perfecte man daten

Houthakkers zijn mannelijker dan voetballers

Wij hebben er nooit aan getwijfeld, maar voor de duidelijkheid hebben wetenschappers het onderzocht en bevestigd: houthakkers zijn véél mannelijker dan voetballers. Of ten minste: houthakken is mannelijker dan voetballen.

Rondje houthakken

Antropologen Benjamin Trumble en Michael Gurven van de universiteit van California testten het testosterongehalte van Tsimaneboeren in Bolivië. Na een rondje houthakken was hun testosteronniveau met bijna 50 procent gestegen. Na een voetbalmatch is dit ‘maar’ 30 procent.

Wie had gehoopt om na dit onderzoek te kunnen besluiten dat ‘voetbal echt iets voor mietjes is’, komt er ook bedrogen uit. Maar wat wél kan gezegd worden is dat voetbal (en andere competitiesporten) een luxe is: het is niet noodzakelijk voor overleving, en op een of andere manier weet het lichaam dat.

Noodzaak

“Als je een Tsimaneman van 50 jaar bent, dan heb je zo’n zes kinderen en die moet je allemaal eten geven. Zonder de testosteronpiek, die het mogelijk maakt langer en heftiger hout te hakken, een noodzakelijke vaardigheid daar, heb je geen kans om je familie eten te geven”, legt Benjamin Trumble uit.

Testosteron helpt de spieren om de suikers in het bloed, afkomstig uit voeding, op te nemen. Dit komt de fysieke prestatie ten goede, of het nu gaat om competitiesport of zwaar werk.

Testosteron hangt echter ook samen met de voedselinname: wie een maaltijd skipt, ziet het testosteronniveau al meteen 10 procent dalen. Problematisch dus voor volkeren die afhankelijk zijn van zwaar fysiek werk om eten op de plank te krijgen en niet altijd eten op de plank hebben.

“Als voeding schaars is, moet het lichaam kiezen tussen de algemene weerstand of je spiermassa.”

Testosteron heeft niet alleen een positieve impact op fysieke prestaties, het weert ook depressies af. Voor je een bijl ter hand neemt en je de kerstboom in stukken hakt: de testosteronstijging door sport is ruim voldoende voor een positief effect op lichaam en geest.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?