect op lichaam en geest.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.